Ισπανία: Χιλιάδες στους δρόμους μετά την έξωση της 87χρονης Μαρικάρμεν – «Θα μπορούσατε να είστε εσείς»

 
Ισπανία: Χιλιάδες στους δρόμους μετά την έξωση της 87χρονης Μαρικάρμεν – «Θα μπορούσατε να είστε εσείς»

Ενημερώθηκε: 26/09/26 - 22:03

Σε σύμβολο της στεγαστικής κρίσης στην Ισπανία έχει μετατραπεί η 87χρονη Μαρικάρμεν Αμπασκάλ, η οποία εξώθηκε από το διαμέρισμα όπου ζούσε επί 70 χρόνια, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων με αίτημα την ενίσχυση της προστασίας των ενοικιαστών.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και σήμερα στους δρόμους της Μαδρίτης, ζητώντας μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους στέγασης και αυστηρότερους περιορισμούς στις εξώσεις.

«Θα μπορούσατε να είστε εσείς η επόμενη Μαρικάρμεν», έγραφε ένα από τα πανό των διαδηλωτών, αποτυπώνοντας τον συμβολισμό που έχει αποκτήσει η υπόθεση της 87χρονης.

«Αυτό που μου συνέβη δεν πρέπει να συμβεί και σε άλλους»

Η ίδια η Μαρικάρμεν Αμπασκάλ κάλεσε τους Ισπανούς να ενωθούν σε αυτή τη «μάχη», μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος που δημοσιοποιήθηκε λίγες ώρες πριν από τη διαδήλωση.

«Αυτό που μου συνέβη δεν πρέπει να συμβεί και σε άλλους», δήλωσε από το νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται λόγω εξάντλησης μετά την έξωσή της.

«Αυτό το γεγονός πρέπει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αγωνιστούν για να αλλάξουν οι νόμοι που επέτρεψαν την έξωσή μου», πρόσθεσε στο μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα η μεγαλύτερη ένωση ενοικιαστών της Ισπανίας.

Η 87χρονη αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της όταν εταιρεία που απέκτησε το διαμέρισμα αύξησε, σύμφωνα με το συνδικάτο ενοικιαστών, το ενοίκιο κατά 275%, φτάνοντας τα 2.650 ευρώ.

Πιέσεις στην κυβέρνηση Σάντσεθ

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, με κινητοποιήσεις να οργανώνονται σε ολόκληρη την Ισπανία.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το στεγαστικό ζήτημα προτεραιότητα της κυβέρνησής του, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με αυξανόμενες πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων προστασίας των ενοικιαστών.

Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει σειρά παρεμβάσεων που έχουν γίνει γνωστές ως «διάταγμα Μαρικάρμεν».

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η αυτόματη ανανέωση συμβολαίων ενοικίασης και η επιβολή πρόσθετων περιορισμών στις εξώσεις.

Η κοινοβουλευτική τύχη των μέτρων, ωστόσο, παραμένει αβέβαιη, καθώς η κυβέρνηση Σάντσεθ δεν διαθέτει αυτοδύναμη πλειοψηφία. Παρόμοια νομοθετική πρωτοβουλία είχε απορριφθεί νωρίτερα μέσα στη χρονιά.

Η περίπτωση της Μαρικάρμεν Αμπασκάλ έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια μιας μεμονωμένης έξωσης, αποτελώντας σημείο αναφοράς στις κινητοποιήσεις για το κόστος στέγασης και την προστασία των ενοικιαστών στην Ισπανία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ