Αλ. Τσίπρας: «Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο»

Αλ. Τσίπρας: «Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο»
Ενημερώθηκε: 23/05/18 - 14:01

«Η χώρα βαδίζει με σταθερό βηματισμό προς την έξοδο από την πολυετή κρίση και την ασφυκτική επιτροπεία, και έχουν απομείνει τα τελευταία μέτρα αυτής της διαδρομής» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, με πρωτοβουλία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς προκειμένου να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Και απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση τόνισε: «Τον Αύγουστο του 2018, τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο και αυτή είναι οριστική, αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη εξέλιξη».

Όπως είπε ο πρόεδρος της κυβέρνησης, που άνοιξε τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, έχει «ήδη, ένα πολύ σημαντικό μέρος της διαδρομής καλύφθηκε, με την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη το προηγούμενο Σάββατο για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση». «Εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς καμία απολύτως πρόσθετη επιβάρυνση» και «παρά τις καταστροφικές προβλέψεις της αντιπολίτευσης και διαφόρων άλλων προσώπων, δημοσιογράφων που δημοσιολογούν καταστροφολογώντας και διατυπώνουν με βεβαιότητα ότι θα αναγκαστούμε να ψηφίσουμε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα το 2019» σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Οι καταστροφολογούντες απογοητεύτηκαν και θα απογοητευθούν ξανά, όταν θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για τα δύο ανοικτά θέματα».

Το πρώτο θέμα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. «Το πλαίσιο έχει ήδη προσδιοριστεί από τις αποφάσεις του Eurogroup, τον περασμένο Ιούνη και εργαζόμαστε εντατικά, ώστε να κλείσει και αυτή η εκκρεμότητα. Η εξέλιξη θα είναι καθοριστική, ώστε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα».

Αναφερόμενος στο δεύτερο θέμα, το καθεστώς της μεταπρογραμματικής εποπτείας, είπε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που ακολουθήθηκε και για τις υπόλοιπες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα. «Δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αυτό για το οποίο ορισμένοι προσεύχονται καθημερινά, δηλαδή παράταση του μνημονίου και των εξωτερικών καταναγκασμών» τόνισε ο πρωθυπουργός και, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, υπογράμμισε ότι «Τον Αύγουστο του 2018, τα μνημόνια αποτελούν οριστικά παρελθόν για τον τόπο και αυτή είναι οριστική, αμετάκλητη και αδιαπραγμάτευτη εξέλιξη».

Κάνοντας αναφορά στη κατάσταση της χώρας το 2014, «υπενθύμισε» μεταξύ άλλων, τη συσσώρευση απώλειας του 25% του ΑΕΠ, την εφαρμογή μέτρων ύψους 65 δισ. ευρώ, την ανεργία, που βρισκόταν στο 27% και στους νέους το ποσοστό είχε προσεγγίσει το 60%. «Και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον αστάθειας, κοινωνικής έντασης και γενικευμένης καταστολής, από μια κυβέρνηση που είχε αναγάγει ως εχθρό τον ίδιο το λαό».

Σε αντίθεση με εκείνη την περίοδο, το 2018 η χώρα:

- Έχει μια οικονομία που τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να ξεπεράσουν το 2% τα επόμενα χρόνια.

- Κλείνει σιγά- σιγά την πληγή της ανεργίας, που έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες μέσα σε τρία χρόνια, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η αδήλωτη εργασία έχει πέσει από το 19% στο 13%.

- Επίσης το 2017 έκλεισε, με νέα δημοσιονομική υπεραπόδοση, όπως και το 2015 και το 2016.

- Δόθηκε, δύο συνεχόμενες χρονιές κοινωνικό μέρισμα που αγγίζει τα δύο δισ. ευρώ, «σ΄ αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη».

H ΝΔ δείχνει να ενοχλείται και μάλιστα να εξεγείρεται από τη θετική προοπτική που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία

«Σήμερα, έχουμε στα χέρια μας μια λύση, η οποία αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω, για το χρόνιο αγκάθι του χρέους» και «όλα αυτά διαμορφώνουν το πλαίσιο της οριστικής εξόδου από το καθεστώς των μνημονίων» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι, ενώ θα περίμενες κανείς να είναι καλοδεχούμενη αυτή η εξέλιξη από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου, «η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να ενοχλείται και μάλιστα να εξεγείρεται».

«Να σας απαριθμήσω τι λέτε σήμερα;» είπε απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ότι δεν υπάρχει τέλος του μνημονίου. Ότι δεν ανακάμπτει η οικονομία. Ότι η χώρα σήμερα είναι χειρότερα από το 2014. Ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Και βεβαίως ότι δεν πρέπει να βγούμε στις αγορές, αλλά να ζητήσουμε πιστοληπτική γραμμή».

«Τα λέτε όλα αυτά» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας «και είστε κολλημένοι σε κάποιες θέσεις ανεξάρτητα από τις εξελίξεις. Είστε κολλημένοι στα ίδια που λέγατε πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τώρα κλείνει και η τέταρτη. Σαν να μη σας ενδιαφέρει καθόλου ποια είναι η πραγματικότητα. Αλλά με αυτόν το τρόπο χάνετε όποια αξιοπιστία σάς έχει απομείνει. Πώς να πάρουν στα σοβαρά οι πολίτες, μια πολιτική δύναμη που εδώ και μια τριετία διαψεύδεται παταγωδώς σε κάθε καταστροφολογικό σενάριο που διατυπώνει;».

Επίσης, αναφέρθηκε στο «περιβόητο "βάστα ΔΝΤ", που έγινε το σύνθημα της πολιτικής σας στα εργασιακά", «τα καλέσματά σας να φύγουν οι καταθέσεις στο εξωτερικό», «τις επισκέψεις σας στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, όπου ουσιαστικά ζητούσατε από Ευρωπαίους αξιωματούχους να σταθούν σκληρά απέναντι στην κυβέρνηση και να αμφισβητήσουν τα θετικά βήματα στην οικονομία», «την κινδυνολογία σας για το τραπεζικό σύστημα που πέρασε τελικά με επιτυχία τα stress test της ΕΚΤ» και «την πρόσφατη τοποθέτησή σας σε εκδήλωση των βιομηχάνων, όπου καλέσατε τους επενδυτές να μην φέρουν επενδύσεις, μέχρι να αποκατασταθεί στην Ελλάδα η πολιτική σταθερότητα».

«Η στάση σας κ. Μητσοτάκη, πιστεύω θα μείνει στην ιστορία, διότι θα μνημονεύεστε ως ο πολιτικός αρχηγός που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε κόμμα στείρας διαμαρτυρίας, καταστροφολογίας, αλλά και διαρκούς υπονόμευσης των συμφερόντων και των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας. Αλλά εδώ που έχετε φτάσει, θα το πιείτε το ποτήρι μέχρι τέλους» είπε και συμπλήρωσε:

«Σε δύο μήνες, αυτό που ελπίζει ο ελληνικός λαός εδώ και οχτώ χρόνια, αυτό που του τάξατε και εσείς και οι συνεταίροι σας από την πρώτη μέρα που μας βάλατε στα μνημόνια, αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, αλλά ποτέ δεν το καταφέρατε, θα γίνει πραγματικότητα. Και δεν θα το έχετε πετύχει εσείς. Θα το χουμε πετύχει εμείς. Η Ελλάδα θα βγει οριστικά από τα μνημόνια. Και η ιστορία θα καταγράψει ότι εσείς μας χρεοκοπήσατε και μας βάλατε στο βαθύ πηγάδι και εμείς με κόπο, με θυσίες, αλλά και σχέδιο, βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος».

«Η νέα εποχή της χώρας, χρειάζεται σχέδιο».

Αναφορικά με την κεντρική ιδέα του «ολιστικού» σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανάκαμψη των οικονομικών δεικτών και των θέσεων εργασίας.

Μίλησε για τα εργασιακά δικαιώματα και την αξιοπρεπή αμοιβή τής εργασίας, καθώς και στα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιηθούν σε μια σειρά από τομείς, όπως στη μεταποίηση, τη βιομηχανία, τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, το φάρμακο, τα logistics, την καινοτομία, στις start-ups, τις υποδομές, την ενέργεια.

Τόνισε ότι η χώρα έχει πόρους, όχι μόνο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, στο οποίο για τρία συναπτά έτη διατηρεί τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα πανευρωπαϊκά, αλλά και από το πακέτο Γιούνκερ, με επενδύσεις αξίας 8 δισ. «στο οποίο επίσης είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη» και σχολίασε: «Παρατήρησα, όταν ο κ. Γιούνκερ, είπε αυτή την αλήθεια, εδώ μέσα σε αυτή την αίθουσα, ταραχτήκατε λίγο. Το χειρότερο που έχετε πάθει είναι ότι έχετε πειστεί κι εσείς από την προπαγάνδα σας».

Επίσης, σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να στηρίζει την οικονομία της στον εργαζόμενο κόσμο. Και αυτό σημαίνει ότι η αδήλωτη εργασία πρέπει να πάψει να αποτελεί κανόνα». «Η δική μας δέσμευση είναι η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, να κυνηγηθεί να συρρικνωθεί ριζικά».

Επίσης, είπε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχονται, επισημαίνοντας ότι «αυτό που οι νεοφιλελεύθεροι ονομάζετε ελεύθερο ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους, εμείς το λέμε εργασιακό μεσαίωνα».

Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν κοινή αφετηρία δικαιωμάτων για να αναπτύξουν τις ικανότητες τους

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν κοινή αφετηρία, «διότι δεν μπορεί κανένας άνθρωπος να ανταποκριθεί στις ανάγκες τις εργασίας του, να βελτιωθεί και να είναι πραγματικά παραγωγικός αν ξυπνάει και κοιμάται κάθε μέρα με το φόβο της απόλυσης».

Παράλληλα, «δεν υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη χωρίς αύξηση των μισθών» και όπως είπε ο κ. Τσίπρας «εκκινώντας από τον κατώτατο μισθό, σταδιακά θα υπάρξει αύξηση και των υπολοίπων αμοιβών», προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιωτική κατανάλωση, επηρεάζοντας θετικά βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο και η μεταποίηση.

«Περνάμε από το μοντέλο της ακραίας εκμετάλλευσης και της εμμονής στη μείωση του εργασιακού κόστους, σε ένα μοντέλο επένδυσης στην ποιότητα και την προστιθέμενη αξία του παραγόμενου προϊόντος», είπε, προσθέτοντας ότι «η επένδυση στις ζωντανές δυνάμεις του μόχθου, της εργασίας, της νέας γενιάς, είναι η ουσία, του Αναπτυξιακού Σχεδίου που συζητάμε σήμερα».

«Τώρα που η Ελλάδα, ως κανονική χώρα, αποκτά για πρώτη φορά ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο και δεν αφήνεται στη μοίρα της, εσείς είστε απέναντι και λιθοβολείτε» σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, αυτό το σχέδιο δεν θα σας αρέσει. Τιμή μας γιατί οι ιδεολογικές μας γραμμές είναι διαφορετικές». «Θεωρείτε το 8ωρο ξεπερασμένο, μιλάτε για την ανάγκη ύπαρξης νέων σχέσεων εργασίας, προφανώς ελαστικών, αναφέρεστε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως ιδεοληψία της Αριστεράς, αρνείστε τη στήριξη της Υγείας, καθώς βλέπετε πλεονάζον ιατρικό προσωπικό στα δημοσία νοσοκομεία, υπόσχεστε την επαναφορά του λόγου "1 πρόσληψη προς 5 απολύσεις" για το Δημόσιο, τη στιγμή που είμαστε στο "1 προς 3" και έχουμε συμφωνήσει στο "1 προς 1"». Σε αυτή το σημείο δε, απευθύνθηκε στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, σημειώνοντας: «Λέγατε κύριε Γεωργιάδη ότι δεν θέλετε να σας κλέψει τη δόξα η τρόικα σε απολύσεις».

«Θέλω τελικά να σας ρωτήσω κύριοι της αντιπολίτευσης: Συμφωνείτε με την αύξηση του κατώτατου μισθού; Ναι ή όχι; Συμφωνείτε με την αποφυγή του λοκ- άουτ; Ναι ή όχι; Συμφωνείτε με τη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων; Ναι ή όχι; Συμφωνείτε με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της εργασιακής κανονικότητας ή όχι;».

«Νομίζω ότι σας κάλυψε, κύριε, Μητσοτάκη στα εργασιακά θέματα, προχθές, ένας συμπαθής σχολιαστής στην τηλεόραση του "Σκάι", όταν έλεγε ότι το ΔΝΤ έπρεπε να κρατήσει, αλλά δυστυχώς δεν κράτησε» τόνισε ο πρωθυπουργός, συνοψίζοντας το σχέδιο της ΝΔ «στο τετράπτυχο: Μνημόνια - Απολύσεις - Περικοπές - Ξεπούλημα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η «η μαύρη περίοδος για τη χώρα τελειώνει μια και καλή», ενώ «η "παρένθεση", όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά θα παραμείνει ανοικτή για χάρη του ελληνικού λαού».

«Μένει ανοιχτή και θα παραμείνει και την επόμενη τετραετία για χάρη του ελληνικού λαού» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «κάθε μέρα που περνάει θα καταγράφουμε και μια νέα νίκη, υπέρ των πολιτών, των εργαζομένων, των ανέργων, εκείνων που μας έδωσαν την εντολή να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση».

«Ανοίγουμε δρόμο ελπίδας και προοπτικής για τη χώρα. Ότι και να κάνετε δε θα καταφέρετε να γυρίσετε πίσω. Η Ελλάδα δε θα γυρίσει πίσω. Φεύγει μπροστά, φεύγει από τα μνημόνια», κατέληξε.