Η Τουρκία θέλει να μεσολαβήσει στην Ρωσία για να απεγκλωβίσει τραυματισμένους μαχητές από το Azovstal

 
Η Τουρκία θέλει να μεσολαβήσει στην Ρωσία για να απεγκλωβίσει τραυματισμένους μαχητές από το Azovstal

Ενημερώθηκε: 14/05/22 - 20:19

Με μια ακόμα κίνηση η Τουρκία προσπαθεί να κερδίσει πόντους στην Δύση εκμεταλλευόμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή τη φορά η γειτονική χώρα έχει προτείνει να αναλάβει την μεταφορά των τραυματισμένων μαχητών που βρίσκονται οχυρωμένοι στο βιομηχανικό σύμπλεγμα Azovstal στην Μαριούπολη.

Την πρωτοβουλία αυτή της Άγκυρας ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν.

Το θέμα αυτό έχει ενδιαφέρον για τη Δύση, καθώς μεταξύ των μαχητών, που είναι εγκλωβισμένοι στο συγκρότημα του Azovstal βρίσκονται πιθανόν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολίτες.

Ο Καλίν δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι συζήτησε προσωπικά την πρόταση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο πριν από δύο εβδομάδες και ότι παραμένει στο τραπέζι, αν και η Μόσχα δεν το έχει ακόμη εγκρίνει.

Το τουρκικό σχέδιο προβλέπει ότι οι άνθρωποι που θα απομακρυνθούν από το Azovstal θα μεταφερθούν οδικώς στο λιμάνι του Μπερνιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, και από εκεί τουρκικό πλοίο θα τους μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη.

«Αν μπορεί να γίνει με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε ευτυχείς να το κάνουμε. Είμαστε έτοιμοι. Στην πραγματικότητα το πλοίο μας είναι έτοιμο να πάει και να φέρει τους τραυματισμένους στρατιώτες και άλλους πολίτες στην Τουρκία», είπε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι πολύπλοκες συζητήσεις διεξάγονται για την απομάκρυνση τραυματισμένων στρατιωτών από το Azovstal με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ρώσων αιχμαλώτων πολέμου.

Η Μόσχα, που αρχικά δήλωσε ότι οι μαχητές πρέπει να παραδοθούν, δεν έχει κάνει δημόσια λόγο για τις συνομιλίες αυτές.

Ο Καλίν δήλωσε ότι η ρωσική θέση αλλάζει «μέρα με την μέρα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ