Κοινωνικό μέρισμα: Από 700 ευρώ θα πάρουν 953.000 δικαιούχοι, ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

Κοινωνικό μέρισμα: Από 700 ευρώ θα πάρουν 953.000 δικαιούχοι, ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας
Ενημερώθηκε: 05/12/19 - 19:26

Κοινωνικό μέρισμα: Από 700 ευρώ θα πάρουν 250.000 νοικοκυριά ή 953.000 δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος 2019, ανακοίνωσε πριν από λίγο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με τη διανομή του υπερπλεονάσματος το β΄εξάμηνο του 2019. 

Το συνολικό ύψος της δαπάνης που θα διανείμει η κυβέρνηση φθάνει τα 175 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί σε δικαιούχους που ανήκουν σε τέσσερις κατηγορίες:

- 1η κατηγορία: Πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και το συνολικό ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ

- 2η κατηγορία: Οικογένεια με τον ένα γονέα μακροχρόνια άνεργο και ένα εξαρτώμενο μέλος και το συνολικό ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ

- 3η κατηγορία: Οικογένεια και με τους δύο γόνεις γονείς βραχυχρόνια άνεργους και ένα εξαρτώμενο μέλος και το συνολικό ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ

- 4η κατηγορία: Οικογένειες με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο μέλος ΑΜΕΑ έως 24 ετών

Προϋποθέσεις καταβολής της ενίσχυσης είναι οι δικαιούχοι να κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα  τελευταία 10 χρόνια  όπως προκύπτει από τη φορολογική δήλωση. Επίσης, θα πρέπει και οι δύο (σύζυγοι) να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και το  άθροισμα των καταθέσεων τους να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. 

Η έκτακτη ενίσχυση θα καταβληθεί σε 953.000 ωφελούμενους. Αποδέκτες της έκτακτης ενίσχυσης είναι οι πιο αδύναμοι από τους μακροχρόνια ανέργους, οικογένειες με εξαρτώμενα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, και πολύτεκνες οικογένειες όπως άλλωστε έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας "καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό, δημιουργήσαμε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο και εστιάσαμε στα θετικά μέτρα. Τώρα ανακοινώνω ότι περίπου 200.000 νοικοκυριά των πιο αδύναμων Ελλήνων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα". 

Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί αύριο υπογράμμισε την θετική και δυναμική πορεία της ελληνικής  οικονομίας η οποία  επιστρέφει στην κανονικότητα. Ενώ απαρίθμησε τα οφέλη από το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο κάνει πράξη βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης όπως η σημαντική μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Για τη μεσαία τάξη

"Επιστημονικός ορισμός για την μεσαία τάξη δεν υφίσταται παγκοσμίως", τόνισε ο υπουργός, αναφερόμενος εκ νέου στην γνωστή συζήτηση-αντιπαράθεση με τον Συριζα περί του πως ορίζεται η μεσαία τάξη.

"Η αλήθεια είναι πως τα άκρα της μεσαίας τάξης μεταβάλλονται και όποιος αναφέρεται σε αυτά αυθαιρετεί. Μόνο ο ΟΟΣΑ αναφέρει τα "όρια" της μεσαίας τάξης και στο θέμα αυτό αναφέρθηκα κι εγώ. Αυτό δεν σημαίνει πως δέχομαι αυτά τα όρια. Η στρεψόδικη αναφορά των όσων είπα δεν υπηρετεί την αλήθεια".