Ο Γαβρόλγου υποχωρεί στον Ερντογάν και ανοίγει θέμα για την εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη

 
Ο Γαβρόλγου υποχωρεί στον Ερντογάν και ανοίγει θέμα για την εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη

Ενημερώθηκε: 15/12/17 - 13:19

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τις προκλητικές του δηλώσεις, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανοίγει θέμα εκλογής μουφτή από την μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης.

Κώστας Γαβρόγλου

μουφτήδων

Ο κ. υποστηρίζει επίσης, ότι υπάρχει «ασυμμετρία» μεταξύ των διαδικασιών ανάδειξης του Οικουμενικού Πατριάρχη και των . Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι της Βουλής και θα προβληθεί σήμερα στις 21:00 τάχθηκε υπέρ της εκλογής Μουφτή υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι:

μειονότητα

«Θα πρέπει να αρχίσει μια πολλή σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων» ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε «Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότη­τα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος», επισημαίνοντας ότι «τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει ότι μετά την ψήφιση του νόμου, που κάνει προαιρετική την εφαρμογή της Σαρίας, με Προεδρικό Διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Αποτιμώντας την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα, ο κ. Γαβρόγλου σχολιάζει ότι ο τούρκος Πρόεδρος «έχασε την ευκαιρία να μιλήσει σε ευρωπαίους εταίρους», ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξε όφελος για τη χώρα μας από την επίσκεψή του, απαντά πως «είναι καλό να σπάνε οι πάγοι».