ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εύθραυστη ανακωχή μεταξύ Κασσελάκη και μελών της ΠΓ ενόψει του Συνεδρίουυ που ξεκινά σήμερα — Ερωτηματικό η στάση του Αλ. Τσίπρα

 
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εύθραυστη ανακωχή Κασσελάκη και μελών της ΠΓ ενόψει του Συνεδρίου που ξεκινά αύριο

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 22/02/24 - 07:52

Με το βλέμμα στο συνέδριο και στις ευρωεκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να αφήσουν πίσω το δύσκολο προηγούμενο 48ωρο με τις δύο θυελλώδεις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο πρόεδρος και τα στελέχη εξέπεμψαν μήνυμα ενότητας και σχεδιάζουν τη δική τους κυβερνητική πρόταση απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

Ξεκινά την σήμερα Πέμπτη το κρίσιμο συνέδριο

ΠΣτο συνέδριο αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή οι σχεδιασμοί του και τα μηνύματα που πρόκειται να αποστείλει τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος.

Πρόεδρος του συνεδρίου θα είναι ο Πάνος Ρήγας.

Με το σύνθημα «Προοδευτική Αντεπίθεση Τώρα» αυτό που επιδιώκουν αυτό το διάστημα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να αφήσουν πίσω την εσωστρέφεια του τελευταίου 48ωρου. Ο πρόεδρος και τα στελέχη πρόκειται να εμφανιστούν ως μία εναλλακτική διακυβέρνηση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Περίπου 5.000 σύνεδροι θα δώσουν το παρών.

Ειδικότερα το πρόγραμμα των εργασιών του συνεδρίου έχει ως εξής:

Πέμπτη 22/2/2024

 17:00 – 18:00: Προσέλευση αντιπροσώπων και προσκεκλημένων

 18:00 – 18:30:  Έναρξη 4ου Συνεδρίου – Τιμητικό Προεδρείο

 18:30 – 19:00 Ομιλία της Γραμματέα της Κ.Ε. Ράνιας Σβίγκου

 Ομιλία του Αναπληρωτή Γραμματέα της Κ.Ε. Γιώργου Βασιλειάδη

 19:00 – 20:00:  Εισηγητική ομιλία του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη

 20:00 – 21:00: Χαιρετισμοί πολιτικών κομμάτων

 21:00 – 22:00: Εισήγηση πολιτικών θέσεων

 22:00 – 22:30: Ημερήσια Διάταξη

 Συγκρότηση Προεδρείου

 Συγκρότηση Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης

 Τέλος Εργασιών

Παρασκευή 23/2/2024

09:30 -10:00: Έναρξη εργασιών

     10:00 – 22:00: Ομιλίες Συνέδρων

      22:00: Λήξη Εργασιών 

Σάββατο 24/2/2024

09:30 -10:00: Έναρξη εργασιών

     10:00 – 22:00: Ομιλίες Συνέδρων

      22:00: Λήξη Εργασιών 

Κυριακή 25/2/2024

09:00 – 09:30  Έναρξη- Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής

09:30 – 12:00: Ομιλίες Συνέδρων

12:00 – 13:00: Κλείσιμο Προέδρου

13:00 – 15:00: Ψηφοφορίες για κείμενο θέσεων και πολιτική απόφαση

Ψηφοφορίες για Επιτροπή Δεοντολογίας και Εξελεγκτική Επιτροπή

ΣΥΝΕΔΡΙΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΩΝ

Παρασκευή 23/2/2024

ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄

13.00 – 15.00 – Περιβάλλον – Κλιματική κρίση και Προσαρμογή

15.30 – 18.30 – Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη Υγεία

19.00 – 22.00 – Για μία σύγχρονη αναβαθμισμένη δημόσια Παιδεία

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄

11:00- 13:00 – Συνάντηση Αθλητισμού

15.00 – 18.00 – Η Νησιωτικότητα από εστία προβλημάτων, Πυλώνας ανάπτυξης για τα νησιά μας.

19.00 – 21.00 – Συνέλευση Γυναικών (άρθρο 31 του καταστατικού) 

Σάββατο 24/2/2024

ΑΙΘΟΥΣΑ Α΄

11.00 – 14.00 – Οι Προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιοποίησης – οι Απαντήσεις της Αριστεράς.

15.00 – 18.00 – Δημοκρατία, Κράτος Δικαίου, σύγχρονο κράτος στην υπηρεσία της ανάπτυξης, της κοινωνίας και του πολίτη.

19.00 – 22.00 – Για μία Δίκαιη Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΑΙΘΟΥΣΑ Β΄

12.00 – 14.00 – Δικαίωμα στην Εργασία – Εργασία με δικαιώματα

14.00 – 16.00 – Πολιτισμός: Η επόμενη μέρα

17.00 – 19.00 – Προβλήματα και Προοπτική της Αγροτικής Παραγωγής

«Όχι» απάντησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου στην πρόσκληση να συμμετάσχει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τον κατήφορο του από τον ’15 που πρόδωσε όλα τα όνειρα της παλλόμενης τότε ελληνικής κοινωνίας απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Τώρα ήρθε η εκκωφαντικού κρότου της πτώσης. Δεν πρόκειται να παραστώ σε αυτό το μεταλλαγμένο κόμμα, όσο κι αν με πονάνε οι αγώνες που έδωσα για την Αριστερά μέσα από αυτό το κόμμα».

Τι να περιμένουμε από την ομιλία Κασσελάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του σήμερα Πέμπτη 22/2, στο συνέδριο στο Ταε Κβο Ντο, θα κινηθεί προγραμματικά χωρίς να θέσει θέμα καταστατικών αλλαγών, όπως αυτές που υπάρχουν στο ερωτηματολόγιο και άναψαν φωτιές. Αυτές φαίνεται πως παραπέμπονται στο τακτικό συνέδριο του φθινοπώρου.

Ωστόσο μένει να δούμε τους τόνους που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει ο κ. Κασσελάκης μετά από μία εβδομάδα συγκρούσεων στο εσωτερικό του κόμματος. Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια έκπληξη που θα δώσει αφορμή για να ξεσπάσει νέος γύρος αντιπαράθεσης στο συνέδριο.

Ερωτηματικό η στάση του Αλέξη Τσίπρα

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν βέβαιο ότι θα έλυνε τη σιωπή του και θα μιλούσε στο συνέδριο.

Αυτή τη στιγμή το μόνο βέβαιο είναι ότι θα δώσει το παρών, όμως η κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες, τον έχει κάνει να έχει δεύτερες σκέψεις για το εάν θα πρέπει να μιλήσει, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1. Κι αυτό γιατί όλοι θα περάσουν από μικροσκόπιο την ομιλία του για το αν στηρίζει ή αδειάζει τον διάδοχό του. Συνεπώς, θα είναι μία δύσκολη απόφαση για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το παρασκήνιο της θυελλώδους συνεδρίασης της ΠΓ

Υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις από τις δύο πλευρές. Έτσι έληξε το δεύτερο ημίχρονο στην δεύτερη επεισοδιακή συνεδρίαση της πολιτικής Γραμματείας. «Μη με αμφισβητείτε» ήταν το ήταν το μήνυμα του κ. Κασσελάκη. «Λευκή επιταγή για πάντα δεν υπάρχει» ήταν το μήνυμα από την πλευρά των στελεχών της ΠΓ, στέλνοντας ακόμα ένα μήνυμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «στις ευρωεκλογές όλοι κρινόμαστε και όλοι θα κριθούμε». Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε και ένα τρίτο μήνυμα από κορυφαία στελέχη: «Όχι άλλες εκπλήξεις ενόψει συνεδρίου».

Διαρροή ανέφερε ότι η Πολιτική Γραμματεία επαναβεβαίωσε την στήριξή της προς το πρόσωπό του προέδρου, γεγονός που προκάλεσε δυσφορία. Μόνο ένα μέλος της πολιτικής Γραμματείας ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το ζήτημα της ανάκλησης της επιστολής και απορρίφθηκε από όλους ενώ το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στο iSyriza.

Πιο συγκεκριμένα:

Ένα ή και περισσότερα βήματα πίσω έκαναν όλες οι πλευρές για να αποκλιμακωθεί η εκρηκτική κατάσταση των τελευταίων 24ώρων και να υπάρξει ανακωχή. Η Πολιτική Γραμματεία μετά τη συνεδρίασή της εξέπεμψε ενωτικό μήνυμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση:

  • Εκφράστηκε η  αμοιβαία εμπιστοσύνη και στήριξη μεταξύ του Προέδρου και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας,
  • Επαναβεβαιώθηκε η λειτουργία της Πoλιτικής Γραμματείας ως πολιτικό κέντρο. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε την επιστολή του η οποία είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στα μέλη της Γραμματείας τη Δευτέρα. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ωστόσο, δεν έμειναν χαμηλά οι τόνοι.

Ο Στέφανος Κασσελάκης «έριξε το γάντι» σε όσους τον αμφισβητούν ζητώντας δεσμεύσεις για στήριξη της ηγεσίας του, διαφορετικά, όπως δήλωσε, θα προσέφευγε στη βάση, κάτι το οποίο, όμως ανακάλεσε στο  τέλος της συνεδρίασης. Στην αρχική της τοποθέτησης είχε δηλώσει:

«Αν δεν μπορείτε να πείτε ότι με εμπιστεύεστε τότε πείτε ποιον θέλετε. Να πάμε στις εθνικές εκλογές χωρίς τη μόνιμη αμφισβήτηση. Αν όντως δεν με εμπιστεύεστε ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και της εντολής των μελών. Αν κάποιος με αμφισβητεί να το κάνει εδώ, τώρα. Εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια.»  

«Το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν η αλλαγή πρόεδρου. Το πρόβλημα είναι τι κόμμα θα έχουμε και τι πολιτική πρόταση θα έχουμε. Αυτό που συζητείται πάρα πολύ και θα συζητηθεί στο συνέδριο είναι ποια είναι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό δεν έχουμε συζήτηση μεγάλη, πρέπει να ομογενοποιήσουμε και να ενοποιήσουμε τον πολιτικό μας λόγο», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος.

Δ«ύο μέρες κράτησαν οι συζητήσεις. Την πρώτη μέρα χωρίς τον πρόεδρο, τη δεύτερη με τον πρόεδρο και το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό. Βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό σημείο από αυτό που βρισκόμασταν την Κυριακή και προχωράμε όλοι ενωμένοι”, δήλωσε ο Διευθυντής Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Γιώργος Τσίπρας.

«Πώς μπορεί να αμφισβητηθεί ο εκλεγμένος πριν από τέσσερις – πέντε μήνες πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν oποιοσδήποτε θέλει να αμφισβητήσει τον πρόεδρο, ο πρόεδρος θα ζητήσει την αναβάπτιση από τη βάση του κόμματος.», επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής Πέτρος Παππάς.( Πηγή ΣΚΑΪ)

Η ειλικρίνεια λοιπόν και ο πρωτεύων στόχος του να πάμε ενωμένοι σε ένα Συνέδριο προφανώς εκ του αποτελέσματος επικράτησε και πάμε ενωμένοι να συζητήσουμε για το πώς θα τα καταφέρουμε», είπε μιλώντας στην εκπομπή NEWSROOM του ERTNEWS, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου

Στη συνεδρίαση, αρκετά από τα μέλη της Γραμματείας δήλωσαν ότι δεν είναι διατεθειμένα να δώσουν λευκή επιταγή στον κ. Κασσελάκη καθώς και ότι θα κριθεί και εκείνος στις ευρωεκλογές.

«Δεν συναινώ στη de facto διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αν το επιθυμεί ο Πρόεδρος έχει κάθε δικαίωμα να ανοίξει καταστατικά την διαδικασία προεδρικής εκλογής», ανέφερε .το μέλος της Πολιτικής Γραμμματείας, Διονύσης Τεμπονέρας

«Κανένας δεν έχει εγείρει θέμα δυσπιστίας και πορευόμαστε προς το συνέδριο του κόμματος. Δεν υπάρχει σε κανένα κόμμα λευκή επιταγή, ούτε για πρόσωπα ούτε για όργανο», δήλωσε από την πλευρά του το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Παρά τις σοβαρές εντάσεις που  δημιουργήθηκαν, μετά το πέρας της συνεδρίασης στελέχη του κόμματος τόνιζαν ότι το κομμα προχωρά ενωμένο στο συνέδριο της Πέμπτης. 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, enikos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ