ΝΔ: Στο τραπέζι η πρόταση μομφής για την συμφωνία των Πρεσπών

Το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής εξετάζει η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να σταματήσει έστω και προσωρινά μια πιθανή επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών-Σύμμαχος ο Καμμένος, ειρωνεία από το Μαξίμου 
Ενημερώθηκε: 22/01/19 - 21:53

Το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής εξετάζει η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να σταματήσει έστω και προσωρινά, επί της ουσίας να καθυστερήσει  μια πιθανή επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Βέβαια, αυτό εκτιμούν στην Πειραιώς,θα έχει και οφέλη και στο ίδιο το κόμμα της ΝΔ, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως ανεξάρτητα από το αν περάσει ή απορριφθεί από τη Βουλή η συμφωνία, η ΝΔ θα έχει ενισχύσει το κύρος της δείχνοντας στον λαό πως εμμένει σταθερή στις απόψεις της και κάνει τα πάντα για να αποτρέψει αυτή τη Συμφωνία

Η ειρωνική απάντηση του Μαξίμου στα περί πρότασης μομφής

 

«Είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε», τόνισε συνεργάτης του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τα περί πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως είπε ο ίδιος, «μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μία δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αυτή τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί» και πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε».

Τι προβλέπει η διαδικασία

 

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές). Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος και τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά στα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας από την έναρξή της, με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Η ξαφνική στροφή Καμμένου

 

Την ίδια στιγμή ο Πάνος Καμμένος  φέρεται να έλεγε το «ναι» σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας, αφού το μεσημέρι της Τρίτης (22/1) σε συνομιλία τους με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρώην κυβερνητικός εταίρος δήλωσε ότι σε περίπτωση που η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής, θα ψηφίσει υπέρ, κάτι που δείχνει το πλήρες και οριστικό πλέον χάσμα με τον Αλέξη Τσίπρα.