Στο χορό της εμπρηστικής ρητορικής για αποστρατικοποίηση των νησιών μπαίνει και ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν

 
Στο χορό της εμπρηστικής ρητορικής για αποστρατικοποίηση των νησιών μπαίνει και ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ  Καλίν

Ενημερώθηκε: 27/06/22 - 19:31

Σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας εξακολουθεί να κρατά η Τουρκία, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κονταροχτυπιούνται με εμπρηστικές δηλώσεις για την κυριαρχία των νησιών μας, έως και απειλές για πόλεμο.

Εν όψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ιμπραήμ Καλίν επανέλαβε ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και τόνισε ότι η Τουρκία προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων.

Στην επεκτατική επιχειρηματολογία της Άγκυρας και μπροστά στο ενδεχόμενο να θέσει ο Ερντογάν θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο της Μαδρίτης, η Αθήνα δηλώνει ετοιμότητα και εμφανίζεται ανυποχώρητη σε κάθε πρόκληση.

Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων

Η Τουρκία οφείλει να σέβεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απευθύνει παράλληλα, πρόσκληση προς τη γείτονα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Υπάρχουν -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- δύο δρόμοι για την Τουρκία: Από τη μια, ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και από την άλλη, ο δρόμος της κλιμάκωσης ο οποίος θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Θα συνεχίσει ωστόσο να προβάλλει σε όλα τα φόρα τις θέσεις της και να υπερασπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ