Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Σε δεινή θέση ο Κασσελάκης - Βαθιά διχασμένο το κόμμα

 
gerovasili_kasselakis

Ενημερώθηκε: 26/02/24 - 09:52

Ναι μεν οι εκλογές αποφεύχθησαν στο ΣΥΡΙΖΑ όμως η κρίση συνεχίζεται. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το κόμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαθιά διχασμένο, τον πρόεδρό του Στ. Κασσελάκη σε δεινή θέση (επιδίωκε λευκή επιταγή και δεν την έλαβε) και τον πρώην πρωθυπουργό και «ιστορικό ηγέτη» Αλέξη Τσίπρα «ηττημένο».

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το κλίμα κάθε άλλο παρά ενωτικό ήταν. Σκηνές σουρεαλιστικές, θεατρινισμοί, πόλωση, υψηλοί τόνοι, αψιμαχίες, γιουχαίσματα, ακόμα και εκρηκτικές καταστάσεις. Με ένα σώμα που προσομοίαζε με όχλο παρά με αντιπροσώπους σε συνέδριου αριστερού κόμματος. Αποκορύφωμα ο πρωτοφανής διάλογος που είχε ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης με την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία νωρίτερα είχε δηλώσει «παρούσα» για τη διεκδίκηση της προεδρίας και το αλαλούμ με την τελική ψηφοφορία.

Η εξίσωση των συσχετισμών της επόμενης μέρας είναι περίπλοκη. Ο Στ. Κασσελάκης μπορεί να έχει αυτοανακηρυχθεί σε νικητή του Συνεδρίου, όμως, στην πραγματικότητα η πρότασή του για εκλογές στις 10 Μαρτίου δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία. Αντίθετα η πρόταση των τριών (Φάμελλου, Παππά, Γ. Τσίπρα) -αναβολή των εκλογών και λειτουργία Εκτελεστικού Γραφείου έως τις ευρωεκλογές- εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Ταυτόχρονα, η κ. Γεροβασίλη έστειλε ήδη μήνυμα στον Στ. Κασσελάκη ότι προϋπόθεση της ενότητας είναι να σταματήσει η ρητορική πόλωσης και διχασμού, ρητορική που κυριάρχησε στην ομιλία στη χτεσινή του ομιλία. Ενδεικτικό είναι πως ο κ Κασσελάκης, δε αποδοκίμασε τα γιουχαΐσματα σε βάρος της Όλγα Γεροβασίλη.

Μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και την ακύρωση των εσωκομματικών εκλογών από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα σημείωναν πως ο πρώην πρωθυπουργός «ό,τι είχε να πει το είπε στη δήλωση του» και πρόσθεταν: «Κανένα άλλο σχόλιο, όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα».

Ένα είναι βέβαιο ότι κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί. Ο εκφυλισμός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πρωτίστως πολιτικός και θα συνεχίζεται όσο η σοσιαλδημοκρατία αδυνατεί να βρει ένα πειστικό αφήγημα που θα της επιτρέψει τη διείσδυση στο χώρο που λέει ότι απευθύνεται (από το Κέντρο μέχρι την Αριστερά). Αν δεν ανακοπεί η δημοσκοπική κατρακύλα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τηρηθεί η εκκεχειρία μέχρι τις ευρωεκλογές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ