Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με εντεινόμενη «ρωσική υβριδική απειλή», αποκαλύπτοντας ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την κατάρτιση ειδικού σχεδίου για την προστασία των κρίσιμων υποδομών της χώρας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των γαλλικών πολιτικών κομμάτων, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι τις τελευταίες εβδομάδες «η ρωσική υβριδική απειλή για τους Ευρωπαίους και τη Γαλλία έχει ενταθεί».
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση να εκπονήσει «σχέδιο για την προστασία των κρίσιμων υποδομών μας» απέναντι σε «ρωσικές υβριδικές επιθέσεις».
Ο Μακρόν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για συγκεκριμένες ενέργειες που, κατά το Παρίσι, έχουν στοχεύσει τη Γαλλία, συνέδεσε όμως την προειδοποίησή του με την ευρύτερη αύξηση των περιστατικών που ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποδίδουν στη Μόσχα.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στην απόπειρα επίθεσης με drone στο αεροδρόμιο της Λειψίας στη Γερμανία, καθώς και στις πρόσφατες δηλώσεις του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με το ενδεχόμενο «υβριδικών χτυπημάτων» εναντίον ευρωπαϊκών χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε την κατάσταση «σοβαρή», σημειώνοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε μια στιγμή επαγρύπνησης».
«Η ίδια η φύση της αποτροπής είναι να αποφεύγουμε να αποκαλύπτουμε τι θα κάνουμε. Αλλά αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο», δήλωσε, στέλνοντας παράλληλα προειδοποίηση προς τη Μόσχα: «Νομίζω ότι θα ήταν λάθος για τη Ρωσία να συνεχίσει να ενεργεί προς τους Ευρωπαίους με αυτόν τον τρόπο».
Κατά τον Μακρόν, στόχος των ενεργειών αυτών είναι «να μας εκφοβίσει και να υπονομεύσει την προσπάθεια υποστήριξης των Ουκρανών».
«Το αποτέλεσμα θα είναι αντίθετο. Δεν μας εκφοβίζει, επειδή γνωρίζουμε ότι η ασφάλειά μας σήμερα και αύριο διακυβεύεται στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Σύνοδος της G7 για την ενεργειακή κρίση
Οι δηλώσεις Μακρόν έγιναν στο πλαίσιο ευρύτερης τοποθέτησής του για τις κρίσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις τους στην Ευρώπη.
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Παρίσι θα συγκαλέσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες σύνοδο της G7 με αντικείμενο την ενεργειακή κρίση. Στόχος, όπως ανέφερε, είναι να υπάρξει καλύτερος συντονισμός ως προς τα επίπεδα των αποθεμάτων και να εξεταστούν οι δυνατότητες πιθανής απελευθέρωσης στρατηγικών ενεργειακών αποθεμάτων.
Ο Μακρόν απέδωσε τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα των τιμών των καυσίμων στους πολέμους και στην κατάσταση στον Πορθμό του Ορμούζ, εκτιμώντας ότι δεν αναμένεται ουσιαστική αλλαγή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα επικοινωνήσει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την αποθήκευση φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για την επιτάχυνση μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των τιμών ενέργειας.
«Κάνουμε τα πάντα» για τον Πορθμό του Ορμούζ
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι το Παρίσι «κάνει τα πάντα για να διευκολύνει την ειρηνική επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ», σημειώνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, αν και οι συνομιλίες παραμένουν δύσκολες.
Η Γαλλία, πρόσθεσε, είναι έτοιμη, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, να συμβάλει στη συνοδεία δεξαμενόπλοιων και πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα.
Ο Μακρόν συνέδεσε τις δύο μεγάλες κρίσεις —στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή— με τις αυξανόμενες οικονομικές και ενεργειακές πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι, κατά το Παρίσι, η στήριξη προς το Κίεβο αποτελεί ζήτημα ευρωπαϊκής ασφάλειας.