Αλέξης Τσίπρας στον Alpha: Τον Οκτώβρη οι εθνικές εκλογές - Θα είναι ντέρμπι οι ευρωεκλογές

Αλέξης Τσίπρας στον Alpha: Τον Οκτώβρη οι εθνικές εκλογές - Θα είναι ντέρμπι οι ευρωεκλογές
Ενημερώθηκε: 13/05/19 - 20:28

Επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχωρεί στον Αντώνη Σρόιτερ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Με το ζήτημα της επταήμερης εργασίας ξεκίνησε τη συνέντευξή του στον Alpha ο Αλέξης Τσίπρας. «Είδα το βίντεο τρεις φορές και δεν το πίστευα», είπε και πρόσθεσε ότι αυτές είναι οι θέσεις του κ.Μητσοτάκη και προσπάθησε να το διορθώσει, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Παπαστράτο. «Σε όλες τις επιχειρήσεις που η τσιμινιέρα δεν σταματάει να καπνίζει υπάρχει το πενθήμερο και το οκτάωρο. Προσπάθησε να το διορθώσει. Ο κ.Μητσοτάκης είπε αυτό που πιστεύει, αυτό που του ξέφυγε και διορθώνοντας είπε ό,τι είπε. Οι επικοινωνιολόγοι τον απέτρεψαν από μια ελεύθερο συζήτηση μαζί μου. Τον μέμφομαι γιατί δεν έχει το θάρρος να πει τις απόψεις του. Ο Μητσοτάκης με τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του έχει αντιλαϊκή ατζέντα. Επιτίθεται με ύβρεις ότι λέω ψέματα. Γιατί να τον κατηγορήσω; Για τις απόψεις του ή για την πολιτική αήθεια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

 

Ρωτώ αν τα μόνιμα μέτρα θα τα υποστηρίξει. Να μας ξεκαθαρίσει: Είναι προεκλογικές παροχές και άρα δεν θα εγγυηθεί για τη μονιμότητά του ή τα έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός και θα τα ψηφίσει; Είναι λαϊκισμός; Τότε γιατί θα τα ψηφίσει αύριο στη βουλή;

Γιατί τώρα τα μέτρα;

 

Οι κινήσεις που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια ήταν σχεδιασμένες. Πιστεύουμε ότι η οικονομία θα εκτιναχθεί. Με βάση αυτά τα χρήματα μπορούμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη τετραετία.

Για τη 13η σύνταξη

 

Είναι λαϊκισμός και δεν θα το θεσμοθετούσαν οι αντίπαλοί μας; Η απάντησή μου είναι απλή. Μπορούμε να θεσμοθετήσουμε μόνιμα μέτρα περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Τα 400 εκατ. περίπου πάνε σε φοροελαφρύνσεις, μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην ενέργεια και το μεγάλο πακέτο πάει εκεί που δεν θα επέλεγε ποτέ ο κ.Μητσοτάκης, στους συνταξιούχους που ήταν τα πρώτα θύματα της λιτότηττς. Οταν αύριο η Οικονομία θα μπορεί θα δώσει κι άλλα. Δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός 13η σύνταξη, γιατί οι περισσότεροι θα πάρουν ολόκληρη σύνταξη, είπε ο πρωθυπουργός, ομολογώντας ότι η πλειονότητα των συνταξιούχων λαμβάνει κάτω από 500 ευρώ κύρια σύνταξη, αφού αυτή η κατηγορία θα λάβει επίδομα ίσο με την κύρια σύνταξή του. Λέμε στον λαό ότι σε βγάλαμε από τα βάθη του γκρεμού. Βγάλαμε την οικονομία σε ξέφωτο. Οι αντίπαλοί μας πιστεύουν ότι οι συνταξιούχοι είναι στον Καιάδα. Ποτέ δεν θα το θεσμοθετούσαν. Γι' αυτό προεξοφλούσαν και τις περικοπές του ΔΝΤ. 

Περιμένετε για να ανακοινώσετε κι άλλα μέτρα;

 

Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Καταθέτουμε στον λαό σχέδιο που αφορά την επόμενη τετραετία. Με ασφάλεια απόλυτη τα δημοσιονομικά περιθώρια του '21- '22 και με τον λογαριασμό, το μαξιλαράκι, για να μην βγούμε από τους στόχους. Εχει παρατηρηθεί μόνιμη υποεκτίμηση των ικανοτήτων της οικονομίας, έχουμε μόνιμη υπέρβαση εσόδων έναντι στόχων. Θα το ανακαλύψουμε όταν θα έρθει ο προϋπολογισμός. Αυτό είπα στην Άρτα, είπα ότι αυτά τα μέτρα θα επιδράσουν θετικά, Τα μέτρα ελάφρυνσης θα ενισχύσουν τη ζήτηση, θα μπουν στην αγορά.

Οι δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει για τα μέτρα. Η αίσθηση είναι ότι δεν μιλούν λόγω των ευρωεκλογών. Μετά μπορεί να «φάμε ξύλο».

Αν υπήρχε κίνδυνος για τα μέτρα που ψηφίζουμε αύριο, οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον στα Μνημόνια 

Για τις διακοπές στο κότερο

Για τις διακοπές στο κότερο ο κ. Τσίπρας είπε "δεν έχω να κρύψω τίποτα, ουτε εισοδήματα, ουτε τις μετοχές που δεν έχω, ούτε τίποτα. Τον Αύγουστο του 2018 φιλοξενήθηκα στο σκάφος μιας συνεργατιδάς μου. Το έγραψε μέσο του Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν είναι το λόγο να το διαψεύσω"

Έχω το δικαίωμα κάποιες οικογενειακές και προσωπικές στιγμές να τις κρατήσω για μένα. Ούτε φωτογραφίες με τα παιδιά μου δεν έχω ανεβάσει. Είναι κάτι που δε θέλω. Αυτό όμως, από ένα σημείο και μετά, αφού αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2018, και να φτάσει τώρα σε όλο αυτό 2 βδομάδες πριν από τις εκλογές, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.

Σχετικά με το ερώτημα της Νέας Δημοκρατίας για τα έξοδα των διακοπών στο κότερο και για το αν άλλοι υπουργοί έκαναν παρομοιες διακοπές είπε "δεν γνωρίζω και δεν θα είχα θέμα να πω. Η ΝΔ πέρα από το ότι θέλει να στρέψει τη συζήτηση στα δευτερεύοντα, έχω την εντύπωση πως τον έχουν οδηγήσει οι σύμβουλοί του στο "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα". Τον οδήγησαν να υιοθετήσει τη θέση της ΝΔ στο Μακεδονικό. Τον οδήγησαν στο να αγκαλιάσει τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ. Στο να μετατρέψει την ΝΔ το οποίο σήμερα λίγη σχέση έχει με την παράδοση της λαϊκής δεξιάς" Εγώ δεν φιλοξενήθηκε ούτε στο κότερο του Μαρινάκη, ούτε στο Noor 1.

Θα είναι ντέρμπι οι ευρωεκλογές

 

Έχουμε μια πρωτοφανή συσσώρευση μέσων ενημέρωσης να στηρίζουν ένα κόμμα, και να δημιουργούν έναν μύθο για το τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία. Εδώ γίνεται ένα πείραμα, και θα ξέρουμε στις 26 Μαΐου αν είναι επιτυχές η αν για μια ακόμα φορά ο λαός θα αντιδράσει.

Θα είναι ντέρμπι οι εκλογές. Γιατί από τη μια έχουμε τα πεπραγμένα και τα επιχειρήματα, και από την άλλη έχουμε το πείραμα της "μεταδημοκρατίας" με τα δεκάδες μέσα ενημέρωσης που "βαράνε" καθημερινά.

Θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές

 

Θα κάνω ότι μπορώ να υπάρχει ο κ. Μητσοτάκης απέναντί μου, γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολιτικός αντίπαλος που θα μου κάνει τέτοια δώρα πριν τις εκλογές. Εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και αυτό θα σημάνει εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Για το ενδεχόμενο μιας μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως "δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα να συμβεί αυτό. Ο λαός γνωρίζει ότι είναι μια κρίσιμη "δημοσκόπηση" γι αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές. Όπως και να είναι, δεν θα αλλάξει η στρατηγική μου μέχρι τις εθνικές κάλπες"

Το βράδυ της 26ης Μαΐου δεν θα είναι μόνο μια ήττα για το σύστημα, αλλά θα αλλάξει και η παράσταση νίκης για τις εθνικές εκλογές και το κλίμα όπου οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι πρέπει να φιλτράρουν αλλιώς την κάθε είδηση που αναπαράγουν τα μέσα της προπαγάνδας. Όσες προβλέψεις έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης έχουν διεψευσθεί. Η τελευταία είναι ότι θα κερδίσει στις εκλογές, θα διαψευστεί κι αυτή.

Το κλίμα γυρίζει για τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

 

Όσο καταλαγιαζει στην συνείδηση των πολιτών πως η Συμφωνία των Πρεσπών κέρδισε πράγματα, πως ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι οι βόρειοι γείτονές μας, τόσο το κλίμα γυρίζει.

Η συμφωνία των Πρεσπών ήταν ο καταλύτης για την αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού και της προοδευτικής συμμαχίας. Δυστυχώς η κ. Γεννηματά ακολούθησε την εθνικιστική γραμμή του κ. Μητσοτάκη.

Αλλοπρόσαλη η στάση της Τουρκίας

 

Για τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Τουρκική προκλητικότητα: "Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ στην πρόσφατη ιστορία της τόσο ισχυρή υποστήριξη και ισχυρές συμμαχίες. Από την Ε.Ε και στρατηγικούς συμμάχους στην περιοχή, όπως Ισραήλ και Αίγυπτο. Η Τουρκία και λόγω των εσωτερικών της εντάσεων διατηρεί μια στάση αλλοπρόσαλη".

Έχουμε τη στάση πως μονομερείς ενέργειες κατά της Κύπρου και της Ελλάδας δεν θα γίνουν ανεκτές. Αν συνεχίσει η Τουρκία τον ολισθηρό δρόμο θα υπάρξουν συνέπειες. Αν συνεχιστεί αυτή η στρατηγική, μπορεί να υπάρξουν μέτρα και κυρώσεις οικονομικές. Η Τουρκία αντί να συνεχίσει αυτήν την πρακτική θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας, αλλά δεν θα δεχτούμε να παραβιαστούν τα δικά μας.