Το Κέρας της Αφρικής σε τροχιά σύγκρουσης: Το ριψοκίνδυνο "στοίχημα" της Αιθιοπίας στο Σουδάν

 
αιθιοπικά στρατος

Ενημερώθηκε: 21/02/26 - 10:58

Η Αιθιοπία εισέρχεται σε μια φάση επιθετικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία απειλεί να πυροδοτήσει μια γενικευμένη σύρραξη στο Κέρας της Αφρικής.

Σύμφωνα με αναλύσεις, η κυβέρνηση της Αντίς Αμπέμπα, έχοντας χάσει την παραδοσιακή στήριξη των ΗΠΑ λόγω κυρώσεων, έχει πλέον ευθυγραμμιστεί πλήρως με τα συμφέροντα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), λειτουργώντας ως ο βασικός τους μοχλός στην περιοχή.

Στο επίκεντρο της κλιμάκωσης βρίσκεται η άμεση εμπλοκή της Αιθιοπίας στον εμφύλιο του Σουδάν. Αναφορές κάνουν λόγο για τη δημιουργία μιας μυστικής στρατιωτικής βάσης στο αιθιοπικό έδαφος, όπου εκπαιδεύονται έως και 10.000 μαχητές των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο άνοιγμα ενός νέου μετώπου στο νοτιοανατολικό Σουδάν, προκειμένου να ανακουφιστούν οι δυνάμεις των RSF που δέχονται πιέσεις από τον επίσημο σουδανικό στρατό (SAF).

Στρατηγικοί στόχοι και το φράγμα GERD Η στήριξη της Αιθιοπίας προς τους αντάρτες του RSF δεν είναι τυχαία:

Ζώνη ασφαλείας: Μια επικράτηση των RSF στα σύνορα θα λειτουργούσε ως προστατευτικό «ανάχωμα» για το Μεγάλο Φράγμα της Αιθιοπικής Αναγέννησης (GERD), το οποίο βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα από τη μεθοριακή γραμμή.

Πίεση στην Αίγυπτο: Μια φιλοαιθιοπική κυβέρνηση στο Χαρτούμ θα μετέφερε την επιρροή της Αντίς Αμπέμπα μέχρι τα νότια σύνορα της Αιγύπτου, ανατρέποντας τις ισορροπίες για τη διαχείριση των υδάτων του Νείλου.

Εσωτερική αποσταθεροποίηση και κίνδυνος κατάρρευσης Παρά τις εξωτερικές φιλοδοξίες, η Αιθιοπία παραμένει ένα «εύθραυστο οικοδόμημα». Η διασπορά στρατιωτικών δυνάμεων στο Σουδάν αφήνει την εγχώρια ασφάλεια εκτεθειμένη σε πολλαπλές εστίες εξέγερσης:

Τιγκράι: Η εκεχειρία παραμένει ασταθής με τον φόβο νέας ανάφλεξης.

Αμχάρα: Η πολιτοφυλακή Fano, πρώην σύμμαχος της κυβέρνησης, διεξάγει πλέον ένοπλο αγώνα κατά του στρατού.

Ορόμο: Η 50ετής σύγκρουση συνεχίζεται, με τους αντάρτες να απειλούν την ίδια την πρωτεύουσα.

Η Αιθιοπία βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι: Είτε θα καταφέρει να αναδειχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη που θα ενώνει την Ανατολική Αφρική με τη Δυτική Ασία(Μέση Ανατολή), είτε η υπερεπέκταση των δυνάμεών της θα οδηγήσει σε έναν εσωτερικό κατακερματισμό στα πρότυπα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στην παρούσα φάση, η Αντίς Αμπέμπα απορροφά όλο το στρατηγικό ρίσκο, την ώρα που τα ΗΑΕ εδραιώνουν την οικονομική τους παρουσία μέσω επενδύσεων δισεκατομμυρίων σε υποδομές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ