Θα προστατευτούν οι κατοικίες μέχρι 300.000 ευρώ από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

 
Θα προστατευτούν οι κατοικίες μέχρι 300.000 ευρώ από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Ενημερώθηκε: 11/10/17 - 15:25

Οι πλειστηριασμοί και η μείωση των κόκκινων δανείων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τις τράπεζες. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που ξεκινούν από τέλη Νοεμβρίου έχουν προκαλέσει τρόμο σε πλήθος δανειοληπτών που χρωστάνε καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν την κατοικία τους. Οι τράπεζες στο πλαίσιο αυτό έχουν έρθει σε συμφωνία να προστατευτούν όλα τα ακίνητα αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα όλες οι κατοικίες όπου η αξία τους βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 300.000 ευρώ δεν πρόκειται να μπουν στην διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Στόχος των τραπεζών φαίνεται πως δεν είναι να βγάλουν αδιακρίτως στο σφυρί όσους χρωστάνε, αλλά να υποδείξουν και να παραδειγματίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Δ. Παπαδημητρίου

Μια απόφαση που έχει ήδη κοινοποιηθεί και στον υπουργό Οικονομίας , στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γίνεται για την έναρξη της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των πλειστηριασμών και των συναντήσεων που υπάρχουν με τις τράπεζες.

stress tests

Η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι πλέον υψίστης σημασίας ζήτημα για τις ελληνικές τράπεζες ενόψει των που έρχονται το 2018 και συνδέονται επίσης από την τρόικα με την πορεία της τρίτης αξιολόγησης.

Τα τελευταία 8 χρόνια οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες έχουν ουσιαστικά «παγώσει» καθώς μετά το 2009, όπου και είχαν πραγματοποιηθεί 52.000 πλειστηριασμοί, τα τελευταία 2 χρόνια συνολικά έχουν ανέλθει σε 10.400.

Υπενθυμίζεται ότι δέσμευση των τραπεζών έναντι του SSM, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί είναι η μείωση των κόκκινων δανείων κατά 11,5 δις. ευρώ μέσω πλειστηριασμών μέχρι τα τέλη του 2019.