«Παράθυρο» ακόμη και για κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί άφησε η Κ. Παπανάτσιου

 
«Παράθυρο» ακόμη και για κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί άφησε η Κ. Παπανάτσιου

Ενημερώθηκε: 27/01/17 - 14:24

Την επανεξέταση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, αλλά και την σύσταση συντονιστικού επιχειρησιακού κέντρου για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης (καύσιμα, καπνικά και αλκοολούχα), ανακοίνωσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Κασαπίδη, ο οποίος χαιρέτισε το ενδεχόμενο κατάργησης του φόρου, η υφυπουργός είπε ότι το 2016 το 11% των ελέγχων που έκαναν οι τελωνειακές αρχές αφορούσε τα οινοπνευματώδη ποτά, «υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την υψηλή προτεραιότητα καταπολέμησης του αντίστοιχου λαθρεμπορίου». Συνολικά το 2016 το 9% των κατασχέσεων που έγιναν για αλκοολούχα προϊόντα αφορούσε το κρασί. Συγκεκριμένα έγιναν 998 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 44 παραβάσεις και κατασχέθηκαν 21.404 λίτρα.

Η Κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης και εξετάζεται η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί». «Πρέπει να βρεθούν τα ισοδύναμα, προκειμένου να προωθηθεί τυχόν τροποποίηση ή κατάργηση του ΕΦΚ», είπε και πρόσθεσε ότι ο φόρος «απέδωσε ένα σημαντικό ποσό εσόδων χωρίς, όμως, να καλύψει πλήρως της δημοσιονομική απαίτηση που είχαμε απ' αυτό».

Έτσι, όπως είπε, «εισήχθη στην κυβερνητική ατζέντα η επεξεργασία της σκοπιμότητας διατήρησης του μέτρου όπως έχει ή η τροποποίησή του ή ακόμη και η κατάργησή του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με ακύρωση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες απειλεί η Αγκυρα μετά την απόφαση του ΑΠ

Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία αξιολόγησης φέρνουν πιο κοντά το 4ο μνημόνιο, εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Χωρίς Μετρό σήμερα το μεσημέρι

Εκτελέστηκε κρατούμενος στο Τέξας

ΚΑΙΡΟΣ 27/1/2017: Χιόνια, κρύο και παγετός

«Κόλαφος στον Ερντογάν» η απόφαση του ΑΠ σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο

27 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος