Πόλεμος νεύρων στην Ανατολή: Διαψεύδουν οι ΗΠΑ το θερμό επεισόδιο με το Ιράν, αλλά σταματούν δεξαμενόπλοια

 
centcom ιραν

Ενημερώθηκε: 05/06/26 - 18:02

Κατηγορηματικά διέψευσε ο αμερικανικός στρατός τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης ότι το ιρανικό ναυτικό άνοιξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον δύο αμερικανικών αντιτορπιλικών στον Κόλπο του Ομάν.

Με επίσημη ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ξεκαθάρισε ότι οι ιρανικές δυνάμεις σε καμία περίπτωση δεν επιτέθηκαν ούτε πυροβόλησαν κατά των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση της ισχύουσας εκεχειρίας.

Η CENTCOM υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν να πλέουν ελεύθερα στα διεθνή ύδατα της περιοχής, εφαρμόζοντας παράλληλα στο ακέραιο τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί κατά του Ιράν.

Η διάψευση αυτή έρχεται ως απάντηση σε προγενέστερη ανακοίνωση του ναυτικού του Ιράν, σύμφωνα με την οποία οι δυνάμεις του είχαν πραγματοποιήσει προειδοποιητικές εκτοξεύσεις πυραύλων αλλά και ενός νέου τύπου επιθετικού drone εναντίον των δύο αμερικανικών σκαφών.

Κατά τους ιρανικούς ισχυρισμούς, η ενέργεια αυτή ανάγκασε τα αντιτορπιλικά των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τον Κόλπο του Ομάν και να απομακρυνθούν προς την κατεύθυνση του Ινδικού Ωκεανού, χωρίς ωστόσο η Τεχεράνη να προσδιορίσει την ακριβή χρονική στιγμή του φερόμενου επεισοδίου.

Την ίδια ώρα, η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται και σε οικονομικό επίπεδο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν στην προσωρινή ακινητοποίηση και αναστολή της διέλευσης δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ιρακινό πετρέλαιο μέσω του στρατηγικής σημασίας Στενού του Ορμούζ.

Η αμερικανική πλευρά προχώρησε σε αυτή την κίνηση λόγω υπονοιών ότι για τα συγκεκριμένα φορτία καταβλήθηκαν παράνομα τέλη διέλευσης και δασμοί στην Τεχεράνη. Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση του Ιράκ έσπευσε να ενημερώσει επίσημα τις ΗΠΑ ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία απολύτως πληρωμή προς τις ιρανικές αρχές για τη διέλευση των πλοίων της.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ