Τόσκας για «μπαχαλάκηδες»: Κάποιοι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και την χώρα!

 
Τόσκας για τις επιθέσεις των «μπαχαλάκηδων»: Κάποιοι θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και την χώρα!

Ενημερώθηκε: 20/02/17 - 12:34

Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Σε ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της χώρας και μάλιστα από παιδιά που προέρχονται από οικογένειας μεσοαστικές και πλούσιες, αποδίδει ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, τις συνεχείς επιθέσεις των αντιεξουσιαστών και των «μπαχαλάκηδων», με αφορμή και τις καθημερινές επιθέσεις σε ακυρωτικά μηχανήματα των ΜΜΜ και τις διάφορες επιθέσεις, όπως ήταν η τελευταία στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Alpha 9,89», ο κ. Τόσκας ανέφερε: «Κανένας δεν λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις διάφορες επιθέσεις, οι οποίες γίνονται κατά καιρούς και πιθανότατα έχουν γίνει και λάθη από πλευράς αστυνομικής φύλαξης. Από εκεί και πέρα είναι γνωστό φαινόμενο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι γνωστά και τα αίτια που εξέθρεψαν αυτό το φαινόμενο και είναι γνωστό επίσης και πότε τροφοδοτήθηκε, πυροδοτήθηκε αυτό το φαινόμενο και τι έγινε από τη μεταπολιτευτική περίοδο, από τη περίοδο μετά το 2008 και την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Βέβαια, ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, τίθεται το ερώτημα, έτσι; Ακραίοι, προφανώς ακραία στοιχεία, προφανώς περιθωριακά στοιχεία, τα οποία είτε με αφελή, είτε με πονηρό τρόπο, προσελκύονται νεαρά παιδιά ή κάποιοι μεγαλύτεροι από κάποια συμφέροντα και οικονομικά συμφέροντα ή από κάποιους που νομίζουν ότι έτσι θα γίνει η επανάσταση ή έτσι θα εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους στόχους δικούς τους.

Αυτοί είναι είτε αφελείς, είτε με πυρό τρόπο προσελκύονται σε αυτές τις ενέργειες. Δεν αλλάζουν έτσι οι κοινωνίες. Ίσα - ίσα έχει αποδειχθεί ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις τέτοια χτυπήματα έχουν σχέση με πάρα πολλά συμφέροντα της διαπλοκής. Και εδώ υπάρχουν και κοινά σημεία σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις αποσταθεροποίησης και πολιτικών κύκλων και κύκλων ακραίων σαν και αυτούς που περιέγραψα πριν.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο σε αυτόν τον τόπο και υπάρχουν ξέρετε και κοινά συμφέροντα. Υπάρχουν κοινά συμφέροντα, όπως είπα διαπλοκής, που μπορεί να βάζουν αυτούς τους αφελείς ή πονηρούς. Υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι θέλουν την αποσταθεροποίηση της χώρας και δεν το κρύβουν. Δεν μιλάω τυχαία και εύκολα κάποιος μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις με στοιχεία που υπάρχουν. Από εκεί και πέρα υπάρχει και κάτι που ενώνει όλους αυτούς. Υπάρχει το κοινό συμφέρον, την αποσταθεροποίηση της χώρας, την αποτυχία της αξιολόγησης, για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και έχουν μιλήσει αρκετοί κύκλοι και πολιτικών χώρων. Το σίγουρο είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να αφεθούν να συνεχίσουν αυτή τη δραστηριότητα γιατί αποσταθεροποιούν τη χώρα, όχι την κυβέρνηση. Είναι η επιδίωξη τους αυτή αλλά δε θα αφεθούν».

Μάλιστα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθέτησε και σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα τους «μπαχαλάκηδες», τονίζοντας ότι «συνήθως είναι μεσοαστικά και της ανώτερης κοινωνικής τάξης από πλευράς οικονομικής δύναμης. Αλλά από κει και πέρα, αυτό δεν σημαίνει ότι στοχοποιούμε όλα τα παιδιά, τα δικά μας παιδιά, τα παιδιά όλης της μεσαίας τάξης που είναι χιλιάδες και οι οποίοι μπορεί να έχουν και πολύ διαφορετική άποψη από τις θέσεις της κυβέρνησης ή από τις όποιες πολιτικές απόψεις. Κάποιος μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις αλλά το θέμα είναι να μην περνάει τα όρια.

Στο ερώτημα αν η ΕΛ.ΑΣ. έχει εικόνα της ανθρωπογεωγραφίας αυτών των ομάδων, ο κ. Τόσκας απάντησε πως «προσπαθούμε, γιατί παραλάβαμε ένα τομέα, ο οποίος είχε μηδέν πληροφορίες. Έναν τομέα που δεν είχε αγγίξει κανένας. Πιθανόν τους συνέφερε αυτή η κατάσταση. Τους συνέφερε ένα περιβάλλον συγκρουσιακό, όπου κάποιοι αστυνομικοί, οι ομάδες ΔΕΛΤΑ -αυτές που ανέφερε ο κύριος Μητσοτάκης προχθές- φόραγαν κουκούλες και χτυπιόντουσαν λες και δεν ήταν οργανωμένο σύνολο, νόμιμη δύναμη του κράτους και πήγαιναν και χτυπιόντουσαν με τους ακραίους αναρχικούς.

Τώρα έχει μπει μία τάξη. Η Αστυνομία δουλεύει πολύ οργανωμένα, πολύ σχεδιασμένα, υπάρχει μείωση της εγκληματικότητας. Τα στοιχεία δόθηκαν και από τον Πρωθυπουργό στη συζήτηση στη Βουλή και είναι αναμφισβήτητα. Προχωράμε συντεταγμένα και σχεδιασμένα. Δεν υπήρχε σχεδιασμός, δεν υπήρχε συντεταγμένη δράση. Παιδεύονταν οι αστυνομικοί, αλλά χωρίς σχέδιο από πάνω. Δεν πετυχαίνουμε πάντα, δεν είναι αυτή κατάσταση...».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε εκτενώς όμως και στις προσπάθειες πάταξης της εγκληματικότητας που γίνονται στην Δυτική Αττική, απαντώντας σε σχετικό παράδειγμα που άκουσε από τους δημοσιογράφους για ελέγχους που γίνονται στην περιοχή από την ΟΠΚΕ και μάλιστα τα μεσάνυχτα: «Δώδεκα παρά δέκα. Βλέπατε τα προηγούμενα χρόνια τέτοια ώρα πολλούς Αστυνομικούς να κάνουν έλεγχο για τα ναρκωτικά σ' αυτήν την περιοχή; Λοιπόν και ξέρετε με πόσο κίνδυνο της ζωής τους κάνουν αυτούς τους ελέγχους; Την άλλη φορά πυροβολήθηκαν οι αστυνομικοί. Μα λέει γιατί πυροβολήθηκαν; Γιατί έκαναν έλεγχο. Όταν δεν έκαναν ελέγχους, δεν συνέβαιναν τέτοια περιστατικά. Οι άνθρωποι με πολύ κίνδυνο, με πολλή προσπάθεια εκτελούν τις εντολές τις οποίες έχουν λάβει. Δεν λύνεται όμως μόνο με αστυνομικά μέτρα η κατάσταση στη Δυτική Αττική.

Θέλει γενικότερη πολιτική. Είμαστε σε συνεργασία και με άλλους Υπουργούς. Την προηγούμενη εβδομάδα με την κυρία Φωτίου κάναμε σύσκεψη ακριβώς γι' αυτά τα θέματα. Δεν είναι το μόνο φάρμακο η καταστολή σ' αυτές τις περιπτώσεις. Χρειάζεται και ο αστυνομικός έλεγχος, αλλά είναι πάρα πολλά πράγματα που έχουν σχέση με τις υποβαθμισμένες περιοχές, που είχαν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί τα προηγούμενα χρόνια».

Ο Νίκος Τόσκας δεν παρέλειψε να απαντήσει όμως και για όσα συμβαίνουν με τις απανωτές επιθέσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς από κουκουλοφόρους: «Κοιτάξτε πόσες σπείρες, πόσες εγκληματικές συμμορίες εξαρθρώνονται κάθε μέρα, τι έχει γίνει με όλες αυτές τις συμμορίες των Ρομά, της αλβανικής μαφίας, των άλλων εδώ, όπου λήστευαν από δω και από εκεί. Η μείωση των ληστειών λέτε προήλθε έτσι από μόνη της; Βέβαια μην φτάσουμε στο άλλο άκρο, και εδώ θα είμαι καυστικός. Χθες δέκα παρά άκουγα έναν συνάδελφο σας στον δικό σας σταθμό, που έλεγε ότι πρέπει να κάνουμε τον σταυρό μας για να μπούμε σε λεωφορείο.

Λοιπόν, αυτές οι υπερβολές μπορεί να εξυπηρετούν κάποιους εμπορικούς σκοπούς στα διάφορα κανάλια αλλά δεν εξυπηρετούν την αντικειμενικότητα. Κοιτάξτε, δεν λέω ότι η κατάσταση είναι εύκολη. Παραλάβαμε μια κατάσταση, όπου δεν επενέβαινε κανένας και δεν γινόταν καμία προσπάθεια.

Γιατί δεν επενέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια; Γιατί ήτανε το χαλί κάτω από το οποίο σκούπιζαν τα προβλήματα και τους βόλευε αυτό το πράγμα. Τους βόλευε να λένε ότι εκεί υπάρχει μια κατάσταση που υπάρχει και να ξεφορτώνονται τα προβλήματα από την υπόλοιπη Αθήνα. Εμείς κάναμε επιχειρήσεις που και οι ίδιοι οι αστυνομικοί λένε εδώ και τριάντα χρόνια δεν είχαν γίνει ποτέ σε αυτή την περιοχή. Και κάνουμε επιχειρήσεις και στη Δυτική Αττική και βλέπετε, είπε ο κ. Βερύκιος χθες το βράδυ, που είδε με τους ελέγχους για τα ναρκωτικά. Δεν τολμούσε κανένας να πάει σε αυτή την περιοχή, εκεί και αν ήταν άβατο. Λοιπόν, εμείς το αναδείξαμε και έρχεται η Νέα Δημοκρατία και λέει για τη Δυτική Αττική. Ναι τώρα ξύπνησε; Τώρα που το αναδείξαμε εμείς το πρόβλημα και που κάνουμε ενέργειες.

Λοιπόν, πέρα από τις υποκριτικές παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας, καλό είναι να γίνεται μια σοβαρή σύγκριση των αποτελεσμάτων και να βλέπουμε το πραγματικό πρόβλημα. Όχι δημιουργούμε το πρόβλημα και μετά αρχίζουμε και κλαίμε ή κατηγορούμε τον επόμενο. Αυτές είναι υποκριτικές πρακτικές παλαιάς κοπής και δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες της σημερινής πραγματικότητας. Ποιες είναι οι ανάγκες της σημερινής πραγματικότητας;
Μια δημιουργία ήπιου κλίματος όσο γίνεται μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο από πλευράς οικονομικών δεδομένων και σε ένα περιβάλλον πάρα πολύ δύσκολο από πλευράς γεωπολιτικής στη γειτονιά μας. Λοιπόν, καλό είναι να συμβάλλουμε όλοι στη σταθεροποίηση της χώρας και όχι στην αποσταθεροποίηση, όπως κάνουν κάποιοι.

Τα ακυρωτικά μηχανήματα είναι γύρω στις 6.000. Έχουν καταστραφεί γύρω στα 80 και είναι ασφαλισμένα έτσι κι αλλιώς από ό,τι μαθαίνω από το Υπουργείο Μεταφορών. Δεν σημαίνει ότι καλώς γίνονται. Και έχει απλωθεί ένα τεράστιο δίκτυο αστυνομικών για την προστασία όλων αυτών των μηχανημάτων. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να φυλαχτούν όλα αυτά, αλλά κοιτάζουμε να βρούμε αυτούς τους οποίους κάνουν τις καταστροφές. Κάποιους βόλευε αυτή η κατάσταση και κάποιους βολεύει αυτή η κατάσταση και τώρα. Και κάποιους βολεύει και να παρουσιάζουν και τα πρωτοσέλιδα και τα κανάλια για να κλαίνε κάποιοι, ενώ ξέρουν ότι τους βολεύει πάρα πολύ καλά, όχι μόνο από πλευράς τηλεθέασης αλλά και από πλευράς αποσταθεροποίησης. Αυτή η κατάσταση, η υπερπροβολή αυτών των ζητημάτων κάνει κακό, γιατί δείχνει το στόχο σε κάποιους από αυτούς τους αποσταθεροποιητικούς παράγοντες.

Η προσπάθεια η δική μας είναι να περιγράψουμε με ρεαλιστικό τρόπο και στην πραγματική διάσταση το πρόβλημα και -πιστέψτε με- γίνονται τεράστιες προσπάθειες από πλευράς Αστυνομίας. Είδατε χθες τριάντα προσαγωγές, δεν σημαίνει ότι οι προσαγωγές ότι έχουν και ευθύνη αυτοί οι οποίοι προσήχθησαν. Από ότι μαθαίνω οι περισσότεροι προέρχονται όχι από εργατικές περιοχές.

Θα πρέπει τα ακραία στοιχεία που είπα σε ποιες κατηγορίες ανήκουν, στην αρχή. Ανήκουν και σε αυτούς που έχουν παρασυρθεί και σε αυτούς που έχουν συμφέρον να κάνουν αυτά που κάνουν και σε αυτούς που είναι στον ακροαριστερό χώρο και σε αυτούς που είναι στον ακροδεξιό χώρο. Θα πρέπει προφανώς πολιτικά να καταδειχτούν αλλά και να μην δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις δράσεις τους, γιατί έτσι νομίζουν ότι κάποιοι είναι και η επιδίωξη τους προχωράει με τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκουν.

Είδατε τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει, είδατε την εξάλειψη τρομοκρατικής ομάδας πριν από λίγες ημέρες. Όλα αυτά είναι μέσα σε ένα γενικότερο σχέδιο δημιουργίας κλίματος τέτοιου που να βολέψει, που να εξυπηρετήσει τη σταθερότητα της χώρας. Επιτέλους πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι αυτή είναι η κύρια επιδίωξη, ο κύριος αντικειμενικός σκοπός όλων των κυβερνόντων θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση της χώρας προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια νέα φάση, πέρα από μνημόνια και με καλύτερες συνθήκες».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετήθηκε όμως και στην πρόσφατη ανάδειξη μίας ιστοσελίδας στο Facebook με έντονο ρατσιστικό προφίλ και παρακίνηση σε βία, λέγοντας, ότι «έχει πάει στον εισαγγελέα και ερευνάται πλέον από τον εισαγγελέα το ζήτημα. Πήγε κατευθείαν την ίδια μέρα στον εισαγγελέα. Ό,τι στοιχεία έχουμε, από εκεί και πέρα τα δίνουμε στον εισαγγελέα. Άρα δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο. Προφανώς κάποιοι ακραίοι κύκλοι, παντού σε όλους τους κοινωνικούς χώρους υπάρχουν ακραίοι κύκλοι. Το σύνολο των αστυνομικών είναι πειθαρχημένο σύνολο, άνθρωποι που παίρνουν το μικρό μεροκάματο αλλά κάνουν εξαιρετική δουλειά».