Επιμένει στην κλιμάκωση η Άγκυρα: Νέα επιχείρηση στη Συρία - Σκληρή επίθεση κατά της Αθήνας

 
ερντογαν

Ενημερώθηκε: 26/05/22 - 21:40

Επιμένει στην κλιμάκωση η Άγκυρα με μπαράζ στρατιωτικών επιχειρήσεων στα νότια της χώρας αλλά και σκληρή επίθεση κατά της Αθήνας.

Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζητήθηκαν οι «σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο», η οποία, όπως αναφέρει, «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αλλά και τις Συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος».

«Συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να ενεργήσει με κατανόηση και συνεργασία. Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας θα διατηρηθεί χωρίς συμβιβασμούς»Επιπλέον, νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν στοχοποιούν την κυριαρχία των γειτόνων» της Τουρκίας αλλά είναι απαραίτητες για την ασφάλειά της.

Η στρατιωτική επιχείρηση θα έχει στόχο την επανέναρξη των τουρκικών προσπαθειών για τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία.

Από τα μέσα Απριλίου ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, ενώ ο τούρκος πρόεδρος έχει προαναγγείλει ανάλογες επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, «συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και συζητήθηκαν πρόσθετα μέτρα σχετικά με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις εντός της επικράτειας και πέρα από τα σύνορά μας, εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων» -- μεταξύ αυτών Κούρδοι μαχητές (PKK/KCK-PYD-YPG), Γκιουλενιστές και μέλη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους - «… καθώς και κάθε είδους απειλής για την εθνική ασφάλεια».

Οι σχεδιαζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν κυρίως τα κουρδικά κινήματα που η Άγκυρα καταγγέλλει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις». Άλλωστε, η Τουρκία εγείρει ενστάσεις αναφορικά με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι προσέφεραν καταφύγιο σε μαχητές των PKK και YPG.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ