Μιχάλης Ιγνατίου: Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 κατά της Κύπρου ο Ταγίπ Ερντογάν, όχι εναντίον της Ελλάδας!

 
Μιχάλης Ιγνατίου: Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 κατά της Κύπρου ο Ταγίπ Ερντογάν, όχι εναντίον της Ελλάδας!

Ενημερώθηκε: 20/02/24 - 15:19

"Το θέμα της πώλησης των μαχητικών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κατοχική Τουρκία έχει δρόμο, όσο και να πανηγυρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και να καμώνεται ότι είναι μία τελειωμένη ιστορία."

Έτσι ξεκίνησε την ανταπόκριση του στο κανάλι Omega της Κύπρου, στο δελτίο ειδήσεων με τον Μιχάλη Παυλίδη, ο ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου.

Και αυτό επειδή -όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές- η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στους επικεφαλής των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής αναφέρει με σαφήνεια ότι το αμερικανικής κατασκευής πολεμικό υλικό δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται εναντίον χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

  • Όπως καταλαβαίνει ο καθένας, και επειδή δεν πρέπει να κρύβουμε τα λόγια μας, η Κύπρος δεν είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι -θεωρητικά τουλάχιστον- η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 σε περίπτωση νέας παράνομης πολεμικής ενέργειας.

Με τα ίδια δεδομένα, δεν δικαιούται να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά μαχητικά εναντίον της Ελλάδας.

Και στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε κάποια γεγονότα, που μας βοηθούν να καταλάβουμε και τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία απέχει από κάθε προκλητική ενέργεια στο Αιγαίο.

Εκμεταλλευόμενος τους σεισμούς, ο Ερντογάν σταμάτησε και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και τις παραβιάσεις. Ο καθένας μπορεί να δει ότι από τις 5 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, ο κατάλογος με τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις είναι κενός. Βεβαίως, δεν το έκανε επειδή τον συγκλόνισαν οι σεισμοί και επειδή η Ελλάδα έσπευσε πρώτη να βοηθήσει τους σεισμοπαθείς.

Ο λόγος ήταν άλλος. Ήταν όρος των Αμερικανών να σταματήσουν οι προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας για να συζητηθεί το θέμα μίας πιθανής προμήθειας F-16 στην Τουρκία. Δεν ήταν μόνο η άρνηση της να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ το πρόβλημα. Το βασικό θέμα ήταν οι απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Και όλα αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ του κ. Μπλίνκεν και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, πριν του απαγγελθούν οι γνωστές κατηγορίες, για τις οποίες συνεχίζει να φωνάζει ότι είναι αθώος.

Ο Ερντογάν δεν λέει την αλήθεια όταν ισχυρίζεται ότι δεν επιβλήθηκαν όροι. Η Αμερική πλέον έχει αναδείξει σε ύψιστη πολιτική της τον τρόπο χρήσης του πολεμικού υλικού που πωλεί στους συμμάχους της.

Η σχετική αναφορά αφορά και τα ελληνικά F-35. Όμως οι Αμερικανοί γνωρίζουν στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι μονίμως αμυνόμενη, δεν έχει προκαλέσει ποτέ την κατοχική δύναμη. Είναι η Τουρκία που απειλεί την Ελλάδα.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα απαραίτητα διαθέσιμα εργαλεία για να διασφαλίσουν ότι το αμυντικό υλικό -επίτηδες το χαρακτηρίζουν έτσι, διότι δίνεται για αμυντικούς σκοπούς- θα χρησιμοποιηθεί για τους νόμιμους στρατιωτικούς σκοπούς για τους οποίους παρασχέθηκε. Ειδικότερα, στην περίπτωση της Τουρκίας και της Ελλάδας, δεν πρέπει να προβαίνουν σε προκλητικές στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Και επειδή ομιλούμε για την κατοχική δύναμη, εάν επιτεθεί στην Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν πρόσθετα πολιτικά και οικονομικά εργαλεία για την επίλυση της κατάστασης συμπεριλαμβανομένης –εάν είναι απαραίτητο– της εφαρμογής διατάξεων σε σχετικές συμφωνίες μεταφοράς αμυντικού υλικού με την εμπλεκόμενη χώρα, για την αναστολή ή την ακύρωση του συνόλου ή μέρους της παράδοσης του σχετικού αμυντικού υλικού, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των εν λόγω συμφωνιών.

Πηγή: hellasjournal

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ