Το Βερολίνο διαψεύδει την Handesblatt: Δεν ετοιμάζεται καμία ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα

Για το 2018, αν και εφόσον, μεταθέτει την συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το Βερολίνο, διαψεύδοντας την Handesblatt
Ενημερώθηκε: 04/05/17 - 23:17

Tο Βερολίνο με αυστηρό ύφος έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα της Handesblatt ότι ετοιμάζεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τόνισε ότι η απόφαση για το εάν χρειάζεται, θα ληφθεί το 2018.

«Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Όσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί κατά πόσο είναι αναγκαία μέτρα για το χρέος» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό εξακολουθεί να ισχύει».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, εκτιμώντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τι ανάφερε το δημοσίευμα της Handesblatt

 

Σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» ανέφερε την άποψη ότι ο ESM μπορεί να προχωρήσει σε εξαγορά του χρέους των 13 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ,

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η αποπληρωμή θα πραγματοποιούνταν με κεφάλαια του ελληνικού προγράμματος που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, ενώ η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι πιστωτές ήταν απόλυτα έτοιμοι να συζητήσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα η εξαγορά των 13 δισ. ευρώ από τον ESM θα αποβεί ευεργετική για την Ελλάδα, καθώς ο ευρωπαϊκός μηχανισμός έχει πολύ χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με αυτό του ΔΝΤ, ενώ ταυτόχρονα δεν θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη, μιας και θα χρησιμοποιηθούν κεφάλαια τα οποία δεν θα χρησιμοποιήσει η χώρα.

Μάλιστα η «Handelsblatt» επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν είχε αντίρρηση, τουλάχιστον κατ' αρχήν, με αυτήν την εξέλιξη και το Βερολίνο αντιμετωπίζει αυτήν την πρόταση ως μία εναλλακτική λύση, αλλά καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από το πέρας του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, δηλαδή τον Αύγουστο του 2018.

 

Σχετικά Θέματα:

Handelsblatt: Ο ESM μπορεί να εξαγοράσει το ελληνικό χρέος- Αόριστη αναφορά για το χρέος από το EWG


Όλα τα σχετικά θέματα με την κρίσιμη διαπραγμάτευση, ΕΔΩ