Εύβοια: Πλημμύρες και κατολισθήσεις από 120 χιλιοστά βροχής – «Δεν μπόρεσα να σώσω τίποτα»

 
Εύβοια: Πλημμύρες και κατολισθήσεις από 120 χιλιοστά βροχής – «Δεν μπόρεσα να σώσω τίποτα»

Ενημερώθηκε: 27/09/26 - 17:05

Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση στην Εύβοια, με τα Ψαχνά και τα Πολιτικά να βρίσκονται μεταξύ των περιοχών που δέχθηκαν τον μεγαλύτερο όγκο νερού. Το ύψος της βροχής έφτασε τα 120 χιλιοστά, προκαλώντας τοπικές πλημμύρες, κατολισθήσεις, διακοπές ρεύματος και προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Στα Ψαχνά πλημμύρισαν αυλές και υπόγεια κατοικιών, ενώ σε αρκετά σημεία τα νερά παρέσυραν λάσπες και φερτά υλικά.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία εγκύου κατοίκου, η οποία περιέγραψε στην κάμερα του ΕΡΤnews τις δραματικές στιγμές που έζησε μαζί με την οικογένειά της όταν η στάθμη του νερού άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα.

«Βγήκα από το σπίτι μου. Το νερό εδώ στην κοιλιά. Ο άντρας μου έβγαλε τα παιδιά στο κεφάλι του, ένα ένα», ανέφερε, περιγράφοντας την προσπάθειά τους να απομακρυνθούν με το αυτοκίνητο ενώ τα νερά συνέχιζαν να ανεβαίνουν.

Η οικογένεια κατάφερε τελικά να φύγει, ωστόσο, όπως είπε η ίδια, οι ζημιές στο σπίτι ήταν μεγάλες. «Σήμερα έψαχνα να βρω ρούχα στα παιδιά. Ούτε κάλτσες, ούτε τίποτα. Δεν μπόρεσα να σώσω τίποτα».

«Είμαι 12 χρόνια εδώ, έχει γίνει τέσσερις φορές»

Κάτοικος των Ψαχνών περιέγραψε την ένταση της νεροποντής, αναφέροντας ότι η περιοχή έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα αντίστοιχα προβλήματα.

«Πάρα πολύ νερό έριξε. Πλημμύρα. Κατέβασε από πάνω το ποτάμι και έπνιξε αυτά τα σπίτια εδώ. Είμαι 12 χρόνια εδώ, έχει γίνει τέσσερις φορές», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδόθηκαν, κατά τη μεγάλη πλημμύρα του 2020 είχαν καταγραφεί περίπου 160 χιλιοστά βροχής, ενώ αυτή τη φορά το ύψος της βροχόπτωσης έφτασε περίπου τα 120 χιλιοστά.

Παρά τον μεγάλο όγκο νερού, η εικόνα που μεταφέρθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ότι τα προβλήματα δεν πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς υπήρχε αυξημένη ετοιμότητα.

Εννέα ώρες κλειστός ο δρόμος στο Δερβένι

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσαν και οι κατολισθήσεις. Στη θέση Δερβένι, στον δρόμο προς το Προκόπι, μεγάλος όγκος χωμάτων και φερτών υλικών έκλεισε την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα για περίπου εννέα ώρες.

Συνεργεία της Περιφέρειας εργάζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για την απομάκρυνση των υλικών και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Παράλληλα, συνεργεία του δήμου επιχειρούσαν στο τοπικό οδικό δίκτυο, προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση προς κατοικίες, ενώ προβλήματα από λάσπες και φερτά υλικά καταγράφηκαν και σε άλλα σημεία του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν για ώρες τα Καμπιά, ενώ βλάβες σημειώθηκαν και σε μεμονωμένους οικισμούς.

Απεγκλωβίστηκαν δύο Ισραηλινοί τουρίστες

Η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει για τον απεγκλωβισμό δύο Ισραηλινών τουριστών, όταν το αυτοκίνητό τους ακινητοποιήθηκε μέσα σε λάσπες και φερτά υλικά που είχαν καλύψει το οδόστρωμα.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ενημερώθηκε μέσω του 112 περίπου στις 3:45 τα ξημερώματα. Στην περιοχή έσπευσαν τέσσερις πυροσβέστες με δύο οχήματα και απεγκλώβισαν με ασφάλεια τους δύο επιβαίνοντες.

Στα Πολιτικά, η εκτίμηση που μεταφέρθηκε από το ρεπορτάζ είναι ότι, εφόσον δεν σημειωθούν νέες ισχυρές βροχοπτώσεις, η δυσκολότερη φάση της κακοκαιρίας έχει περάσει.

Λέκκας: Μικρότερες οι επιπτώσεις σε σχέση με το 2020

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Εύβοια και ιδιαίτερα στα Ψαχνά, σημείωσε ότι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2020 πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα οι σημερινές επιπτώσεις να είναι μικρότερες.

Όπως ανέφερε, έχει υπάρξει βελτίωση τόσο στα συστήματα παρακολούθησης και έγκαιρης πρόγνωσης όσο και στις υποδομές. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι κανένα έργο δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει άμεσα το σύνολο των προβλημάτων που προκαλούν ολοένα πιο σύνθετα φυσικά φαινόμενα.

Ο κ. Λέκκας συνέδεσε την αυξανόμενη ένταση τέτοιων φαινομένων με την κλιματική κρίση, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζουν η ευπάθεια και η τρωτότητα κάθε περιοχής.

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει μία ενιαία λύση για ολόκληρη τη χώρα, καθώς κάθε περιοχή έχει διαφορετικά γεωμορφολογικά και άλλα χαρακτηριστικά και, συνεπώς, απαιτεί ξεχωριστή παρακολούθηση και σχεδιασμό.

Ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται και στη διαδοχή φυσικών καταστροφών, καθώς πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα φαινόμενα μπορούν να αλληλεπιδρούν και να πολλαπλασιάζουν την τρωτότητα μιας περιοχής.

Ισχυρή νεροποντή και στη Σκιάθο

Προβλήματα από την κακοκαιρία καταγράφηκαν και στη Σκιάθο, όπου περίπου μισή ώρα ισχυρής βροχής ήταν αρκετή για να μετατρέψει την οδό Παπαδιαμάντη σε ορμητικό χείμαρρο.

Τα νερά παρέσυραν τραπεζοκαθίσματα, κάδους και άλλα αντικείμενα, ενώ κεντρικοί δρόμοι του νησιού πλημμύρισαν, δημιουργώντας προβλήματα σε κατοίκους και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του Αστεροσκοπείου, στη Σκιάθο καταγράφηκαν 50 χιλιοστά βροχής μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Παρά την ένταση του φαινομένου, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, οι υποδομές άντεξαν και τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν.

Στην Εύβοια, το βάρος πέφτει πλέον στην αποκατάσταση των ζημιών από τις τοπικές πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, στην απομάκρυνση των φερτών υλικών και στην επαναφορά της πρόσβασης και της ηλεκτροδότησης όπου εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ