Σκοπιανό: Θα γίνει δημοψήφισμα; - Πώς αντέδρασαν ο Κ. Μητσοτάκης, ο Π. Καμμένο και η Εκκλησία

 
Σκοπιανό: Θα γίνει δημοψήφισμα; - Πώς αντέδρασαν ο Κ. Μητσοτάκης, ο Π. Καμμένο και ηΕκκλησία

Ενημερώθηκε: 11/01/18 - 23:31

Σκοπιανό: Σε εσωτερικό «πονοκέφαλο» εξελίσσεται το μείζον θέμα με την ονομασία των Σκοπίων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πάνο Καμμένο και την Εκκλησία να παίρνουν θέση.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να λυθεί το θέμα που ταλανίζει τόσα χρόνια την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και πλήττει τις σχέσεις των δύο χωρών μεταξύ τους.

Έτσι, θέση πήραν ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος διαμηνύοντας πως διαφωνεί με την χρήση του όρου «Μακεδονία», η Εκκλησία της Ελλάδος, διευκρινίζοντας σε μια πρωτοφανή παρέμβασή της στα πολιτικά πράγματα και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως «αν η λύση, η οποία προταθεί δεν είναι ικανοποιητική, προφανώς και θα απορριφθεί».

Και όλα αυτά την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε υπό άκρα μυστικότητα και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με τον Σκοπιανό ομόλογό του στο «Μακεδονία Παλάς» στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη το τετ-α-τετ Κοτζιά με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ - Τι συζήτησαν;

ΝΔ

: «Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους»

Γεγονός που έκανε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, από την Πέλλα όπου περιόδευσε, να καλέσει την κυβέρνηση «να σταματήσει, επιτέλους, να επιδίδεται σε μυστική διπλωματία». Επανέλαβε δε το αίτημά του προς την κυβέρνηση να «ενημερώσει υπεύθυνα την Αντιπολίτευση για το μείζον ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων».

«Ακούω ότι ο Κοτζιάς βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και συζητάει με τον Υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, δεν ξέρουμε τι συζητάνε, δεν ξέρουμε για τι διαπραγματεύονται, δεν ξέρουμε τι έχουν δώσει, τι έχουν πάρει. Δεν γνωρίζουμε τίποτα» είπε με έμφαση ο πρόεδρος της ΝΔ και διεμήνυσε: «Εμείς ως Νέα Δημοκρατία δεν είμαστε αυτοί που διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε αυτοί, οι οποίοι θα τηρήσουμε μια εθνικά υπερήφανη και αξιοπρεπή στάση. Και θα υπερασπιστούμε τα κεκτημένα του Βουκουρεστίου και την εθνική γραμμή, όπως χαράχθηκε τότε από τον Κ. Καραμανλή. Αν η λύση, η οποία προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να την στηρίξουμε. Να το γνωρίζετε αυτό».

Υπενθύμισε ακόμη ότι η γραμμή του Βουκουρεστίου, είναι η εθνική γραμμή της χώρας. «Και από αυτή τη γραμμή δεν μπορούμε και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλίνουμε. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε. Ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε είναι ευπρόσδεκτο, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο». Επανέλαβε δε ότι η υπόθεση δεν αφορά μόνο το όνομα αλλά και άλλες δύο προϋποθέσεις: «Οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του Κράτους αυτού με όλα τα Κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Γι’ αυτό και η όποια λύση θα δοθεί, θα δοθεί και στα τρία αυτά επίπεδα. Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και είναι αδιαπραγμάτευτη».

Οι αστρολόγοι αποκαλύπτουν τι θα γίνει με το Σκοπιανό-Ποια ονομασία θα δώσουν

Καμμένος

: «Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο "Μακεδονία"»

ΑΝΕΛ

Πάνος Καμμένος

Τη στάση του ξεκαθαρίζει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πρόεδρος των , , κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματός του. «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική, όπως την περιέγραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν εκχωρούμε τον ελληνικό όρο "Μακεδονία"», τονίζει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Και συνεχίζει: «Υπάρχουν σλαβικοί όροι, όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο Μακεδονία και τους οποίους αποδεχόμαστε.. Ούτε new (νέα), ούτε upper (άνω) Μακεδονία». Παράλληλα, ο κος Καμμένος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, προσθέτοντας ότι, αν οι ΑΝΕΛ διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία, θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Επισήμανε, δε, ότι η μόνη ελπίδα για τη γειτονική χώρα είναι η εξεύρεση λύσης, που δεν θα πληγώνει την Ελλάδα.

ΑΝΕΛ

Μάλιστα, το Εθνικό Συμβούλιο των «επιβεβαίωσε ομόφωνα την πάγια θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σχετικά με το Σκοπιανό ζήτημα, όπως αυτή διατυπώθηκε στο 1ο και 3ο Συνέδριο του Κινήματος, περί μη χρήσης του ονόματος Μακεδονία και των παραγώγων του».

Διαρκής Ιερά Σύνοδος

: Ούτε «Μακεδονία», ούτε παράγωγό της στο όνομα των Σκοπίων

Η Ιερά Σύνοδος, σε μια πρωτοφανή ανάμιξη σε θέματα πολιτικής, με ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας». Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού». Ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως «σε ένα τέτοιο θέμα βασικό για την πατρίδα μας, δεν μπορεί η Εκκλησία να μείνει αδιάφορη. Θα πάρει την θέση της, όχι τόσο ως προς την γενικότερη τοποθέτηση αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε».

εδώ αναλυτικά την επιστολή της Ιεράς Συνόδου στον Πρωθυπουργό

Διαβάστε .

ελληνικής κυβέρνησης

Η αντίδραση της

Σφοδρή ήταν η επίθεση των κύκλων του ΥΠΕΞ στην Εκκλησία, κατηγορώντας τη για συμπόρευση με την Χρυσή Αυγή. «Άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;».

«Η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας. Επειδή έχει ξεπεράσει τα όρια των "αρμοδιοτήτων" της, μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο “όνομα” θέλει η ίδια για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Μάλιστα, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο απάντησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με μια επιστολή. «Θα λάβουμε υπόψη την εκκλησιαστική πτυχή με τη δέουσα προσοχή. Υπεύθυνη, όμως, βάσει Συντάγματος για το ζήτημα είναι η Κυβέρνηση» και διευκρινίζει ότι είναι «διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας - Πολιτείας».

εδώ αναλυτικά την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Διαβάστε

Να τονισθεί, πάντως, πως κυβερνητικές πηγές διέψευσαν ότι υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος για την ονομασία των Σκοπίων. «Δεν είναι κάτι τέτοιο στις σκέψεις μας και στις προθέσεις μας».