Μια βιβλικών διαστάσεων καταστροφή εκτυλίσσεται στη Μιανμάρ, μετά από σφοδρή έκρηξη σε αποθήκη εκρηκτικών υλών, η οποία άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά.
Σύμφωνα με δηλώσεις μελών των σωστικών συνεργείων στο Associated Press, έχουν ήδη ανασυρθεί 46 σοροί —συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών— οι οποίες μεταφέρθηκαν άμεσα για αποτέφρωση.
Οι αρχικές αναφορές των διασωστών κάνουν λόγο για περίπου 40 έως 50 νεκρούς, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπως το δίκτυο Shwe Phee Myay, ανεβάζουν τον τραγικό απολογισμό στους 50 με 55 ανθρώπους.
Το ωστικό κύμα της έκρηξης ήταν τόσο ισχυρό που ισοπέδωσε ή προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές σε περισσότερες από 100 κατοικίες της γύρω περιοχής. Την ίδια στιγμή, στα νοσοκομεία έχουν διακομιστεί δεκάδες τραυματίες, ενώ οι έρευνες στα συντρίμμια για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Αναφορικά με τα αίτια της τραγωδίας, οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε χώρο φύλαξης μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών που προορίζονταν για εξορυκτικές εργασίες. Ο
Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός Ta’ang (TNLA) επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωσή του στο Telegram ότι το οικονομικό του τμήμα είχε αποθηκεύσει στο σημείο ζελιγνίτη, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε τοπικά ορυχεία και λατομεία.
Ο ζελιγνίτης είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο εκρηκτικό στη βιομηχανία εξόρυξης, το οποίο όμως, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να καταστεί εξαιρετικά ασταθές και επικίνδυνο αν αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου ή αν δεν αποθηκευτεί υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Οι τοπικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τα ακριβή αίτια του φονικού δυστυχήματος.