Η Jerusalem Post κατηγορεί τον Βορίδη ως αντισημίτη - Τι απαντά ο Μάκης Βορίδης

Η Jerusalem Post κατηγορεί τον Βορίδη ως αντισημίτη - Τι απαντά ο Μάκης Βορίδης
Ενημερώθηκε: 13/07/19 - 16:46

Jerusalem Post - Μάκης Βορίδης: Την αντίδραση του Μάκη Βορίδη προκάλεσε το δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post η οποία, σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι «το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη εξαιτίας του αντισημιτικού του παρελθόντος».

«Ουδέποτε έχω υπάρξει αντισημίτης», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας ότι «έχω όμως πολυετή πολιτική θητεία σε πολιτικά κόμματα και οργανώσεις του εθνικιστικού χώρου και έχω συνυπάρξει πολιτικά με ανθρώπους που είχαν τέτοιες απαράδεκτες ιδέες. Προς άρση λοιπόν οποιασδήποτε αμφιβολίας, αποκηρύσσω κάθε πράξη, παράλειψη ή ανοχή μου σε πράξη τρίτου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισημιτική ή νεοναζιστική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

Τι είχε γράψει η Jerusalem Post

 

Όπως είχε γράψει η εφημερίδα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ronald Lauder εξέδωσε ανακοίνωση μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία υπογραμμίζεται πως ο νέος πρωθυπουργός «είναι ένας πραγματικός σύμμαχος του Ισραήλ και πάντα επεδείκνυε βαθιά στήριξη και φιλία για την Εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε μαζί του και πιστεύουμε πως θα συμπεριλάβει μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του τη σοβαρή ανάγκη να εξαλειφθούν όλα τα απομεινάρια του αντισημιτισμού και της νεοναζιστικής ιδεολογίας στη χώρα».

Η εφημερίδα σημείωνε ωστόσο, πως ο νέος υπουργός Μάκης Βορίδης «έχει ιστορικό αντισημιτικών δράσεων και ανακοινώσεων».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο «νέο ιδεολογικό προφίλ της ΝΔ που πλέον περιλαμβάνει και φωνές από την ακροδεξιά. Ο κ. Βορίδης θεωρείται μια από αυτές τις φωνές». Η αναφορά στο νέο ιδεολογικό προφίλ της ΝΔ γίνεται με τον αρθρογράφο να επικαλείται τη Φιλίππα Χατζησταύρου του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Σύμφωνα με την Φιλίππα Χατζησάββα, πολιτική επιστήμων και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα μέρος των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής μετακινήθηκαν στη Νέα Δημοκρατία» γράφει η Jerusalem Post.

Η ισραηλινή εφημερίδα επικαλείται και τη Haaretz και κάνει λόγο για το παρελθόν των αρνητών του Ολοκαυτώματος στη χώρα μας, στον αντισημιτισμό, τη ξενοφοβία και τις σωματικές απειλές σε οικογένειες Εβραίων στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι:

«Ο Βορίδης θεωρείται ως μία από αυτές τις φωνές. Ίδρυσε το Ελληνικό Μέτωπο και κατέβηκε στις εθνικές εκλογές μαζί με έναν άνδρα που είχε γράψει 1.400 σελίδες για τους Εβραίους. Και το 2005 μπήκε στο κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη που κατηγορούσε τους Εβραίους για την 11η Σεπτεμβρίου και έλεγε μετά την επιχείρηση του Ισραήλ το 2008 στη Λωρίδα της Γάζας πως "οι Εβραίοι μυρίζουν αίμα».

Το 2012 ο Έλληνας Εβραίος Sabby Minos έγραφε στη Haaretz πως ο Βορίδης έχει «μακρά ιστορία στη άρνηση του Ολοκαυτώματος, στον αντισημιτισμό, την ξενοφοβία, με απειλές κατά εβραϊκών οικογενειών, μεταναστών και αριστεριστών». Ο Minos έγραφε πως ο Βορίδης ήταν μαθητής μαζί του στο Κολλέγιο Αθηνών και δημιούργησε την φασιστική ομάδα «Ελεύθεροι Μαθητές» που ζωγράφιζε σβάστικες στους τοίχους και τα μέλη της χαιρετούσαν το ένα το άλλο με τον ναζιστικό χαιρετισμό heil hitler».

Ο αρθρογράφος θυμίζει πως ο κ. Βορίδης εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία το 2012 και ορίστηκε υπουργός Υγείας το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

«Όταν μια μικρή Εβραϊκή κοινότητα διαμαρτυρήθηκε για τον διορισμό του, εκείνος έγραψε επιστολή εκφράζοντας τη δέσμευσή του να δώσει τέλος στην αντισημιτική ρατσιστική προκατάληψη, η οποία είναι ξεκάθαρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Και συνεχίζει: «Ο τότε διορισμός του κ. Βορίδη αντικατέστησε έναν άλλον ακροδεξιό πολιτικό με αντισημιτικό παρελθόν, τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επίσης διορίστηκε στην Τρίτη στη νέα κυβέρνηση ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

Αναφορά γίνεται και στον εκδοτικό οίκο του κ. Γεωργιάδη και την «πώληση και προώθηση αντισημιτικού βιβλίου που έγραψε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης», καθώς και σε δηλώσεις του όπως ότι «το εβραϊκό λόμπι» θα καθορίσει την τύχη του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας.

Η Jerusalem Post γράφει ακόμη πως το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε την Τετάρτη ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως εξετάζεται η νέα σύνθεση της Ελληνικής κυβέρνησης και ο διορισμός του κ. Βορίδη.

Και το δημοσίευμα καταλήγει ως εξής:

«Ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Οργανισμού, Yaakof Hagoel, έδωσε άλλον τόνο, καθώς ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να ακυρώσει τον διορισμό, λέγοντας πως έμεινε "έκπληκτος" και πως "είναι ξεκάθαρο ότι ο κ Μητσοτάκης είναι υποστηρικτής του Ισραήλ και των Εβραίων, όμως δεν επιτρέπεται να διορίσει στην κυβέρνηση έναν ξεκάθαρα αντισημίτη υπουργό».

Θυμίζουμε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει απολογηθεί δημοσίως για τις αντισημιτικές δηλώσεις με ανάρτησή του στο Twitter κατά την παρουσία του σε τελετή μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων:

 

Η απάντηση του Μάκη Βορίδη

 

Με σημερινή του ανακοίνωση ο Μάκης Βορίδης αναφέρει ότι «αποκηρύσσω κάθε πράξη, παράλειψη ή ανοχή μου σε πράξη τρίτου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισημιτική ή νεοναζιστική».

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ως εξής:

«Ο Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Βίκτωρ Ελιέζερ, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, με κάλεσε δημόσια να αποκηρύξω το αντισημιτικό παρελθόν μου. Ουδέποτε έχω υπάρξει αντισημίτης. Έχω όμως πολυετή πολιτική θητεία σε πολιτικά κόμματα και οργανώσεις του εθνικιστικού χώρου και έχω συνυπάρξει πολιτικά με ανθρώπους που είχαν τέτοιες απαράδεκτες ιδέες. 

Προς άρση λοιπόν οποιασδήποτε αμφιβολίας, αποκηρύσσω κάθε πράξη, παράλειψη ή ανοχή μου σε πράξη τρίτου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισημιτική ή νεοναζιστική.

Επιπροσθέτως να γνωστοποιήσω στον κ. Ελιέζερ τα ακόλουθα, ελπίζοντας ότι θα κατευναστούν οι ανησυχίες που εξέφρασε:

1. Ως μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, σε συνεννόηση με τους συναδέλφους μου της Knesset, του Ισραηλινού Κοινοβουλίου, έχω τρεις διαδοχικές χρονιές εισηγηθεί την απόρριψη του αιτήματος της Παλαιστινιακής Αρχής να καταστεί μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης και αδιάστικτα και συστηματικά υποστηρίξει την καταδίκη του αντισημιτισμού. Οι Ισραηλινοί συνάδελφοί μου γνωρίζουν.

2. Έχω μιλήσει στο κοινοβούλιο εναντίον του λεγόμενου αντιρατσιστικού νόμου, αναγνωρίζοντας ως μόνο θετικό του σημείο την ποινικοποίηση της αρνήσεως του Ολοκαυτώματος (βλ. και σχετ. επιστολή μου στο ΚΙΣ από 7-6-2013). Είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που έχει αρθρογραφήσει υπέρ της μεταφοράς της Ελληνικής Πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ (βλ. Άρθρο μου στην Καθημερινή 5-3-2018).

4. Είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που υποστηρίζει τη σύναψη αμυντικής και όχι μόνο στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ (βλ. The press project «Κανόνες εμπλοκής απέναντι στην Τουρκία και στροφή στο Ισραήλ ζητά ο Βορίδης»). Είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που έχει τοποθετηθεί εναντίον της καταδίκης του Ισραήλ για τα περιστατικά στη Γάζα (βλ. bankingnews.gr μετά από δηλώσεις μου στο ραδιόφωνο 24/7, 2-4-2018).

Μετά ταύτα, ελπίζω οι όποιες ανησυχίες να έχουν διασκεδαστεί».

ΠΗΓΗ: jpost.com, news247.gr