Παυλόπουλος: Ο εθνικός αγώνας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έχει, τουλάχιστον κατά πολύ μεγάλο μέρος, δικαιωθεί (ΒΙΝΤΕΟ)

Παυλόπουλος: Ο εθνικός αγώνας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έχει, τουλάχιστον κατά πολύ μεγάλο μέρος, δικαιωθεί
Ενημερώθηκε: 27/10/19 - 22:13

"O μεγάλος Εθνικός αγώνας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έχει, τουλάχιστον κατά πολύ μεγάλο μέρος, δικαιωθεί. Και τούτο διότι σήμερα, κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η αυθεντική ιστορικώς και πολιτισμικώς Μακεδονία, η Μακεδονία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, είναι μια και είναι Ελληνική", επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, στην πανηγυρική εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).

Ο πρόεδρος της ΕΜΣ Βασίλης Πάππας απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος τόνισε πως η τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί υπενθύμιση του χρέους που έχει, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, να υπερασπίζεται, χωρίς εκπτώσεις και υπό όρους αρραγούς ενότητας των Ελλήνων, τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών "ως απαράμιλλο, διαχρονικό, θεματοφύλακα της Ιστορικής Κληρονομιάς της Μακεδονίας μας, όπως αυτή διαμορφώθηκε, με αμάχητα τεκμήρια, ανά τους αιώνες και όπως πρέπει να διατηρηθεί, γνήσια και αλώβητη, ως κτήμα «ες αεί» τόσο της Ιστορίας μας και του Πολιτισμού μας όσο και της Ιστορίας και του Πολιτισμού της κοινής μας Ευρωπαϊκής οικογένειας".

Το πλήρες κείμενο της ομίλιας του κ. Προκόπη Παυλόπουλου

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, κ. Βασίλη Πάππα, τόνισε:

«Παραλαμβάνω αυτή την, άκρως τιμητική, διάκριση με αισθήματα τιμής και συγκίνησης, δοθέντος ότι για μένα αποτελεί υπενθύμιση του χρέους μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας.  Χρέος, το οποίο συνίσταται στην αποστολή υπεράσπισης, χωρίς εκπτώσεις και υπό όρους αρραγούς ενότητας των Ελλήνων, των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων. 

»Παραλαμβάνοντας, όμως, αυτή την τιμητική διάκριση αποτίω και τον οφειλόμενο φόρο τιμής στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ως απαράμιλλο, διαχρονικό, θεματοφύλακα της Ιστορικής Κληρονομιάς της Μακεδονίας μας, όπως αυτή διαμορφώθηκε, με αμάχητα τεκμήρια, ανά τους αιώνες και όπως πρέπει να διατηρηθεί, γνήσια και αλώβητη, ως κτήμα «ες αεί» τόσο της Ιστορίας μας και του Πολιτισμού μας όσο και της Ιστορίας και του Πολιτισμού της κοινής μας Ευρωπαϊκής Οικογένειας.

»Οφείλω δε να υπενθυμίσω ότι αυτός ο μεγάλος Εθνικός αγώνας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έχει, τουλάχιστον κατά πολύ μεγάλο μέρος, δικαιωθεί. Και τούτο διότι σήμερα, κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η αυθεντική ιστορικώς και πολιτισμικώς Μακεδονία, η Μακεδονία του Αλέξανδρου και το Φιλίππου, είναι μια και είναι Ελληνική».

 

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Στην ομιλία του ο κ. Πάππας επισήμανε ότι για την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών η Συμφωνία των Πρεσπών είναι "αρνητική" για τα δίκαια της Μακεδονίας, εξέφρασε την εναντίωση της απέναντι σε οποιαδήποτε εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας με γεωγρα­φικό ή άλλο προσδιορισμό, τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις της απέναντι στη χρήση των επιθέτων «μακεδονικός-ή» από τη γείτονα χώρα, στην εθνική ταυτότητα και στη γλώσσα.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία εφαρμογής της Συμφωνίας θα είναι μακρόχρονη και πολυεπίπεδη και προϋποθέτει εκ μέρους της Ελλάδας συνεχή εγρήγορση και ανάπτυξη αυστηρών και ευέλικτων μηχανισμών ελέγχου για την ορθή εφαρμογή της", είπε και συνέχισε: "Ως εθνικό θέμα, που άπτεται των καταστατικών επιδιώξεων της ΕΜΣ, θα εξακολουθεί να ευρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεων και τα επόμενα χρόνια, ώστε ν' αποκρουστούν όποιοι κίνδυνοι εμφανιστούν στη νέα φάση που εισήλθε το Μακεδονικό Ζήτημα. Κατά τη γνώμη μας, η υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας συνεχίζει ν' αποτελεί εθνικό στόχο. Για μας, το δάκρυ του Μακεδόνα Προέδρου και Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη Μακεδονία και η αποφασιστική στάση του πρώην Πρωθυπουργού της Χώρας και βουλευτή Θεσσαλονίκης Κώστα Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκου­ρέστι, αποτελούν ακαταμάχητα όπλα της αλήθειας. Μια ανεξίτηλη ιστορική παρακαταθήκη στον αγώνα για τα Δίκαια της Μακεδονίας".

Στην εκδήλωση διαβάστηκε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.