Προκόπης Παυλόπουλος και Σέρτζιο Ματαρέλα: Επίσκεψη που δείχνει εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας

Προκόπης Παυλόπουλος και Σέρτζιο Ματαρέλα: Επίσκεψη που δείχνει εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας
Ενημερώθηκε: 06/09/17 - 16:09

Με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Ματαρέλα βρίσκεται στην Αθήνα με αφορμή την συνάντηση που οργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημόσιου Δικαίου.

«Η συνάντησή μας αυτή μας δίνει την ευκαιρία –ενόψει μάλιστα και της συνάντησής μας με τους Ομόλογους μας στην Μάλτα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου- ν΄ανταλλάξουμε γόνιμες απόψεις, ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα μέλλον που αφορά την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, και το οποίο δεν μπορεί παρά να στηριχθεί πρωτίστως στην θεσμική εμβάθυνση του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Και τούτο διότι η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, με βάση τον ιστορικό προορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγεί σε μιαν Ομοσπονδία που στηρίζεται στην Δημοκρατική Αρχή, η οποία προϋποθέτει μια γνήσια Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία. Συνακόλουθα δε μιαν Ευρωπαϊκή Ένωση που ενσαρκώνει το Κράτος Δικαίου και την θεμελιώδη συνιστώσα του, το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ. Ματαρέλα επισήμανε: «Εμείς οι δύο γίναμε Πρόεδροι της Δημοκρατίας των χωρών μας σχεδόν ταυτοχρόνως. Και η σημερινή μου επίσκεψη είναι η τρίτη επίσκεψη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και είναι η τρίτη συνάντησή μου μαζί σας. Σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως γι' αυτό. Και είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος γιατί αυτή η συχνότητα συναντήσεων καταδεικνύει τις εξαιρετικές σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης που ενώνουν τις δύο χώρες μας».

Και συνέχισε ο πρόεδρος της Ιταλίας: «Κύριε Πρόεδρε, όπως ήδη υπογραμμίσατε θα συναντηθούμε τις επόμενες ημέρες στη Μάλτα. Οι δικές μας συναντήσεις θα συνδυάζονται και με πολλές άλλες συναντήσεις που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα στις κυβερνήσεις μας. Άλλωστε στο άμεσο μέλλον - συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου- θα πραγματοποιηθεί στην Κέρκυρα διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Όλες αυτές οι επαφές αποτελούν ευκαιρίες για να πραγματοποιήσουμε την συμπόρευση, την συνέργια, την εξαιρετική συνεργασία, τις κοινές ευαισθησίες, τις κοινές θέσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας γύρω από τα πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν τον πλανήτη.

Οι τρέχουσες προκλήσεις θα πρέπει να μας δεσμεύσουν σε μία ακόμα εντονότερη προσπάθεια διεύρυνσης της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας μας σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό. Μας ενώνουν στενοί δεσμοί ιστορικοί και πολιτιστικοί, πραγματικά ιδιαιτέρως δυνατοί, όμως πρέπει να ενισχύσουμε την συνεργασία μας περισσότερο σε επίπεδο οικονομικό και αυτό είναι πρόθεση της Ιταλίας.

Η σημερινή μας συνάντηση γίνεται στα πλαίσια του Συνεδρίου που διοργανώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου. Αυτή η συνάντηση, αυτό το Συνέδριο θα αποτελέσουν μία ακόμη ευκαιρία για να υπογραμμίσουμε ότι ο ρόλος που διαδραματίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου είναι πολύ πιο σημαντικός από αυτόν που πολλοί νομίζουν. Διότι η εμβάθυνση των δημοκρατικών αρχών, των αρχών του Δημοσίου Δικαίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Αυτές οι αρχές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και θα πρέπει να αποτελέσουν κοινή γνώση. Η δημιουργία, η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου αποτέλεσε πρωτοβουλία της Ελλάδας. Η Ελλάδα λοιπόν με αυτή της την πρωτοβουλία χάρισε στους υπόλοιπους τον Οργανισμό αυτό, την δυνατότητα ύπαρξης αυτού του Οργανισμού. Αυτό αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της σπουδαιότητας της ύπαρξης και του ρόλου της Ελλάδας».