Αρκετά χαμηλά σκοράρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, με σχεδόν μία στις δύο, ήτοι το 46,6%, να αξιολογείται αρκετά χαμηλά στον σχετικό δείκτη ψηφιακής έντασης της Eurostat.
Ετσι, μεταξύ των 27 κρατών-μελών, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση από το τέλος στη σχετική κατάταξη, μετά τη Βουλγαρία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 50,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπου το 27,1% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσων εταιρειών απασχολούν πάνω από 10 εργαζομένους, κατατάσσεται πολύ χαμηλά στον σχετικό δείκτη.
Μεγαλύτερο βέβαια είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων, όπου οι επιδόσεις τους στον δείκτη ψηφιακής έντασης φτάνει σε βασικά επίπεδα, ένδειξη ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υιοθετούν έως ένα βαθμό ψηφιακές τεχνολογίες. Ετσι, στην Ελλάδα το 54,05% των επιχειρήσεων διαθέτει κάποιο βασικό επίπεδο, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. να φτάνει στο 73,65%. Τα παραπάνω ευρήματα καταδεικνύουν ότι για περίπου 1 στις 2 μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν σχεδόν άγνωστη λέξη, δεδομένου πως δεν επενδύουν στην υιοθέτησή τους, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που κάνουν επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Αντίθετα, αυτές συνήθως δραστηριοποιούνται σε κλάδους χαμηλής προστιθέμενης αξίας, παράγοντας προϊόντα που δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά. Ενδεικτικά, στη Φινλανδία το ποσοστό των επιχειρήσεων πολύ χαμηλής ψηφιακής έντασης διαμορφώνεται μόλις στο 7,5%, στη Δανία στο 9,5%, στη Σουηδία στο 13,4% και στην Πορτογαλία στο 25,7%.
Ενώ η πλειονότητα σκοράρει αρκετά χαμηλά στον συγκεκριμένο δείκτη υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα το 2,9% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτει πολύ υψηλά επίπεδα ψηφιακής έντασης, στη Βουλγαρία το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 2,5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 6,2%. Στο σύνολό τους, 46% των μικρομεσαίων αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα καταγράφουν πολύ χαμηλές επιδόσεις στον σχετικό δείκτη. Σε αντίθεση με τις μικρομεσαίες, οι μεγάλες επιχειρήσεις υιοθετούν σε μεγαλύτερο βαθμό νέες ψηφιακές τεχνολογίες, με αποτέλεσμα το 39,1% των επιχειρήσεων τέτοιου μεγέθους να καταγράφει υψηλές επιδόσεις.
Πηγή: kathimerini.gr