Πιθανές αλλαγές για να γλιτώσει την ήττα για την αλλαγή φύλου ετοιμάζει η κυβέρνηση

Πιθανές αλλαγές για να γλιτώσει την ήττα για την αλλαγή φύλου ετοιμάζει η κυβέρνηση
Ενημερώθηκε: 09/10/17 - 11:38

Προσπαθεί να «μαζέψει» την ζημιά της διάταξης για την αλλαγή φύλου στην ηλικία των 15 ετών προσπαθεί η κυβέρνηση. Οι αντιδράσεις της Εκκλησίας, οι ενστάσεις των επιστημόνων, καθώς και το «αντάρτικο» βουλευτών της συγκυβέρνησης οδηγεί όπως φαίνεται σε αναδίπλωση το υπ. Δικαιοσύνης με τον κ. Σταύρο Κοντονή να μπαίνει στο επίκεντρο.

Το νομοσχέδιο που έρχεται σήμερα Δευτέρα στη Βουλή με την ψηφοφορία να πραγματοποιείται την επόμενη μέρα έχει ελάχιστο χρόνο να δεχθεί τροποποιήσεις για να μην καταγραφεί ακόμα μια επικοινωνιακή ήττα για την κυβέρνηση που βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.  Το βλέμμα για συμμάχους στρέφεται στην Δημοκρατική Συμπαρατάξη και το Ποτάμι καθώς τουλάχιστον 4 βουλευτές της συγκυβέρνησης δείχνουν  να διαφοροποιούν την στάση τους από την διάταξη του κ. Κοντονή, ενώ φέρεται πως τουλάχιστον ακόμα 4 βουλευτές ακόμα του ΣΥΡΙΖΑ  να διαφωνούν και να προκαλούν «πονοκέφαλο». 

Η γενική γραμματέας Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη χαρακτήριζε τον περασμένο Μάιο ενδεχόμενη προσθήκη ανηλίκων στις διαδικασίες διόρθωσης φύλου ως «τουφεκιά στον αέρα» που απειλεί τις ζωές των παιδιών. Επιπλέον και η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας σε επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή στις 4/10/2017 επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «εκφράζουμε την αντίθεσή μας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα αυτής της ηλικίας (15 μέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου καθώς και τις ανησυχίες μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στην διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική τους κατάσταση.

Με όλα τα δεδομένα να δείχνουν εναντίον του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δείχνει να σκέφτεται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις έπειτα και από τις συστάσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Μεταξύ των σεναρίων για τις διορθώσεις στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται το «ήπιο» που προβλέπει ενίσχυση των προϋποθέσεων για την  διαδικασία διόρθωσης φύλου 15χρονων παιδιών. Ωστόσο, δεν φαίνεται ικανό για να κάμψει τις διαφωνίες που εκφράζονται από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας. Το «συμβιβαστικό» που προβλέπει «σπάσιμο» του επίμαχου άρθρου 3 σε δύο ξεχωριστά με «απομόνωση» της διάταξης που αφορά τους δεκαπεντάχρονους ώστε ενδεχόμενη καταψήφιση να μην συμπαρασύρει και την ρύθμιση «φυλομετάβασης» για ενήλικους (σ.σ. η αλλαγή φύλου ενήλικων, 17χρονων και 15χρονων είναι σε κοινό άρθρο). Τέλος, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για πλήρη απόσυρση των ανήλικων από το νομοσχέδιο με την υπόσχεση επαναφοράς τους σε νομοσχέδιο που ήδη έχει προαναγγείλει το υπουργείο Δικαιοσύνης και  αφορά το λεγόμενο «τρίτο φύλο».

Σήμερα το πρωί η γραμματεία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει άτυπη συνάντηση προκειμένου οι βουλευτές που διατηρούν επιφυλάξεις για τις προωθούμενες ρυθμίσεις να θέσουν τις ενστάσεις τους στον υπουργό Δικαιοσύνης. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε μόλις πριν από λίγο (σ.σ. 11:00) στον Real Fm ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, δεν πρόκειται να υποχωρήσει της θέσης του για το όριο ηλικίας.

Δική της πρόταση που θα κάνει ρελάνς ετοιμάζει η ΝΔ

Στην αντίπερα όχθη η ΝΔ  φέρεται να είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση με σειρά αλλαγών που θα ζητήσει να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τροπολογία της ΝΔ θα περιλαμβάνει δικαίωμα διόρθωσης φύλου μία φορά (σ.σ. και όχι δύο όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο νόμου), μετά από ιατρική παρακολούθηση – γνωμάτευση και μόνο για άτομα άνω των 18 ετών. Επίσης, θα ορίζει ρητά πως απαγορεύεται ο γάμος ομόφυλων βιολογικά ζευγαριών καθώς και η τεκνοθεσία.