Επίθεση κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ για «αστακοκάραβα» και αποκαλύψεις για την υπόθεση Novartis

 
tsipras-kasselakis

Ενημερώθηκε: 10/03/24 - 12:01

Απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητά η κυβέρνηση μετά από δημοσίευμα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Κασσελάκη αλλά και όσα έχουν ειπωθεί από πρώην υποργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα και την υπόθεση Novartis.

Το νέο επεισόδιο του… σίριαλ με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Στέφανου Κασσελάκη έχει να κάνει με το ποιες είναι τελικά οι επιχειρήσεις του, που δραστηριοποιούνται και τι είναι τα «αστακοκάραβα» στα οποία αναφέρθηκε και ο ίδιος..

Π. Μαρινάκης: Οι κ.κ. Κασσελάκης και Τσίπρας οφείλουν να δώσουν απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που εγείρονται για αυτούς

«Ο πρώην και ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κρύβονται άλλο πίσω από το δάχτυλο τους. Οφείλουν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, αντί να πρωταγωνιστούν σε άθλιες και συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος της Ελλάδας, εμφανιζόμενοι ως δήθεν υπερασπιστές του κράτους δικαίου» αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα σχετικά με τις «επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Κασσελάκη στο εξωτερικό», αλλά και στο «τι είδους και πόσα «παρα-συστήματα» λειτούργησαν επί των ημερών» του κ. Τσίπρα;».

Ο κ. Μαρινάκης σημειώνει ότι από τα σχετικά δημοσιεύματα «εγείρονται αμείλικτα ερωτήματα» που «ζητούν απαντήσεις από τους κυρίους Κασσελάκη και Τσίπρα».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρινάκης αναφέρει στη δήλωσή του:

Σημερινό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» παρουσιάζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Κασσελάκη στο εξωτερικό και τις εταιρείες με τα «αστακοκάραβα» όπως τα αποκάλεσε ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Από την άλλη, στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Κοντονής, σε συνέχεια της παραδοχής Κούλογλου για «πολιτικές αποφάσεις» στην υπόθεση της Novartis, μετά τα «παρα- υπουργεία» αποκαλύπτει ολόκληρο «παρα- σύστημα» στην υπόθεση, που στήθηκε από τον κ. Τσίπρα και το επιτελείο του.

Από τα δημοσιεύματα, εγείρονται αμείλικτα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις από τους κυρίους Κασσελάκη και Τσίπρα.

Πόσες εταιρείες έχει τελικά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό;

Ποιες ακριβώς είναι οι επαγγελματικές δραστηριότητες του κ. Κασσελάκη ο οποίος συνεχώς μας διαβεβαιώνει αορίστως ότι ξέρουμε τα πάντα γι’ αυτόν, όμως ουσιαστικά αποδεικνύεται ότι έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε; Καλό θα ήταν οι Έλληνες πολίτες να τα μάθουν «αδιαμεσολάβητα» και όχι από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων.

Όσον αφορά στον κ. Τσίπρα θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε πόσες ακόμη «ατυχείς» στιγμές είχε; Τι είδους και πόσα «παρα-συστήματα» λειτούργησαν επί των ημερών του;

Ο πρώην και ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να κρύβονται άλλο πίσω από το δάχτυλο τους. Οφείλουν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, αντί να πρωταγωνιστούν σε άθλιες και συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος της Ελλάδας, εμφανιζόμενοι ως δήθεν υπερασπιστές του κράτους δικαίου.

Το δημοσίευμα

Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται λεπτομέρειες σχετικά με την επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ την οποία ο ίδιος αποκάλυψε σε συνέντευξή του, παρά το γεγονός πως ο νόμος (της εποχής Τσίπρα) το απαγορεύει για προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων.

«Με αγκυροβόλιο το λιμάνι του Νιου Μπέντφορντ, κινητήρια δύναμη της φαλαινοθηρίας τον προηγούμενο αιώνα, ο κ. Κασσελάκης άνοιξε πανιά 60 μίλια από τη Βοστώνη, με τη γνωστή (από την Osios LLC, μέσω της οποίας δάνεισε τον ΣΥΡΙΖΑ) μέθοδο: LLC σημαίνει Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, δηλαδή ο ιδιοκτήτης δεν ευθύνεται προσωπικά για τις όποιες ζημίες της επιχείρησης. Και φυσικά η φορολογική έδρα της TM Lobsering είναι, όπως και της Osios LLC, το Ντέλαγουερ, o επίσημος φορολογικός παράδεισος των ΗΠΑ, όπου οι εταιρείες LLC απολαμβάνουν τα φορολογικά προνόμια μιας offshore χωρίς να θεωρούνται εξωχώριες» αναφέρεται στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής που κυκλοφορεί.

Σύμφωνα με το "Πρώτο Θέμα", ο κ. Κασσελάκης "δεν είχε τοποθετηθεί δημόσια μέχρι πρότινος αναφορικά με τη φύση της επαγγελματικής του δραστηριότητας oris ΗΠΑ Ωστόσο υπήρξε αρκετά αποκαλυπτικός τουλάχιστον για το κομμάτιτηs αλιείας.

Ο διάλογός του με τον Γιώργο Λιάγκα -όπου μίλησε για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες- είναι ο εξής:

ΓΛ Πώς ζεις λοιπόν εσύ Εχεις λεφτά στην άκρη:

ΣΤ.Κ Από τα δεδουλευμένα μου. Εχω μερικά μερίσματα χωρίς εγώ να είμαι στη διοίκηση. Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μεταφέρω όλες τις δραστηριότητες εντός Ελλάδας αλλά δεν έχω κάποιον διοικητικό ρόλο ή κάτι το οποίο κάνω.

Γ.Λ: Για να καταλάβουμε επειδή είχαμε ακούσει για ναυτιλία πλοία ψαράδικα μεγάλα στη Μασαχουσέτη…

ΣΤ.Κ Αστακοκάραβα.

Γ.Λ: Εγώ το ζηλεύω, βλέπω ντοκιμαντέρ με τους τεράστιους αστακούς.

ΣΤ.Κ Αυτό είναι αυτή η δουλειά.

Γ.Λ: Eχεις πάει κιόλας κι έχεις ψαρέψει ο ίδιος για να δεις πως ;

ΣΤ.Κ Οχι είναι επικίνδυνο αυτό.

Γ.Λ: Εχεις τέτοια καράβια αστακοκάραβα εσύ τώρα στο όνομά σου;

ΣΤ.Κ Δεν είναι ανάγκη τώρα να μπούμε σε ανάλυση του τι έχω και τι δεν έχω. Αλλά εντάξει είναι ένας τομέας τον οποίο όλη την αλιεία δηλαδή την καταλαβαίνω καλά.

Η ευκαιρία στην πανδημία

Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η TΜ Lobstering LLC, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, ιδρύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 2020 εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Γιατί τότε; Τα πράγματα είναι μάλλον απλά - o κ. Κασσελάκης είδε μια επιχειρηματική ευκαιρία: η βιομηχανία του αστακού στην περιοχή υπέφερε λόγω του κλεισίματος των εστιατορίων εξαιτίας της καραντίνας, πολλοί από τους ψαράδες είχαν εγκαταλείψει τον κλάδο και οι τιμές για τα αλιευτικά σκάφη και τις άδειες ψαρέματος ήταν χαμηλές. Η σύσταση της εταιρείας έγινε στο τέλος εκείνης της δραματικής αλιευτικής σεζόν - αλλά οι επόμενοι μήνες έφεραν μια θεαματική ανάκαμψη στον κλάδο δικαιώνοντας την επενδυτική επιλογή Κασσελάκη».

Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Πολιτείας της Μασαχουσέτης, στην εταιρεία Κασσελάκη ανήκουν δύο αστακοκάραβα, το Timothy Michael , κατασκευής του 1984, μήκους 23 μέτρων και χωρητικότητας 106 τόνων, όπως και το Debbie Ann του 1979, μήκους 19,76 μέτρων και χωρητικότητας 115 τόνων, το οποίο τελεί σε καθεστώς πώλησης τα τελευταία χρόνια στο Atlantic Brokerage House, χωρίς να αναγράφεται η τιμή που ζητείται από την ΤΜ Lobstering LLC. Μάλιστα, το 40χρονο Timothy Michael είχε λάβει μέρος στο περίφημο Lobster Wars , ένα ριάλιτι του καναλιού Discovery με πρωταγωνιστές τους ψαράδες αστακού και τα σκάφη τους. Η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζεται να υπάγεται στους φορολογικούς νόμους του Ντέλαγουερ. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει τι η εταιρεία δεν έχει υποχρέωση να καταθέτει ετήσιες εκθέσεις για τη δραστηριότητά της.

Οταν σύστηνε την εταιρεία με τα αστακοκάραβα, ο κ. Κασσελάκης ήταν ήδη CEO της Swift Bulk, τη ναυτιλιακή που συνδεόταν με τον εφοπλιστή και νονό του Μάρκο Νομικό, ο οποίος μετείχε στο Δ.Σ. της εταιρείας, υπό την ομπρέλα της εισηγμένης Tiptree Inc. Εχει ενδιαφέρον ότι στην αγωγή που κατέθεσε ο κ. Κασσελάκης κατά της εισηγμένης μητρικής μετά την απόλυσή του, λίγες ημέρες προτού ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι με δικές του ενέργειες είχαν αγοραστεί για m Swift Bulk δύο αστακοκάραβα με τις άδειες tpap jiaios , όπως συμπληρώνει, προτού τονίσει ότι επρόκειτο για σημαντικά assets για την εταιρεία. Μάλιστα, στην ίδια αγωγή του Απριλίου του 2023, οι δικηγόροι του κ. Κασσελάκη αναφέρουν ότι έως την απόλυσή του, τον Φεβρουάριο του 2023, ήταν CEO της εταιρείας με τα αλιευτικά, την οποία χαρακτηρίζουν θυγατρική της Tiptree Marine.

Σημειώνεται ότι η αντιδικία του κ. Κασσελάκη με τη μητρική Tiptree Inc, αφορούσε το 3% της Tiptree Marine, το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ότι ήταν μέρος της αμοιβής που είχε συμφωνήσει με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που είχε φέρει τα χρόνια από το 2020 έως και το 2022.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ