ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη η εξίσωση τουρκικών παραβιάσεων με τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο

ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη η εξίσωση τουρκικών παραβιάσεων με τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο
Ενημερώθηκε: 15/03/19 - 13:45

Απαράδεκτες χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν ότι «όσο οι Έλληνες σηκώνουν μαχητικά στο Αιγαίο θα κάνουμε το ίδιο..!»

 Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι δεν χωρά συμψηφισμός μεταξύ των πτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και των αποστολών που αναλαμβάνουν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής αναχαιτίζοντας τα τουρκικά F-16 που εισβάλλουν στο FIR Αθηνών και τον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς άδεια, δημιουργώντας θέματα για την ασφάλεια πτήσεων και των πολιτικών αεροσκαφών.  

Σε μία ημέρα που δύο τουρκικά F-16 πέταξαν και πάλι πάνω από ελληνικό έδαφος στις Οινούσσες, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι πέραν των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, «στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν πτήσεις άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 

Η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να νομιμοποιήσει τις παραβιάσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη, ξεκαθαρίζοντας ότι τα τουρκικά F-16 θα πετούν στο Αιγαίο όσο απογειώνονται τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη με ταυτόχρονη εκτόξευση απειλών εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση που ακολουθεί μονίμως μια τακτική υποβάθμισης της τουρκικής προκλητικότητας. Δημιουργεί και ερωτήματα  για την ουσία των συζητήσεων ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με σκοπό την υιοθέτηση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Πώς είναι δυνατόν να καλλιεργούν κάποιοι προσδοκίες ότι η Τουρκία μπορεί να υποχωρήσει από την αναθεωρητική της πολιτική όταν ο Ερντογάν επιμένει ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα πετούν στο Αιγαίο κατά βούληση χωρίς να ενημερώνουν τις ελληνικές αρχές; Και ποια είναι τα περιθώρια ελιγμών της ελληνικής πλευράς με δεδομένη την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη ότι η Αθήνα ακολουθεί πολιτική κατευνασμού έναντι της Άγκυρας;

Η ανακοίνωση με την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στον Ερντογάν

«Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας με τις επιχειρήσεις αναγνώρισης και αναχαίτισης στις οποίες προβαίνει η ελληνική πολεμική αεροπορία υπερασπιζόμενη την εθνική κυριαρχία, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων και πτήσεων σε χαμηλό ύψος άνωθεν κατοικημένων ελληνικών νησιών. Πρακτική την οποία η Ελλάδα καταδικάζει και καταγγέλλει συστηματικά, τόσο διμερώς όσο και στα αρμόδια διεθνή όργανα.

Η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους και στο σύνολό του. Η επιλεκτική εφαρμογή των προνοιών του δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία, ενώ παράλληλα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ως προς το Αιγαίο ειδικότερα, επαναλαμβάνουμε ότι το νομικό καθεστώς του είναι σαφές και πλήρως κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς περιθώρια αμφισβήτησής του.

Η Τουρκία, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ, θα πρέπει να υιοθετήσει τη νηφάλια, σύννομη και υπεύθυνη στάση της Ελλάδος, προάγοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, προς όφελος της ιδίας, αλλά και της περιοχής ευρύτερα».