Αν ήμουν πρωθυπουργός θα είχα υπογράψει τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωσε ο Τσίπρας

 
aa

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 17/06/24 - 20:47

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών έθεσαν επί τάπητος στη διάρκεια του κοινού του πάνελ Τσίπρας και Ζάεφ, στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνουν το «Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας» και το «Iδρυμα Ζόραν Ζάεφ», με ομιλητές περισσότερες από 50 διεθνείς προσωπικότητες.

Ο Ελληνας πρώην πρωθυπουργός τόνισε εμφατικά ότι «και σήμερα πιστεύουμε ότι ήταν προς όφελος των λαών μας», για να επισημάνει ότι εκείνη την εποχή «ακούστηκαν πολλές ακρότητες».

Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι «μετά τις εκλογές τελείωσαν οι ακρότητες», άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη μη υπογραφή των σχετικών μνημονίων.

Ερωτηθείς για το εάν ο ίδιος θα υπέγραφε τώρα τα μνημόνια, δοθέντος του ηλεκτρισμένου κλίματος που προκάλεσαν οι δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, είπε: «Δεν έγιναν τόσο καιρό τα μνημόνια με την Βόρεια Μακεδονία, τώρα είναι δικαιολογία, ότι “τώρα δεν τα κάνω”. Αν ήμουν πρωθυπουργός, θα τα είχα φέρει εδώ και καιρό, δεν θα εξαρτούσα τη στάση μου από την εσωκομματική αντιπολίτευση».

Και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος τότε ανέλαβε «το κόστος απέναντι στην εκλογή μου».

Κληθείς να απαντήσει για το πώς ξεκίνησε η ιστορία που οδήγησε τελικά στη συμφωνία, έκανε λόγο για «μία ευτυχή συγκυρία», καθώς «είχαμε μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία».

Υπενθύμισε ότι ο Νίκος Κοτζιάς τον είχε ενημερώσει ότι «αλλάζουν τα πράγματα στα Σκόπια και ότι ήταν ευκαιρία» – «ήταν δικό μας όραμα, δεν είχε να κάνει με το ΝΑΤΟ. Ηταν μια συγκυρία που λειτούργησε σαν μοχλός, ήταν για το δικό μας όφελος, της Βόρειας Μακεδονίας και της περιοχής εν συνόλω», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για «υπαρξιακό κίνδυνο για τη χώρα» του, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πέραν του ΝΑΤΟ». Θύμισε ότι ο προκάτοχος του Γκρούεφσκι, «δήλωνε ότι είναι υπέρ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., αλλά έκανε τα πάντα για να μην γίνουμε μέλη».

Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, είπε ότι «παλεύαμε εναντίον του “καθεστώτος Γκρούεφσκι”, κάναμε κάθε προσπάθεια. Είχα πει ότι ως πρωθυπουργός, για να φτάσουμε να γίνουμε μέλη για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με την Ελλάδα. Είχαμε το θάρρος να λύσουμε το πρόβλημα».

Ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας τα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας σήμερα, είπε ότι «ο ρόλος της χώρας πρέπει να είναι αυτός του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας».

«Είναι πιο σημαντικό να είσαι γέφυρα ανάμεσα σε ηπείρους και λαούς, σου δίνει μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας από το να είσαι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Η χώρα πρέπει να επενδύσει σε αυτή την ταυτότητα και να προχωρήσει σε διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων», συμπλήρωσε.

Επισήμανε την πεποίθησή του, ότι «η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ενεργητική», τονίζοντας ότι όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα «οι κόκκινες γραμμές πρέπει να είναι σταθερές».

Θύμισε δε μία φράση που του είχε πει ο Νίκος Κοτζιάς: «Η εξωτερική πολιτική είναι σαν το μωρό, για να μεγαλώσει θέλει φροντίδα».

Πηγή: kathimerini.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ