Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης

 
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Αλ. Τσίπρας και Κυρ. Μητσοτάκης

Ενημερώθηκε: 01/08/17 - 15:39

Σκληρή αντιπαράθεση διεξήχθη στη Βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με φόντο το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη προφανώς και δεν ξέφυγαν της προσοχής όπως και οι τροπολογίες.

Survivor

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί επίσης έδωσαν... συμβουλές για την κόπωση ενώ δεν έλειψε και η αναφορά στο που ήταν η μόδα της φετινής χρονιάς.

πρωθυπουργός

«Γιατί αυτά τα νεύρα, τι έχετε πάθει;» διαμαρτυρήθηκε ο για τις εξεταστικές που ζητά η ΝΔ για να προσθέσει αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη «χάσατε και την αστική ευγένεια που σας διακρίνει και φτάσατε στο σημείο στα γενέθλιά μου να με πείτε κλέφτη και ψεύτη».

διακοπές

«Χρειάζεστε επειγόντως κ. Τσίπρα. Είναι κακό να χάνεται η αίσθηση του χιούμορ στην πολιτική. Όταν απαξιώνεται η διαδικασία άσκησης εποικοδομητικής κριτικής μέσα από την γελοιογραφία τότε αντιλαμβάνομαι πόσο έχετε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα» ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης

Τσίπρας: Γνωστές οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη

συμφωνία

«Μας κατηγόρησε για τα γνωστά» αντέκρουσε ο κ. Τσίπρας προσπαθώντας να ξεπεράσει τις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη. «Τι έχετε πάθει; Από τότε που έκλεισε η 2η αξιολόγηση και είχαμε που ανοίγει δρόμους για την οικονομία και την λύση χρέους, από τότε δίνετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρική κρίσης. Μέσα σε 1,5 μήνα έχετε ζητήσει 3 διαφορετικές εξεταστικές επιτροπές. Μια για Καμμένο, μια για Βαρουφάκη και τώρα για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας. Είναι ρεκόρ. Μια εξεταστική κάθε 15 ημέρες. Όμως δεν είναι μόνο οι εξεταστικές είναι και η εν γένει συμπεριφορά σας. Ζητήσατε πριν μια εβδομάδα να σαμποτάρουν τα αυτοδιοικητικά σας στελέχη μια διαδικασία και συζήτηση επειδή θα ήταν ο πρωθυπουργός εκεί. Ακόμα και στον ίδιο τον ανιψιό το απαγορεύσατε. Μη ξινίζετε το πρόσωπό σας. Μήπως εκεί στην Πειραιώς να κάνετε μια εξεταστική για να αναζητήσετε την αιτία που σας προκαλεί τόσα νεύρα;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Capital controls

«Για άλλη μια φορά αναφερθήκατε στον κ. Βαρουφάκη. Δεν είναι όλα γνωστά» υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης για να συνεχίσει «Το κακό που έγινε το πρώτο 7μηνο του 2015 δεν ξεπλένεται από το γεγονός ότι κερδίσατε μια ακόμα εκλογή. Γιατί οι συνέπειες από το καταστροφικό 7μηνο εξακολουθούν να υφίστανται. , ύφεση και 3ο μνημόνιο. Το 4ο μνημόνιο, δηλαδή μειώσεις μισθών, συντάξεων και αφορολόγητου είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής σας ανικανότητας μετά το επτάμηνο του 2015. Μην προσπαθείτε να μας πείσετε ότι αυτή είναι μια περίοδος που ενδιαφέρει μόνο τους ιστορικούς. Οι επιπτώσεις είναι ακόμα μαζί μας. Εσεις κ. Τσίπρα θα έπρεπε να είστε ο πρώτος που να πει το ναι στην εξεταστική. Και προς όσους σπεύδουν να υποστηρίξουν ότι αναζητάμε συμμαχίες με τον κ. Βαρουφάκη ξεκαθαρίζω πως, ο Βαρουφάκης έχει τεράστια ευθύνη για όσα έγιναν αλλά μεγαλύτερη ευθύνη έχετε εσείς που τον διορίσατε και τον ανεχθήκατε». Ο κ. Μητσοτάκης δε επισήμανε πως «εμείς έχουμε ζητήσει δυο εξεταστικές. Για το πρώτο επτάμηνο του 2015 και για τον κ. Καμμένο. Η συζήτηση για τον Καμμένο θα γίνει τον Σεπτέμβριο και εκεί θα κληθείτε να εξηγήσετε γιατί με τόσο πάθος τον υπερασπίζεστε. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση γι αυτό ξεκουραστείτε».

«Όσους Μαδούρο και να ανακαλύψετε όσους Βαρουφάκηδες και αν κάνετε συμμάχους δεν πείθετε γιατί ο λαός σας ξέρει. Κάντε εξεταστικές για να ανακαλύψετε τις αιτίες των προβλημάτων σας που είναι η μεροληψία σας ενάντια στις μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Το 2019 ο λαός δεν θα επιλέξει εσάς όσο και αν στήνετε ευχάριστες επικοινωνιακές παρεμβάσεις σε σανό από άχυρο» είπε ο κ. Τσίπρας αρνούμενος κάθε κοινοβουλευτικό έλεγχο για να επισημάνει σε άλλο σημείο «κ. Μητσοτάκη θεωρείτε ότι η επικοινωνία αρκεί. Ότι αν πάτε στους αγρότες και καθίσετε σε δεμάτια άχυρου θα τους πείσετε για το πρόγραμμά σας».

«Καμία πολιτική δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την επιδοκιμασία της κοινωνίας. Μόνο εσείς βλέπετε χαμογελαστά πρόσωπα κ. Τσίπρα» αντέκρουσε ο αρχηγός της ΝΔ «αν βγείτε έξω από το προστατευμένο περιβάλλον του Μ. Μαξίμου θα αντικρίσετε συνοφρυωμένα πρόσωπα. Τα πρόσωπα που αντικρίζουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας μόνο χαρούμενα δεν είναι . Αντι να ειρωνεύεστε τις δικές μου περιοδείες πηγαίνετε εσείς στους αγρότες καθισμένος πάνω σε σανό ή σε τρακτέρ».

«Η πολιτική παρακμή της συμπολίτευσης και η σταθερή ροπή προς αυταρχισμό εκδηλώνονται ξεκάθαρα στον τρόπο που νομοθετείτε. Χωρίς αναστολές νομοθετείτε με νόμους σκούπα και αναρίθμητες τροπολογίες στην Βουλή λίγο πριν κλείσει. Η νομοθετική παρακμή του κοινοβουλίου ξεπέρασε κάθε όριο και με την ανοχή του προεδρείου και του Προέδρου της Βουλής που είναι πλέον συνένοχος» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο για να αναφερθεί και στην πρόσφατη εισβολή ομάδας του Ρουβίκωνα. «Συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα εντός και εκτός του κτηρίου της Βουλής. Το προαύλιο της Βουλής δεν μπορεί να μετατραπεί σε χώρο για κάθε είδους διαμαρτυρίας και όταν η αστυνομία κάνει την δουλειά της να εγκαλείται από τον ΠτΒ ότι περιορίζει την ελεύθερη έκφραση και διαμαρτυρία. Αναρωτιέμαι αν στην θέση του Ρουβίκωνα – θυμίζω ότι στα Εξάρχεια παρέλαυνε ομάδα με καλάζνικοφ – ήταν μια άλλη ομάδα. Το ερώτημα είναι ρητορικό» είπε χαρακτηριστικά. Η κριτική του δε επεκτάθηκε και στην νομοθετική τακτική της κυβέρνησης: «Εχετε ήδη φέρει 30 τροπολογίες. Γιατί ψηφίζετε λάθρα; Αγνοήσατε το κλίμα συναίνεσης που αποκτήθηκε σε ζητήματα παιδείας. Είπατε ότι κάνατε εξαντλητικό διάλογο με ακαδημαϊκή κοινότητα. Δεν είπατε ότι οι ακαδημαϊκή κοινότητα εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις γα το νομοσχέδιο που εσείς αγνοήσατε. Πολιτεύεστε συνεχώς με αυταρχισμό. Από τις 37 διατάξεις που προκαλούν δαπάνη δώσατε στοιχεία μόνο για τις 5 στο Λογιστήριο του Κράτους».

Αντιδρώντας ο πρωθυπουργός είπε «Ξεχάσατε ότι εσείς νομοθετούσατε αποκλειστικά με ΠΝΠ. Θα τα ακούσετε και με νούμερα. Το 2014 είχατε νομοθετήσει περίπου 270 τροπολογίες τελευταίας στιγμής. Εμείς το 2016 τον μεγαλώσαμε τον αριθμό κατά 20. Η διαφορά όμως είναι ότι εσείς είχατε 60 νομοσχέδια ενώ εμείς σχεδόν 90. Επίσης στις δικές μας τροπολογίες ήταν και αυτές για την εφάπαξ 13η σύνταξη ενώ στις δικές σας για την ασυλία όσων σας έδιναν θαλασσοδάνεια».

«Είναι κακό κ. Τσίπρα να προσέρχεστε στο κοινοβούλιο αδιάβαστος. Ζητήστε από τους συνεργάτες σας τα απαραίτητα στοιχεία» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για να εξηγήσει «Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι τις προηγούμενες εποχές έγινε κατάχρηση τροπολογιών. Εσείς όμως έχετε ξεπεράσει κάθε όριο. Την περίοδο 2012 – Ιανουάριος 2015 σε 103 κυρώσεις διεθνών συμβάσεων που απαγορεύεται η κατάθεση τροπολογιών ήρθαν 14 τροπολογίες. Στις 59 κυρώσεις Ιανουάριος 2015 – 2017 κατατέθηκαν 80 τροπολογίες.

Σας έχω ένα δεύτερο δώρο για τα γενέθλια σας. Από την 1 Ιουνίου 2017, δηλαδή τους 2 τελευταίους μήνες. Πόσες τροπολογίες κατατέθηκαν; 159 τροπολογίες τις καταθέτω στα πρακτικά. Οι τροπολογίες είναι ρουσφέτια της εκλογικής σας πελατείας».