Eurogroup: Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να έχουν γίνει 130.000 πλειστηριασμοί!

 
Eurogroup: Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να έχουν γίνει 130.000 πλειστηριασμοί!

Ενημερώθηκε: 23/01/18 - 09:07

Να ολοκληρωθούν επειγόντως τα προαπαιτούμενα για τους πλειστηριασμούς είναι ένας από τους όρους του Eurogroup που που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας 22 Γενάρη, για να εκκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Eurogroup

Στην ανακοίνωσή του το αναφέρει πως «καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα εκκρεμή προαπαιτούμενα» και «αναθέτει στο Euroworking Group την επαλήθευση της πλήρους εφαρμογής των εκκρεμών προαπαιτούμενων», με σκοπό «να επιβεβαιωθεί ότι εξασφαλίζεται συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών». Και μάλιστα δηλώνουν ότι θα παρακολουθούν από πολύ κοντά την εξέλιξη των πλειστηριασμών, μιας και όπως λένε στην Ελλάδα έχει υπονομευτεί η κουλτούρα των πληρωμών, «έχει ριζώσει στον πληθυσμό μια προσδοκία ότι τα υποθηκευμένα ακίνητα δεν πρόκειται να ρευστοποιηθούν».

Τι ακριβώς ζητάνε οι Ευρωπαίοι; Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να έχουν γίνει 130.000 πλειστηριασμοί! Για φέτος προβλέπονται μόλις 10.000, στόχος φιλόδοξος όπως εκτιμούν λόγω των αλλεπάλληλων καθυστερήσεων. Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών σημειώνουν, μάλιστα, ότι ακριβώς λόγω αυτών των προβλημάτων, από το Μάρτιο και μετά θα πρέπει να ανέβει ο ρυθμός των πλειστηριασμών στους 1.000 το μήνα, για να φτάσουμε στις 2.000 μηνιαίως το τελευταίο τρίμηνο του 2018, δηλαδή λίγο πριν μπούμε στο «καυτό» 2019 που μαζί με την αύξηση του αριθμού των πλειστηριασμών σε 40.000 ετησίως, περιμένουν τα «τσεκούρια» στις συντάξεις και πιθανώς η πρόωρη μείωση του αφορολογήτου.

Τοίχος προστασίας των συμβολαιογραφείων από την ΕΛ.ΑΣ. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων οι πλειστηριασμοί κρατήθηκαν σε πολύ χαμηλούς αριθμούς λόγω των παρατεταμένων απεργιών των δικηγόρων αλλά και της δράσης ακτιβιστών, με αποτέλεσμα ενώ ήταν προγραμματισμένοι 5.600 πλειστηριασμοί ακινήτων αξίας 1,1 δις ευρώ το 2017, πραγματοποιήθηκαν ελάχιστοι.

Έτσι, μετά και τα αλλεπάλληλα κρούσματα επιθέσεων σε συμβολαιογραφεία με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να στήσει ασπίδα προστασίας γύρω από τα εν λόγω γραφεία, με αυξημένες περιπολίες των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η απόφαση ελήφθη και η σχετική διαταγή εκδόθηκε από τον γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής στις 18 Ιανουαρίου, μετά την τελευταία επίθεση του Ρουβίκωνα σε συμβολαιογραφείο στην οδό Καποδιστρίου 18.

Η πρώτη από τις δύο διαταγές προβλέπει επιπλέον περιπολίες δικυκλιστών της ΔΙΑΣ σε Ακαδημίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Αμαλίας, Γ΄ Σεπτεμβρίου κ.α.

Η δεύτερη διαταγή απευθύνεται σε κατά τόπους τμήματα και υποδιευθύνσεις ασφαλείας ζητώντας τη διάθεση αστυνομικών με πολιτικά για την προστασία των συνολικά 18 συμβολαιογραφείων της Αττικής.

Κάθε ένα από αυτά τα γραφεία που διεξάγει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προβλέπεται, βάσει της διαταγής, να επιτηρείται από τέσσερις αστυνομικούς σε δύο βάρδιες: 7:00-15:00 και 15:00-22:00