Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να προσέφερε «εκτεταμένη αεροπορική κάλυψη» και άλλες μορφές υποστήριξης σε κουρδικές αντιπολιτευόμενες οργανώσεις στο Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που επικαλείται πηγές με γνώση των σχετικών επαφών.
Όπως αναφέρεται, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αυτή την εβδομάδα τηλεφωνικές συνομιλίες με Κούρδους ηγέτες τόσο στο Ιράν όσο και στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, η Ουάσιγκτον ζήτησε από τις κουρδικές αρχές του Ιράκ να μην εμποδίσουν τη δράση ιρανικών κουρδικών οργανώσεων από το έδαφός τους και να παράσχουν υλικοτεχνική υποστήριξη.
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK), ενός από τα δύο βασικά κουρδικά κόμματα του Ιράκ, ο Τραμπ ήταν ξεκάθαρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον ηγέτη του κόμματος, Μπάφελ Ταλαμπανί. Όπως ανέφερε, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους Κούρδους να επιλέξουν πλευρά στη σύγκρουση, ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ από τη μία και το Ιράν από την άλλη.
Παράλληλα, ο Τραμπ επικοινώνησε και με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP), Μασούντ Μπαρζανί. Πηγές του κόμματος δήλωσαν ότι το μήνυμα ήταν παρόμοιο, ωστόσο τόνισαν ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη στρατιωτική ισχύ των κουρδικών ομάδων που θα μπορούσαν να κινηθούν εντός του Ιράν, αλλά και το επίπεδο εσωτερικής υποστήριξης που διαθέτουν.
Η κατάσταση δημιουργεί έντονα διλήμματα για τους Ιρακινούς Κούρδους. Αν και οι ΗΠΑ έχουν διαχρονικά στηρίξει κουρδικές δυνάμεις σε Ιράκ και Συρία, συχνά έχουν ταυτόχρονα διατηρήσει σχέσεις με κράτη που αντιτίθενται στις κουρδικές φιλοδοξίες. Παράλληλα, οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν αναπτύξει μια εύθραυστη ισορροπία με το Ιράν, βασισμένη στην αποφυγή αμοιβαίων επιθέσεων.
Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία και για τους ίδιους τους Κούρδους του Ιράν, καθώς σε περίπτωση αποτυχίας μιας ενδεχόμενης επίθεσης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σκληρά αντίποινα από το καθεστώς της Τεχεράνης.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του PUK, η κουρδική ηγεσία βρίσκεται «σε εξαιρετικά λεπτή θέση», καθώς από τη μία δεν γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση του Ιράν σε μια πιθανή αποτυχία στρατιωτικής επιχείρησης, ενώ από την άλλη δυσκολεύεται να αγνοήσει ένα άμεσο αίτημα του Αμερικανού προέδρου.