Μιχελογιαννάκης κατά Τσιρώνη-Ανάβει φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση Τσιρώνη για το Καστελόριζο

Μιχελογιαννάκης κατά Τσιρώνη-Ανάβει φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση Τσιρώνη για το Καστελόριζο
Ενημερώθηκε: 24/03/19 - 02:20

Εμφύλιος ξέσπασε στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Γιάννη Τσιρώνη  ότι «το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο». Ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης ξεσπάθωσε κατά του Γιάννη Τσιρώνη, λέγοντας ότι «η Τουρκία από το 2011 προσπαθεί να διαχωρίσει την ανατολική Μεσόγειο από το Αιγαίο. Στόχος αυτής της κίνησης είναι η απομόνωση του Καστελόριζου».

Μάλιστα, ο κ. Μιχελογιαννάκης υποστηρίζει ότι για πέντε λόγους  η δήλωση του κ. Τσιρώνη είναι λάθος στρατηγικής:

- Στις 27 Απριλίου 2012 η Τουρκία δημοσίευσε χάρτες συμφώνα με τους οποίους διεκδίκησε όλο το βόρειο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου. Διεκδίκησε τις περιοχές δυτικά της Κύπρου και νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου. Από ελληνικής πλευράς δεν υπήρξαν αντιδράσεις και το θέμα έχει βαλτώσει υπέρ της Τουρκίας.

- Η Τουρκία από το 2011 προσπαθεί να διαχωρίσει την ανατολική Μεσόγειο από το Αιγαίο. Στόχος αυτής της κίνησης είναι η απομόνωση του Καστελόριζου.

- Υπάρχει πρόβλημα διότι η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει ποια είναι ακριβώς τα όρια της υφαλοκρηπίδας της στην ανατολική Μεσόγειο.

- Αν το Καστελόριζο απομονωθεί από τα νησιά του Αιγαίου, θα εμφανίζεται σαν μικρή συστάδα νησιών, αντιμέτωπων με την τεράστια τουρκική ακτογραμμή. Η Τουρκία θα ζητήσει να μην του αποδοθούν θαλάσσιες εκτάσεις, με βάση τη μέση γραμμή, αλλά μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη. Όχι υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Η αιγιαλίτιδα ζώνη θα είναι 12 μίλια, διότι τόση έχει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή εκεί ανήκει το Καστελόριζο. Αυτό όμως θα καταστρέψει την προσπάθεια της Ελλάδας για όμορη ΑΟΖ με την Κύπρο. Θα μειώσει την ελληνική ΑΟΖ.

- Γι' αυτόν το λόγο η Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει το Καστελόριζο σε ενιαία ρύθμιση για την ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

Να θυμίσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Μιχελογιαννάκης εκφράζει ανοικτά τη διαφωνία του για σοβαρό εθνικό θέμα. Πριν από λίγο καιρό, άλλος εμφύλιος είχε ξεσπάσει, εκείνη τη φορά με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Καραγιαννίδη, με αφορμή την δήλωση του Πρωθυπουργού των Σκοπίων περί της διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα.