Τι απασχολεί τους διεθνείς αναλυτές στην Βιομηχανία; Σε τι επενδύσεις στρέφεται o τομέας

 
biomixania

Ενημερώθηκε: 17/11/22 - 12:51

Υποχώρηση των προσδοκιών παρατηρείται στη βιομηχανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Οκτώβριο, διαμορφώθηκε στις 95,9 μονάδες (από 98,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο), επίπεδο χαμηλότερο και από το αντίστοιχο περυσινό (112,9 μονάδες).

Επίσης, σημειώθηκε επιδείνωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,5% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, μείωση 1,2% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 5,3% στην ΕΕ των 27.

Παρόλα αυτά, νέα αύξηση των εξαγωγών της βιομηχανίας 56,2% σημειώθηκε τον Αύγουστο (y-o-y) , αλλά και αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα 4,1 δισ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, έχουν αυξηθεί οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι μέρος της ζήτησης έχει υποχωρήσει, η κερδοφορία ορισμένων κλάδων βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αλουμίνιο και Φαρμακευτικά σκευάσματα ήταν τα κορυφαία εξαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα το β΄ τρίμηνο του 2022. 

Οι διεθνείς αναλυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην βιομηχανία, καθώς αυτή την περίοδο πολλές εταιρείες ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα. Όσον αφορά την Ελλάδα, ένα βασικό ζήτημα που απασχολεί τους αναλυτές είναι αν οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, θα προβούν σε νέες αυξήσεις τιμών το 2023. Φυσικά, οι διεθνείς αναλυτές επικεντρώνονται και στις επενδύσεις. Ειδικότερα, ανησυχούν για το αν η ενεργειακή κρίση έχει αντίκτυπο στην υλοποίηση των προγραμματισμένων επενδύσεων των βιομηχανιών, με κάποιες εταιρείες να απαντούν πώς το 2023 θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικές περιμένοντας την αγορά να επανέλθει. Οι εκτιμήσεις πάντως γενικότερα του οικονομικού κόσμου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ότι η επαναφορά της οικονομίας θα πραγματοποιηθεί το 2024. 

Οι αναλυτές επίσης ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για όσες ελληνικές βιομηχανίες έχουν παρουσία σε χώρες οι οποίες έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από το υψηλό κόστος ενέργειας, όπως η Γερμανία. Ορισμένες εταιρείες στην Ευρώπη, έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή και πολλές φοβούνται ένα ενδεχόμενο λουκέτο.

Σε τι είδους επενδύσεις επικεντρώνεται η Ελληνική βιομηχανία;

H πλειοψηφία του τομέα, δίνει προτεραιότητα στην υλοποίηση επενδύσεων οι οποίες θα συμβάλουν στην περικοπή του λειτουργικού τους κόστους, όπως για παράδειγμα συστήματα αυτοματισμού, εισαγωγή νέων τεχνολογιών σε διάφορα στάδια κατά μήκος της παραγωγικής διαδικασίας. 

Όσοι πάλι τα προηγούμενα έτη “επένδυσαν” στην εξωστρέφεια, είναι περισσότερο κερδισμένοι. To“άνοιγμα” σε νέες αγορές, δημιούργησε την ανάγκη για επενδύσεις σε νέες γραμμές παραγωγής τόσο λόγω της αύξησης του όγκου παραγγελιών όσο και λόγω της ανάγκης για δημιουργία νέων προϊόντων ανάλογα με “τα θέλω” των νέων πελατών.

Φυσικά και οι δύο κατηγορίες παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ώστε να μειώσουν το υψηλό κόστος ενέργειας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ