Ακίνητα: Σε δυσθεώρητα ύψη τα ενοίκια αλλά και τα επιτόκια των νέων δανείων

 
spitia

Ενημερώθηκε: 06/10/23 - 17:51

Είναι εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα για μια οικογένεια με όλες αυτές τις αυξήσεις των ενοικίων κυρίως για τα διαμερίσματα στα αστικά κέντρα. Υπάρχουν επίσης πολλές μισθώσεις με το παλαιό ενοικιαστήριο που λήγουν αυτό το διάστημα και οι ιδιοκτήτες ζητάνε υψηλές αυξήσεις για να τις ανανεώσουν, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθήνας – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος.

Από την άλλη πλευρά διαφαίνεται και μία κόπωση στα πολύ υψηλά μισθώματα, και υπάρχουν κάποιες υποχωρήσεις, είπε. Νομοτελειακά θα γίνει κάποια μικρή ή μεγάλη διόρθωση στα ενοίκια, εκτίμησε.

Όταν μισθώνεις ένα διαμέρισμα δεν πληρώνεις μόνο το ενοίκιο, πληρώνεις και τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς ενέργειας κλπ οπότε το συνολικό τίμημα ανεβαίνει κατά πολύ.

Στο παραλιακό μέτωπο τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Ειδικά στην Αθήνα έχουν ξεφύγει τα πράγματα και στα ενοίκια και στις αγορές ακινήτων. Και βέβαια υπάρχει ένα θέμα με τους φοιτητές εδώ στην Αθήνα ειδικά οι τιμές είναι απλησίαστες. Σύμφωνα με στοιχεία από μια έρευνα, την τελευταία δεκαετία τα φοιτητικά ενοίκια για μικρά ακίνητα 40-50 τετραγωνικών έχουν αυξηθεί 80% και μέσα σε ένα χρόνο κοντά στο 24%, είπε ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαδής.

Τώρα στην ερώτηση αν συμφέρει να αγοράσει κάποιος ένα ακίνητο η απάντηση είναι σχετική. Αν κάποιος έχει τα χρήματα, ίσως να συμφέρει. Αν όμως πρόκειται να πάρει δάνειο κι εκεί τα επιτόκια είναι πάρα πολύ υψηλά. Επίσης θα πρέπει να έχει δικά του χρήματα να χρηματοδοτήσει το 20% με 30% της αξίας του ακινήτου που θέλει να αγοράσει.

Να δώσουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα: Αν πάρει κάποιος ένα δάνειο 200.000 ευρώ, με σταθερό επιτόκιο για πέντε χρόνια, με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια, θα πρέπει θα πρέπει να πληρώνει μηνιαία δόση 929 ευρώ. Αν πάρει με κυμαινόμενο επιτόκια η μηνιαία δόση ανεβαίνει στα 1075 ευρώ.

Όταν παίρνεις ένα δάνειο, υπάρχει το βάρος του δανείου του ίδιου, ενώ όταν έχεις ένα διαμέρισμα το οποίο δεν μπορείς να πληρώσεις το νοίκι, κάπως θα μιλήσεις με τον ιδιοκτήτη, κάπως μπορείς να καθυστερήσεις λίγο. Όταν υπάρχει ένα δάνειο το οποίο δεν μπορείς να πληρώσεις, είναι διαφορετικά τελείως τα πράγματα. Οδηγεί σε άλλες καταστάσεις, τις οποίες τις είδε ο κόσμος το προηγούμενο διάστημα, στα προηγούμενα χρόνια και προσπαθεί να τις αποφύγει.

Αυτό που σίγουρα συμφέρει είναι η αγορά με τα μετρητά που έχει και μπορεί να διαθέσει κάποιος. Συμφέρει να αγοράσεις και για να μην έχεις και τα χρήματά σου να χάνουν αξία καθημερινά, ειδικά με τον πληθωρισμό τον οποίο τρέχει, και για να μην πληρώνεις ενοίκιο, είπε ο κ. Ποταμιάνος.

Πηγή: ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ