Απώλεια για τα ελληνικά γράμματα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Αλέξης Σταμάτης

 
Αλέξης Σταμάτης

Ενημερώθηκε: 21/07/26 - 10:00

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών άφησε ο καταξιωμένος συγγραφέας, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, έπειτα από μάχη που έδινε τα τελευταία χρόνια με πρόβλημα υγείας.

Γιος του αρχιτέκτονα Κώστα Σταμάτη και της ηθοποιού Μπέτυς Αρβανίτη, υπήρξε μία από τις πιο πολυσχιδείς και δημιουργικές φωνές της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Αν και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και Κινηματογράφο στο Λονδίνο, τον κέρδισε ολοκληρωτικά η συγγραφή. Έκανε το πεζογραφικό του ντεμπούτο το 1998 με το μυθιστόρημα «Ο έβδομος ελέφαντας» και έκτοτε υπέγραψε περισσότερα από 35 βιβλία —ανάμεσά τους τα ξεχωριστά «Μπαρ Φλωμπέρ» και «Αμερικάνικη Φούγκα»— τα οποία μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και απέσπασαν διεθνείς διακρίσεις.

Το έργο του, που κάλυψε όλο το φάσμα από την πεζογραφία και την ποίηση μέχρι το θέατρο, το παιδικό βιβλίο και την τακτική αρθρογραφία στον Τύπο, διακρίθηκε για τον υπαρξιακό του χαρακτήρα και τη βαθιά ψυχογράφηση των ηρώων του, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στον πολιτισμό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ