Τι σημαίνει η αντεπίθεση του Ισραήλ για την οικονομία

 
israel iran

Ενημερώθηκε: 19/04/24 - 20:44

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Με μια ήπιων τόνων ανταπάντηση του Ισραήλ στο Ιράν το πρωί της 19ης Απριλίου οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στην Μέση Ανατολή φαίνεται πώς θα είναι ήπιες.

Μια πιθανή κλιμάκωση της έντασης θα φέρει οικονομική κόπωση στα δύο κράτη καθώς από την μία το Ιράν υποφέρει από τον πληθωρισμό και την υποτίμηση του νομίσματός του και από την άλλη το Ισραήλ υποβαθμίστηκε από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P ο οποίος προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του Ισραήλ θα διευρυνθεί στο 8% του ΑΕΠ το 2024 κυρίως λόγω των υψηλών δαπανών στον τομέα της άμυνας, για την στήριξη του πολέμου στη Γάζα. 

Παρόλο που η κρίση δεν έχει επιλυθεί εντελώς, η απουσία μιας πλήρους σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν αποτρέπει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως.

Προς το παρών έχει αποφευχθεί μια άμεση σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν που θα οδηγούσε την τιμή του Brent πάνω από 100 δολάρια/βαρέλι που θα μπορούσε να είχε σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες πολλών χωρών, λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, μείωση της κατανάλωσης και πιέσεις στις επιχειρήσεις λόγω υψηλότερων κοστών παραγωγής.

Παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές επιπτώσεις φαίνεται να παραμένουν ήπιες, η αβεβαιότητα στην περιοχή διατηρεί τις πληθωριστικές προσδοκίες και είναι πιθανό να επηρεάσει την νομισματική πολιτική. Όπως τονίζει και ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P σε έκθεσή του είναι ορατός ο κίνδυνος καθυστέρησης της μείωσης των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων. Η βραδύτερη από το αναμενόμενο αποκλιμάκωση τουπληθωρισμού και η πιθανή καθυστέρηση μείωσης των επιτοκίων αναδεικνύουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές και το γεγονός ότι η γεωπολιτική ένταση αναδεικνύεται ως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. 

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ