Αυτές είναι οι νέες συντάξεις μετά την «σφαγή» Κατρούγκαλου (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Αυτές είναι οι νέες συντάξεις μετά την «σφαγή» Κατρούγκαλου (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Ενημερώθηκε: 05/04/17 - 09:50

«Κλείδωσε» ο τρόπος της σφαγής των συντάξεων από τον νόμο Κατρούγκαλου με το υπουργείο Εργασίας να φέρνει νέα οριστική εγκύλιο με τον μαθηματικό τύπο θα καθορίζει το ύψος σύνταξης για όσους άτυχους υπέβαλαν αίτηση έπειτα από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Όπως παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι νέες συντάξεις, με το νέο υπολογισμό που έχει γίνει με τα έτη ασφάλισης και τις εισφορές με βάση και τον δείκτη τιμών καταναλωτή φέρνει νέες μειώσεις σε χιλιάδες Ελληνες.

Τα ποσά πλέον υπολογίζονται με τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και στη συνέχεια γίνεται η μετατροπή με βάση τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή και αφού βγει ο νέος μέσος όρος υπολογίζεται η σύνταξη που θα πάρουν πάνω από 60.000 μέχρι στιγμής δικαιούχοι που είναι σε αναμονή με αίτηση μετά τις 13/5/2016 και λαμβάνουν μόνον προσωρινή σύνταξη που κυμαίνεται από 345 ως 768 ευρώ.

Οι νέες συντάξεις θα έχουν «δύο ποσά»: Την εθνική σύνταξη που χρηματοδοτεί το κράτος και δεν υπερβαίνει τα 384 ευρώ το μήνα και τη σύνταξη βάσει αποδοχών, εισφορών και ετών ασφάλισης, τη λεγόμενη ανταποδοτική σύνταξη.

Η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αποκωδικοποιεί τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς χρειάστηκε να ξηλωθεί η αρχική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που προέβλεπε τη χρήση του δείκτη μισθών, και να εφαρμοστεί η μεταβολή των μισθών-συντάξιμων αποδοχών με το δείκτη τιμών καταναλωτή.

Τα ποσά της ανταποδοτικής σύνταξης θα υπολογιστούν με 5 βήματα:

1. Παίρνουμε την ακριβή ημερομηνία αίτησης (από 13/5/2016 και μετά).

2. Βρίσκουμε το μέσο όρο των ετήσιων αποδοχών επί των οποίων πληρώθηκαν εισφορές από το 2002 ως την ημερομηνία συνταξιοδότησης.

3. «Μετατρέπουμε» σε σημερινές τιμές τις αποδοχές κάθε έτους από το 2002 και μετά με τη χρήση του μέσου ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή (σ.σ.: που δημοσιεύει στο σχετικό πίνακα ο «Ε.Τ.»).

4. Οι μισθοί κάθε έτους αυξάνονται ή μειώνονται με το ποσοστό μεταβολής του τιμαρίθμου του προηγούμενου έτους.

5. Οι συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης δεν θα είναι αυτές που πραγματικά είχε ένας ασφαλισμένος από το 2002 και μετά, αλλά θα είναι ο μέσος όρος των αποδοχών που βγάζουν οι δείκτες τιμών καταναλωτή για κάθε έτος.

Ο πίνακας των νέων συντάξεων:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σημαντική πρόοδος» όχι όμως συμφωνία στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

"Καμπανάκι" Standard & Poor's: Yψηλού ρίσκου οι ελληνικές τράπεζες

Στις επιπτώσεις των διαφωνιών Ελλάδας-πιστωτών εστιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ