ΣΥΡΙΖΑ: Γκρίνια μετά την ήττα - «Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας» λέει ο Ξανθός (ΒΙΝΤΕΟ)

 
«Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας» λέει ο Ξανθός

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ενημερώθηκε: 24/05/23 - 19:47

Φουντώνει η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα στο κόμμα, μετά την συντριβή που υπέστη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Όπως γνωρίζετε, οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν» είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας έξω από το προεδρικό μέγαρο, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για το απρόσμενα δυσάρεστο αποτέλεσμα: «Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα, αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο ‘αναλαμβάνω την ευθύνη’ σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Κι αυτό θα κάνω» σημείωσε.

Πάντως, η συζήτηση στην Κουμουνδούρου έχει ανοίξει, παρ' ότι στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν τέτοιο ενδεχόμενο.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος παραπέμποντας σε παλαιότερη δήλωση του Γιώργου Κατσιφάρα στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Πολλούς από εμάς, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας αν δεν ήταν ο Τσίπρας. Στη δική μου περίπτωση, ισχύει απολύτως, όπως και σε πολλούς ακόμα. Όταν ένα κόμμα, ένας χώρος, βρίσκεται σε δυσκολία, εμείς που είμαστε από μικρά παιδιά σε αυτή την υπόθεση και το πονάμε αυτό το κόμμα, θα το στηρίξουμε».

Τη σφοδρή αντίδραση της πρώην περιφερειάρχη Ρένας Δούρου προκάλεσαν οι δηλώσεις του ερυωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος μιλώντας στο Action24 ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα στελεχών, για τα οποία είπε πως πρέπει να βγουν μπροστά: 

«Η πρόκληση για εμάς είναι για τον ένα μήνα μέχρι τις εκλογές, με τον Τσίπρα επικεφαλής και βγάζοντας πιο μπροστά και νέα στελέχη, που διακρίθηκαν στις κάλπες αυτές, τις πολύ δύσκολες για εμάς όπως η Έφη Αχτσιόγλου, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως ο Νάσος Ηλιόπουλος, που πρώτευσαν με πολύ μεγάλο αριθμό σταυρών στις περιφέρειές τους, να οργανώσουμε τη δική μας ανασυγκρότηση με μεγαλύτερη πολιτική και προγραμματική σαφήνεια για το σχέδιο που θέλουμε για την Ελλάδα και για την ατζέντα της αντιπολίτευσής μας» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης.

Απαντώντας η Ρένα Δούρου σχολίασε ότι οι δηλώσεις Παπαδημούλη είναι αηδιαστικές: «Στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές (οι δηλώσεις Παπαδημούλη), για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή, πως παρ' ότι «θορυβωδώς» δεν συμμετέχει εδώ και πολύ καιρό στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να κάνει υποδείξεις στον Αλέξη Τσίπρα από την τηλεόραση.

«Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή, αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια, θα τα πούμε και αυτά» πρόσθεσε η κ. Δούρου.

Αποστάσεις από τις δηλώσεις Παπαδημούλη κράτησε και ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος ωστόσο είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι το θέμα της ηγεσίας δεν αποτελεί ταμπού.

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με την διενέργεια και των επόμενων εκλογών, ωστόσο είπε χαρακτηριστικά «πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”».

«Θεωρώ όμως ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι κυρίως η ταυτότητα, η φυσιογνωμία και η στρατηγική. Τώρα για το μεσοπρόθεσμο, για το άμεσο μέχρι τις εκλογές, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε πολύ πιο σαφείς τις προγραμματικές μας αιχμές και προτεραιότητες. Πρέπει δηλαδή αυτή την περίοδο να μην απευθυνθούμε με όρους εθνικούς ακροατηρίου, αλλά να πάμε και να επικεντρώσουμε κυρίως σε ομάδες, κοινωνικές στρώματα τα οποία ζορίζονται σήμερα και αποδεδειγμένα έχουν πιεστεί και είναι ανασφαλείς στην καθημερινότητά τους και κυρίως στο οικονομικό σκέλος. Να αναδείξουμε τις προτεραιότητες που έχουν σχέση με το κοινωνικό κράτος, με το δημόσιο σύστημα υγείας, με την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, με την άρση της πελατειακής κουλτούρας στο κράτος» προσέθεσε.

Αύριο με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνει προσπάθεια, είπε ο κ. Ξανθός αυτό το κλίμα να συμπυκνωθεί «σε ένα restart που μπορεί να γίνει, όποιο restart μπορεί να γίνει αυτές τις μέρες, με μια σαφήνεια στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ