Φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 10,6 δισ ευρώ κάνουν πρεμιέρα σήμερα με τον φόρο εισοδήματος

Φορολογικές υποχρεώσεις ύψους 10,6 δισ ευρώ κάνουν πρεμιέρα σήμερα με τον φόρο εισοδήματος
Ενημερώθηκε: 31/07/17 - 10:42

Πρεμιέρα με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος κάνει το δεύτερο εξάμηνο σκληρής φορολογίας που θα χτυπήσει τους Έλληνες.

Οι φόροι και τα χαράτσια που θα πρέπει να πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στο επόμενο διάστημα μέχρι και τον Ιανουάριο του 2018 αγγίζουν τα 10,68 δισ. ευρώ.

Η αυλαία ανοίγει με την πληρωμή της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος για 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, με τον μέσο όρο των χρεωστικών της εφορίας να ανέρχεται στα 1.450 ευρώ με στόχο να συγκεντρωθούν 3,7 δισ. ευρώ.

Πλέον οι πληρωμές φόρων θα μπορούν να πραγματοποιηθούν και δωρεάν μέσω e-banking ή σε περισσότερες δόσεις με την χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Για όσους θελήσουν να πληρώσουν από τα γκισέ των τραπεζών θα ποροβλέπονται έξτρα χρεώσεις εκτός αν είναι άνω των 70 ή άτομα με αναπηρίες κλπ και καταθέσουν τα λεφτά πρώτα στο λογαριασμό τους πριν πληρώσουν την εφορία. Όσοι αμελήσουν πάντως, θα χρεωθούν και προσαυξήσεις από την πρώτη μέρα καθυστέρησης, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν και τις ρυθμίσεις οφειλών όσοι έχουν κάνει διακανονισμό στην εφορία.

Ειδικά οι αγρότες όμως που έχουν πάρει παράταση έως 31 Οκτωβρίου για να διορθωθούν τα λάθη στους κωδικούς 037-038 του Ε1, θα πληρώσουν σε δύο δόσεις τον φόρο (μέχρι 29 Σεπτεμβρίου την πρώτη και έως 30 Νοεμβρίου τη δεύτερη) εάν το εκκαθαριστικό τους θα εκδοθεί πριν το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν καθυστερήσει και άλλο, θα πληρώσουν ολόκληρο τον φόρο σε μία δόση, έως το τέλος Νοεμβρίου.

Σειρά παίρνει ο ΕΝΦΙΑ με στόχο τα 3,2 δις ευρώ

Μπορεί κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλούσε για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά τώρα έχουμε προσπεράσει τις προεκλογικές υπερβολές, ενώ ακόμα αναζητείται η πολυθρύλητη ελάφρυνση του φόρου που τσακίζει τα νοικοκυριά.

Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για 7,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα φέρουν πρόσθετους φόρους 3,2 δισ. ευρώ που θα πληρωθούν σε 5 δόσεις, από Σεπτέμβριο μέχρι και Ιανουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων πρόκειται να εκδοθούν και να αναρτηθούν στο Taxisnet μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Αναμένεται να εκδοθούν περίπου 6,3 εκατομμύρια χρεωστικά εκκαθαριστικά, ενώ 1,1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες απαλλάσσονται λόγω οικονομικών ή άλλων δυσκολιών. Ποσά φόρου κάτω από 1 ευρώ δεν βεβαιώνονται.

Ενιαίος φόρος, μεγάλες αποκλίσεις

Το μεγαλύτερο μέρος θα πληρώσουν και πάλι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε ορισμένες ΔΟΥ μάλιστα τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθούν κόβουν την ανάσα. Για παράδειγμα:

■ 37.000 φορολογούμενοι της Δ' ΔΟΥ Αθηνών (Κολωνάκι, Εξάρχεια κ.λπ.) καλούνται να πληρώσουν 68,2 εκατ. ευρώ συνολικά. Αναλογούν 1.837 ευρώ κατά μέσο όρο στον καθέναν. Σε μία περίπτωση μάλιστα το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ θα δείχνει ποσό οφειλής 2 εκατ. ευρώ!
■ 85.150 φορολογούμενοι της ΔΟΥ Κηφισιάς (καλύπτει μέχρι Εκάλη και Αγιο Στέφανο) θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ 106 εκατ. ευρώ ή 1.250 ευρώ «κατά κεφαλήν».
■ 81.000 φορολογούμενοι της ΔΟΥ Γλυφάδας (καλύπτει και Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη) θα πληρώσουν 83 εκατ. ευρώ ή 1.023 ευρώ κατά μέσον όρο.
■ 51.000 φορολογούμενοι της Α' Αθηνών θα κληθούν να καταβάλουν 29 εκατ. ευρώ ή 575 ευρώ κατά μέσον όρο. Σε μία περίπτωση ιδιοκτήτη, όμως, το εκκαθαριστικό φτάνει και στο 1,5 εκατ. ευρώ!
■ Στο Ψυχικό 55.000 ιδιοκτήτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 1.600 ευρώ, με το υψηλότερο εκκαθαριστικό να φτάνει στα 7,5 εκατ. ευρώ!
■ Στη Δ' Θεσσαλονίκης 73.000 φορολογούμενοι πληρώνουν από 630 ευρώ κατά μέσον όρο, αλλά για έναν ιδιοκτήτη το εκκαθαριστικό θα φτάσει 5,5 εκατ. ευρώ.
■ Στη Μύκονο και τη Σαντορίνη ο μέσος ΕΝΦΙΑ φτάνει στα 1.100 ευρώ.
■ Τα χαμηλότερα εκκαθαριστικά αφορούν ιδιοκτήτες στα Γρεβενά (270 ευρώ κατά μέσον όρο), στην Αρτα (285 ευρώ) και στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης (290 ευρώ).

Οι φόροι που πρέπει να καταβληθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου 2018

31 Ιουλίου: η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

31 Αυγούστου: η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

30 Σεπτεμβρίου: η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

31 Οκτωβρίου: η δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ και η τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

30 Νοεμβρίου: η τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ, η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών
προσώπων, η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

31 Δεκεμβρίου: τέλη κυκλοφορίας 2018, η τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ, η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

31 Ιανουαρίου 2018: η πέμπτη δόση ΕΝΦΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα POS φέρνουν... εκπτώσεις σε ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και ταβέρνες

Ανάσα! Έρχεται άρση των capital controls

Έτσι θα εξοφλήσετε τον ΕΝΦΙΑ