ΠΑΣΟΚ και ΕΛ.Α.Σ. ανοίγουν τα χαρτιά τους: Οι κινήσεις Ανδρουλάκη στην Αττική και το μήνυμα Τσίπρα

 
ανδρουλακης τσιπρας

Ενημερώθηκε: 08/06/26 - 08:46

Σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα τίθεται το ΠΑΣΟΚ, με την ηγεσία του κόμματος να επικεντρώνεται στην ανατροπή των χαμηλών ποσοστών που κατέγραψε στην Αττική κατά τις εθνικές κάλπες του 2023.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πραγματοποιείται διευρυμένη σύσκεψη της «ομάδας κρούσης» υπό τον Γραμματέα Γιάννη Βαρδακαστάνη και με την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη. Στη συνάντηση συμμετέχουν βουλευτές, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, με διπλό στόχο: την κινητοποίηση των ψηφοφόρων του Λεκανοπεδίου και την ανεύρεση ισχυρών υποψηφιοτήτων για τα ψηφοδέλτια, καθώς η Αττική θεωρείται το βαρόμετρο για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Παράλληλα, ενεργοποιούνται τα Περιφερειακά Συμβούλια σε όλη τη χώρα με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως τις 24 Ιουνίου, ενώ πιάνουν δουλειά και οι ομάδες πολιτικού συντονισμού της σκιώδους κυβέρνησης του κόμματος.

Η κινητικότητα αυτή εξελίσσεται σε ένα περιβάλλον δημοσκοπικής πίεσης και έντονων διεργασιών στην Κεντροαριστερά, τις οποίες πυροδότησε η εμφάνιση του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.). Από την Κρήτη, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι στήνει ένα σκηνικό αναξιοπιστίας που ουσιαστικά ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την πολιτική αλλαγή «σε λευκή σελίδα».

Η στάση της ΕΛ.Α.Σ. και οι εσωκομματικοί τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, η πλευρά του Αλέξη Τσίπρα επιλέγει να κρατήσει αποστάσεις από τις εσωτερικές διαμάχες του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την απόφαση της πλειοψηφίας της Κουμουνδούρου να στηρίξει το νέο του εγχείρημα στις επερχόμενες εκλογές —μια απόφαση που πάντως στερείται ακόμη συγκεκριμένου οδικού χάρτη.

Πηγές από το επιτελείο της ΕΛ.Α.Σ. στη Λεωφόρο Αμαλίας τόνισαν ότι σέβονται τις συλλογικές διαδικασίες των άλλων κομμάτων και δεν παρεμβαίνουν σε αυτές. Υπογράμμισαν ότι η Συμπαράταξη γεννήθηκε από την ανάγκη της κοινωνίας για μια αξιόμαχη εναλλακτική πρόταση απέναντι στη ΝΔ και απηύθυναν κάλεσμα για πανστρατιά σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς ή προνομιακές θέσεις.

Τέλος, από την ΕΛ.Α.Σ. ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων. Οι υποψηφιότητες θα αποφασιστούν συλλογικά από τα προσωρινά όργανα που θα συγκροτηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ διεμήνυσαν με νόημα ότι στο νέο σχήμα δεν θα συμμετέχουν εν ενεργεία βουλευτές, ούτε υπάρχουν «κρατημένες θέσεις πρώτης θέσης» για κανέναν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ