Bloomerg: Δεν κατάφερε αυτά που ήθελε η Ελλάδα στο Eurogroup

 
Bloomerg: Δεν κατάφερε αυτά που ήθελε η Ελλάδα στο Eurogroup

Ενημερώθηκε: 16/06/17 - 12:34

Την ίδια στιγμή όπου η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει το εσωτερικό της χώρας πως βγήκε νικήτρια στο Eurogroup, το Bloomberg σημειώνει πως η χώρα πήρε λιγότερα από όσα πραγματικά θα ήθελε παρά την δόση των 8,5 δις ευρώ, και σύμφωνα με όσα δήλωνε τις προηγούμενες μέρες.

ΔΝΤ

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η κυβέρνηση για μήνες υποσχόταν για μήνες ότι θα γινόταν πιο εύκολη η έξοδός της στις αγορές και ότι θα μειωνόταν το κόστος δανεισμού της αλλά χωρίς την αναγνώριση από το της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους δεν άνοιξε ο δρόμο προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Χωρίς την έγκριση του Ταμείου, η συμπερίληψη στο πρόγραμμα κρατικών ομολόγων παραμένει απίθανη σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους» γράφει το Bloomberg.

ΕΚΤ

«Λαμβάνουμε υπόψη τις συζητήσεις στο Eurogroup και τις αντιμετωπίζουμε ως ένα πρώτο βήμα προς την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση εκπρόσωπος της .

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν δηλώσει ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεδομένου ότι αυτό δεν ήταν ποτέ δεδομένο τονίζοντας ότι πολύ λίγα από τα ομόλογά της μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτό. «Αντίθετα τόνιζαν την πιθανότητα για μια ενισχυμένη δόση προκειμένου να δώσει ένα "μαξιλάρι" στην Αθήνα σε περίπτωση που θέλει να δοκιμάσει έξοδο στις αγορές» προσθέτει το Bloomberg.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι η συμφωνία θα μπορούσε να άρει τη σκιά της αβεβαιότητας που βρίσκεται πάνω από τις οικονομικές προοπτικές του πιο χρεωμένου κράτους της Ευρώπης, καθώς περιορίζει το κόστος αναχρηματοδότησης στο 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, και 20% στη συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Eurogroup: Δεσμεύτηκε η Ελλάδα μέχρι το 2060 - Τι πήρε για αντάλλαγμα

Συνάντηση πρωθυπουργού με Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα του Eurogroup-Όλες οι δηλώσεις

Κριστίν Λαγκάρντ: Θα προτείνει μια έγκριση Συμφωνίας επί της Αρχής στο ΔΝΤ για την Ελλάδα