«Εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις - Ανοιχτά μέτωπα σε υπερταμείο και ιδιωτικοποιήσεις

«Εμπλοκή» στις διαπραγματεύσεις - Ανοιχτά μέτωπα σε υπερταμείο και ιδιωτικοποιήσεις
Ενημερώθηκε: 30/04/17 - 14:13

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της κυβέρνησης για να ξεπεραστούν τα «εμπόδια» του υπερταμείου και των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες «έκλεισαν» τα χρηματοοικονομικά πλην ενός θέματος. Στην φορολογική διοίκηση συμφώνησαν σε όλα και επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο θέμα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων που ζητούσε το ΔΝΤ.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων η συζήτηση αν και πήγε καλά, παραμένει ένα ανοιχτό θέμα όπως επίσης μια εκκρεμότητα παραμένει και ως προς το Υπερταμείο.

Το πρωί της Κυριακής θα εξεταστούν θέματα της αγοράς προϊόντων και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση για όλα τα θέματα προκειμένου «να φτάσουμε σε ένα τελικό κείμενο».

«Δεν βλέπω από καμιά πλευρά διάθεση καθυστέρησης», σχολίασε κυβερνητικός παράγοντας που εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, μετά το τέλος των συναντήσεων, το βράδυ του Σαββάτου.

Από τις 10:30 οι συναντήσεις

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από τις 10:30 το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι σημερινές συναντήσεις αρχίζουν με αντικείμενο τις αγορές προϊόντων, συγκεκριμένα τις συστάσεις του ΟΟΣΑ για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων εκτός φαρμακείων, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων (μηχανικοί) κ.ά.

Θα ακολουθήσει ένα διάλειμμα, προκειμένου οι δύο πλευρές να συσκεφθούν κατ' ιδίαν και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν για το συνταξιοδοτικό, τα «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.

Τι έγινε στις συζητήσεις του Σαββάτου

Από τις 19:00 του Σαββάτου, έως τη 01:00 τα ξημερώματα της Κυριακής διήρκεσε ο προηγούμενος «γύρος» των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών.

Αρχικά τέθηκαν θέματα ιδιωτικοποιήσεων, παρόντος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, για τις ΔΕΚΟ, που είναι στην αρμοδιότητά του.

Ακολούθησε η συνάντηση για τη φορολογική διοίκηση, με την παρουσία του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Υπήρξε συμφωνία σε όλα τα θέματα, καθώς έγινε συμβιβασμός και στο ζήτημα της παραγραφής παλαιών υποθέσεων, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ δίνει έμφαση στους ελέγχους σε νέες υποθέσεις.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν με τα ζητήματα των αγορών προϊόντων και των χρηματοοικονομικών.

Υπήρξε συμφωνία στο θέμα της υλοποίησης της 3ης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ενώ στα επενδυτικά αντίμετρα που θα λάβει η κυβέρνηση συζητείται η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 350 - 450 εκατ. ευρώ.

Παρόντες στην τελευταία ενότητα των διαπραγματεύσεων ήταν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Αλέξης Χαρίτσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαπραγματεύσεις με θετικό πρόσημο: Συμφωνία με τους θεσμούς ακόμα και εντός Σαββατοκύριακου

Πιο κοντά στην συμφωνία-Τι συζητήθηκε στην μαραθώνια συνάντηση με την τρόικα -Ποια θέματα "κλείδωσαν"