Το οικονομικό επιτελείο προωθεί την εφαρμογή ενός συστήματος «λευκού Τειρεσία», κατά τα τραπεζικά πρότυπα, ώστε οι συνεπείς φορολογούμενοι να αποκτούν πρόσβαση σε ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής, περισσότερες δόσεις ή χαμηλότερα επιτόκια.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζει ένα νέο πλαίσιο κινήτρων για όσους τηρούν τις υποχρεώσεις τους, σε μια περίοδο όπου το τεκμαρτό εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνει τα φορολογικά έσοδα, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί σε έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Στόχος του σχεδίου είναι να περιοριστεί ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, δίνοντας ανάσα σε όσους δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στις νέες επιβαρύνσεις. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως η επιβράβευση της συνέπειας θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση και θα μειώσει τη δημιουργία νέων οφειλών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2025, καταγράφεται σημαντική αύξηση των νέων οφειλών. Μόνο τον Αύγουστο, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη έφτασαν τα 1,47 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 145,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2024. Από αυτά, 300 εκατ. ευρώ αφορούν απλήρωτο φόρο εισοδήματος και 889,2 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ, ποσά που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τον μηχανισμό τεκμαρτής φορολόγησης, και όχι με δηλωθέντα εισοδήματα προηγούμενων ετών.
Αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι πολλοί επαγγελματίες που υποδήλωναν εισοδήματα τα προηγούμενα χρόνια αντιδρούν στην επιβολή αυξημένων φόρων, επιλέγοντας πλέον να μην πληρώσουν ούτε το τεκμαρτό εισόδημα ούτε τον αναλογούντα ΦΠΑ.
Στο σύνολο της οικονομίας, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται σε 111,6 δισ. ευρώ, με 3.973.220 φυσικά και νομικά πρόσωπα να εμφανίζουν οφειλές προς την Εφορία — αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν σε έναν στους δύο ενεργούς φορολογούμενους. Παρά το τεράστιο αυτό ποσό, το Δημόσιο εκτιμά ότι το πραγματικά εισπράξιμο μέρος δεν ξεπερνά τα 23 – 30 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από 27 δισ. ευρώ έχουν ήδη χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης.
Επιπλέον, αναμένεται να προστεθούν άλλα 11 δισ. ευρώ στην κατηγορία των ανεπίδεκτων, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις ρεαλιστικές προσδοκίες είσπραξης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τελικά μπορεί να ανακτηθεί μόλις το ένα τέταρτο των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για νέες πολιτικές ενίσχυσης της φορολογικής συνέπειας.