Τεντώνουν το σχοινί οι Αλβανοί-“Δεν υφίσταται “τσάμικο” ζήτημα” απαντά το Υπ.Εξ

«Οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους Ναζί και αποχώρησαν από την Ήπειρο οριστικά” και «"Τσαμικό" ζήτημα δεν υφίσταται» απαντά το Υπ.Εξ.
Ενημερώθηκε: 29/05/16 - 14:29

«"Τσαμικό" ζήτημα δεν υφίσταται» και «η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανυπάρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις» απαντούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό «Top Channel» έκανε αναφορά για ύπαρξη «τσαμικού» ζητήματος.

«Κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις δυνάμεις του Άξονα» όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές «οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους φασίστες και ναζιστές κατακτητές και αποχώρησαν από την Ήπειρο πρωτοβούλως, ομαδικά και οριστικά, ακολουθώντας τις εχθρικές δυνάμεις».

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Top Channel, ο Αλβανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε πολύ καλές τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες όπως είπε «βασίζονται πια στην αμοιβαιότητα και τον δίκαιο και υπεύθυνο διάλογο μεταξύ δύο γειτόνων, μέλη του ΝΑΤΟ, που προσβλέπουν στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και που σέβονται ο ένας τον άλλο, τις συνταγματικές παραδόσεις και, φυσικά, τηρούν τα πρότυπα που έχουν ως έμπνευση το διεθνές δίκαιο».

«Αν και διαχωρίζονται σε 3 κεφάλαια, τα ζητήματα συνδέονται μεταξύ τους. Αν μιλάμε για κατάργηση του εμπόλεμου από την Ελλάδα, αυτό σχετίζονται με την αναθεώρηση των βιβλίων ιστορίας, με το ζήτημα της ιδιοκτησίας των Αλβανών στην Ελλάδα. Συνδέεται επίσης με την ευλάβεια για τους Έλληνες πεσόντες στο αλβανικό έδαφος, διότι πρέπει να τερματίσει ο πόλεμος, προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι άλλες διεργασίες», δήλωσε ο Μπουσάτι.

«Η κατάργηση έχει άμεσες πολιτικές και νομικές αξίες, και στην αντιμετώπιση του τσάμικου ζητήματος ως θεμελιώδη θέμα ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που θα καλλιεργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας», προσέθεσε ο Αλβανός υπουργός.

Απλά και αυτή τη φορά η Αλβανική κυβέρνηση επιμένει να προκαλεί την Ελλάδα και να λειτουργεί σαν το "μικρό δαχτυλάκι" της Τουρκίας που φροντίζει να την ενοχλεί τις ίδιες χρονικές περιόδους και από την άλλη πλευρά των συνόρων, όταν ο Ερντογάν ενεργοποιεί όλες τις δικές του μεθόδους πρόκλησης...

Σχετικά Θέματα:

Η υπερβολή χαρακτηρίζει τους εορτασμούς των Τούρκων για την Άλωση της Πόλης (VIDEOS)