«Παλαιστινιακό μέτωπο» οργανώνει η τουρκική διπλωματία

 
erdogan antalya diplomacy

Ενημερώθηκε: 04/03/24 - 16:28

Η επόμενη ημέρα του Διπλωματικού Φόρουμ στην Αττάλεια θέλει την Άγκυρα να αποκτά πιο ενεργό ρόλο στον πόλεμο της Γάζας και να προωθεί έναν ενδο-παλαιστινιακό διάλογο, έτσι ώστε σε οποιαδήποτε φάση ενός ειρηνευτικού διαλόγου Ισραήλ-Παλαιστινίων να έχει φέρει κοντά τις δύο Παλαιστινιακές οργανώσεις Φατάχ και Χαμάς, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στο Ισραήλ.

Το θέμα της Γάζας θα περιλαμβάνεται στα κύρια θέματα που θα συζητήσει αργότερα σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ήδη ο Τούρκος πρόεδρος προσκάλεσε τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος φθάνει αύριο στην Άγκυρα για να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία τα βήματα που πρέπει να γίνουν για μία συμφιλίωση της Φατάχ με την Χαμάς.

Οι παίκτες πίσω από την Αγκυρα

Πίσω από την Άγκυρα όμως, που θέλει να προβάλλεται ως κύριος μεσολαβητής στο Παλαιστινιακό, υπάρχουν και άλλοι παίκτες: η Αίγυπτος, το Κατάρ και κυρίως οι ΗΠΑ. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος αυτής της εσπευσμένης προσπάθειας από τις χώρες αυτές είναι να μπορέσει έστω να επιτευχθεί μια εκεχειρία κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανίου, που αρχίζει σε λίγες ημέρες.

Καθοριστική φαίνεται ότι θα είναι η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος προσκλήθηκε από τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες, πιθανότατα την Πέμπτη. Η Γάζα θα είναι από τα κύρια θέματα στην ατζέντα. Είναι προφανές ότι οι διεργασίες για μια νέα εκεχειρία έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, πράγμα που επιβεβαίωσε χθες ο Χακάν Φιντάν, λέγοντας ότι «υπάρχει πλέον σοβαρή επιθυμία και προσπάθεια να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός πριν από το Ραμαζάνι». Οι επόμενες λίγες ημέρες είναι κρίσιμες για την κατάσταση στη Γάζα, με τον άγνωστο παράγοντα να παραμένει η στάση του Ισραήλ.

Πηγή: dw.com, Αρ. Φερεντίνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ