Επίθεση κατά πάντων επέλεξε ο Νίκος Παππάς, αναγνωρίζοντας την οικτρή κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος επιτέθηκε τόσο στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον Στέφανο Κασσελάκη και την Έφη Αχτσιόγλου. Καρφί και από Αρβανίτη. Εκτός ΚΕ και ο Τεμπονέρας.
Συγκεκριμένα ο πρώην ισχυρός υπουργός των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα επιτέθηκε στο πρώην πρωθυπουργό με έναν ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Όπως είπε ακούει φήμες ότι ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει νέο κόμμα, δείχνοντας την αντίθεση του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ διαμήνυσε στο κάποτε κολλητό του φίλο ότι κανένα νέο κόμμα δεν θα έχει τύχη δίχως συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα αναρωτήθηκε με τι πρόγραμμα θα κάνει κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας και πόσο διαφορετικές θα είναι οι θέσεις του από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ: «γιατί πολλά ακούμε ακόμη και για νέα κόμματα. Με ποιο πρόγραμμα; Άλλο; Ποσό διαφορετικό;».
Επίθεση σε Κασσελάκη και Αχτσιόγλου
Επιπλέον επιτέθηκε τόσο στην Έφη Αχτσιόγλου όσο και στον Στέφανο Κασσελάκη, αναφέροντας ότι οι διασπάσεις που έφεραν στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν εγκληματικές και ήταν αντίθετες στη βούληση των πολιτών που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές. «Δεν θεωρώ ότι όποιος σύντροφος ψήφισε την Έφη Αχτσιόγλου που πήρε το 35% της έδωσε εντολή να διασπάσει το κόμμα. Ούτε κανένας σύντροφος έδωσε εντολή στον Κασσελάκη να κάνει τρέλες και μετά να κάνει νέο κόμμα που τώρα το πάει στη κεντροδεξιά», δήλωσε ενώ κατέληξε «Εκείνοι που αρνούνταν τα βήματα οργάνωσης ενός μαζικού, συντεταγμένου κόμματος που θα έχει αντοχές και στις ήττες, μετά από λίγο επέλεξαν να το διασπάσουν το κόμμα. Οι διασπάσεις είναι εγκληματικές επιλογές. Πρέπει να τις ακυρώσουμε, να ξαναβρεθούμε με όσους χώρισαν οι δρόμοι μας».
Επιπλέον, βλέποντας την απελπιστική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών, αναφέροντας ότι μπορούν να συνεργαστούν με την Λούκα Κατσέλη, τον Πέτρο Κόκκαλη και τον Νίκο Κοτζιά. Τέλος επιτέθηκε και στην Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ μιλώντας για την ξαφνική άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί της. Όπως είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ με ρητορική της Ομάδας Αλήθειας και δεν έχει θέση στην Αριστερά ούτε σε προοδευτικά μέτωπα.
Καρφια στον Τσίπρα και από τον Αρβανίτη:Καινούριο κόμμα με παλιά υλικά δεν γίνεται, παλιό θα είναι
Αναφορά στην «πολιτική πρωτοβουλία» που έχει προαναγγείλει ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης.
Στον απόηχο της 2ης Διάσκεψης του Ινστιτούτου Τσίπρα, «να φύγει ο πρώην πρωθυπουργός και να πούμε είμαστε με τον Τσίπρα;» διερωτήθηκε ο κ. Αρβανίτης, για να προσθέσει πως «καινούριο κόμμα με παλιά υλικά δεν γίνεται. Παλιό θα γίνεται».
Στον αντίποδα, ο κ. Αρβανίτης πρότεινε «κόμμα με αρχές, κόμμα με νεολαια», ζητώντας από τους συνέδρους να «ανοίξει χώρος στην νεολαία».
Και ο Τεμπονέρας εκτός των νέων οργάνων: Η Αριστερά δεν παράγει περσόνες, τιμωρούς και ήρωες
Τοποθέτηση που έκανε αίσθηση πραγματοποίησε στο 5ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ο Διονύσης Τεμπονέρας, «για να μείνει ζωντανή η μεγάλη υπόθεση», όπως εξήγησε.
«Παραιτούμαι εφεξής από κάθε διεκδίκηση θέσης ευθύνης στο κόμμα, ως ελάχιστη ένδειξη συνέπειας» ανακοίνωσε ο ίδιος ακολουθώντας τους Χρήστο Σπίρτζη και Γιώργο Βασιλειάδη, ενώ «κάποιοι- πολιτικά ανόητοι- νοιάζονται περισσότερο για την δική τους επόμενη μέρα, ακόμα και όταν έξω θα συνεχίσει να είναι νύχτα και βαθύ σκοτάδι», σχολίασε και εγκάλεσε όσους «στήριξαν την γελοιοποίηση του χώρου μέχρι την τελευταία στιγμή», αναφερόμενος εμμέσως στην περίοδο Κασσελάκη.