Ο Σόιμπλε αποκάλυψε την αλήθεια για την Ελλάδα και τα χρόνια της κρίσης

Ο Σόιμπλε αποκάλυψε την αλήθεια για την Ελλάδα και τα χρόνια της κρίσης
Ενημερώθηκε: 25/10/17 - 11:42

Μετά από 8 χρόνια στην θέση του υπουργού Οικονομικών, ο Β. Σόιμπλε γύρισε σελίδα στη πολιτική του ζωή. Ο πολιτικός που έγινε συνώνυμο της λιτότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με έναν απλό κανόνα. «Ακολουθήστε τους κανόνες. Οι κανόνες υφίστανται. Μπορούμε να τους αλλάξουμε. Αλλά μέχρι τότε, πρέπει να τους ακολουθούμε. Αλλιώς δεν έχουν καμία σημασία». 

Μιλώντας στον διευθυντή της εφημερίδας “Καθημερινή” Αλέξη Παπαχελά, ο νέος πρόεδρος της γερμανικής Κάτω Βουλής (Bundestag) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε πως «Ο εφιάλτης για την Ελλάδα έχει τελειώσει». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών που ακόμα δεν έχει ξεχάσει τον ρόλο που κατείχε για 8 χρόνια σημείωσε επίσης για την Ελλάδα πως θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να εκσυγχρονίσει τον δημόσιο τομέα της. Απέρριψε για ακόμα μια φορά την πιθανότητα διαγραφής του ελληνικού χρέους, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί τις αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης .   

Ερωτηθείς για πιθανά λάθη τόσο του ίδιου, όσο και άλλων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε αφοπλιστικά: «Φυσικά και κάναμε λάθη. Ένας πολιτικός που λέει ότι δεν έκανε λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος». 

«Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αποτέλεσε τον εύκολο στόχο κάθε ελληνικής κυβέρνησης.  Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Βερολίνο, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 2012, λέγοντάς του ότι όταν εκλεγεί, θα φροντίσει ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς όμως να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. «Του απάντησα ότι θα ήταν καλύτερο για τον ίδιον να χάσει τις εκλογές, καθώς θα ήταν αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο»..

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε διεξοδικά και στην περίοδο από την διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος λόγω ατολμίας αρνήθηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή διαβρωτικών μεταρρυθμίσεων, μέχρι το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης συμμετείχε στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.  

«Είχα συζητήσει με τον κ. Βενιζέλο, λέγοντάς του, ότι θα ήταν καλύτερο ένα time-out από την Ευρωζώνη. Είχα πει ότι η εφαρμογή τόσο σημαντικών μεταρρυθμίσεων δεν θα ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Εγώ δεν θα μπορούσα να τις εφαρμόσω στην Γερμανία [...] Θα μπορούσατε να εγκαταλείψετε την Ευρωζώνη και να χρησιμοποιείστε την υποτίμηση του νομίσματος για να αυξήσετε την ανταγωνιστικότητά σας. Και μετά από κάποια χρονική περίοδο να επιστρέψετε στο ευρώ. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Λογικό, καθώς αυτή απόφαση ήταν αποκλειστικά δική σας» 

Ο τέως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς φοβήθηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή των «απαραίτητων» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ζητώντας ένα «διάλειμμα» για πολιτικούς λόγους, καθώς έβλεπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.  «Εκείνη την περίοδο συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα εδώ στο γραφείο μου. Μιλήσαμε για μια ώρα και του είπα ότι δεν θα κερδίσει τίποτε αν αθετήσει τις υποσχέσεις μιας επιτυχημένης διακυβέρνησης υπό τον Αντώνη Σαμαρά».  

Ο κ. Σόιμπλε αποφάσισε να μιλήσει ο ίδιος για αυτές τις περιπέτειες μετά από ατελείωτες συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα. «Μεταφέρθηκα σε νοσοκομείο των Βρυξελλών. Την ώρα που μιλούσαμε για την Ελλάδα. Ποτέ δεν ήθελα να βλάψω την Ελλάδα. Ζητούσα την καλύτερη απόφαση για την χώρα». 

Ο υπουργός Οικονομικών που σημάδεψε όσο κανείς άλλος την οκταετή κρίση στην Ευρωζώνη επανέλαβε ότι τα όποια προβλήματα στην Ελλάδα εντοπίζονται στην πολιτική και οικονομική της ελίτ, υπογραμμίζοντας ότι δεν αισθάνεται θλίψη, παρά μόνο στεναχώρια για την «δαιμονοποίησή» του από πολιτικούς και Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα. «Είναι εύκολο να ρίχνεις τις ευθύνες σε άλλους [...] Ναι, ήμουν ο δαίμονας για κάποια Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Με στενοχώρησε. Αλλά ποτέ δεν κατηγόρησα τους Έλληνες. Είναι άλλο πράγμα ο ελληνικός λαός και άλλο πράγμα οι κυβερνήσεις του». 

Το πρώτο εξάμηνο του 2015, ήταν αναμφίβολα το πιο καταστροφικό για την πορεία της ελληνικής κρίσης.  Παλιάτσοι” και “τυχοδιώκτες”. Χαρακτηρισμοί που συνόδευαν τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Αλέξη Τσίπρα εκείνη την περίοδο, σε πολλά μέσα ενημέρωσης της Ε.Ε.. Οι ατέλειωτες, ανούσιες, διαπραγματεύσεις κατέληξαν ως γνωστόν με την επιστολή Σόιμπλε. Το απόγευμα της 10ης Ιουλίου του 2015 έφθασε στις Βρυξέλλες ένα non-paper από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Από τον ίδιον τον Β. Σόιμπλε. Πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ και την παροχή οικονομικής βοήθειας 50 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Το non-paper του Βερολίνου πάγωσε τις Βρυξέλλες. Ιταλία και Γαλλία ανέλαβαν δράση για να ανακληθεί αυτό το τελεσίγραφο. Την λύση την έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα ο κ. Μάρτιν Σελμάγιερ που έδωσε το έγγραφο στην γερμανική εφημερίδα FAZ, και το ακύρωσε στην πράξη. Τελικά η απόφαση για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη ελήφθη από την ίδια την Καγκελάριο Μέρκελ.

Οι δύο αυτοί πολιτικοί συνεχίζουν μέχρι τώρα  άλλωστε την άτυπη παρτίδα “σκάκι” που ξεκίνησε όταν η Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε στην προεδρία του CDU. Ότι και να υποστηρίζει πλέον ο κ. Σόιμπλε, ένας πραγματικά πιστός ευρωπαϊστής, ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς που υποστηρίζουν θερμά την περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε, πρότεινε και επισήμως την απομάκρυνση μιας χώρας από την Νομισματική Ένωση.