Σύψας: Πότε έρχεται το δεύτερο κύμα κορόνοϊού στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύψας: Πότε έρχεται το δεύτερο κύμα κορόνοϊού στην Ελλάδα
Ενημερώθηκε: 07/04/20 - 00:20

Κορονοϊός: Την πιθανότητα να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας άφησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Σύψας.

Μιλώντας στη τηλέοραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας, είπε ότι «όσο μπορούμε να προβλέψουμε το καλοκαίρι θα έχουμε μια ύφεση της πορείας του ιού, χωρίς αυτός να έχει εξαφανιστεί και ενδεχομένως το φθινόπωρο να δούμε ένα δεύτερο κύμα, περιέγραψε προσθέτοντας όμως πως κατά το δεύτερο κύμα πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν αντισώματα, θα υπάρχουν περισσότερες οροεπιδημιολογικές μελέτες και ενδεχομένως ένα πολύ καλό φάρμακο».

«Επομένως θα ξεκινήσουμε από μια πολύ καλύτερη αφετηρία και δεν θα χρειαστούν να ακραία μέτρα που παίρνουμε τώρα», κατέληξε.

Αναφερόμενος για το πως κρίνει τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της επιδημίας του κορωνοιού στην χώρα μας, είπε ότι «θα δούμε στην πορεία, δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα».

Τονίσε δε ότι «εγώ πιστεύω ότι είμαστε ακόμη στην ανοδική πορεία. Όχι τόσο απότομα ανοδική, όπως στις αρχές, και πρέπει ακόμα λίγο ακόμη να κάνουμε υπομονή για να ξεμπερδέψουμε οριστικά με το πρόβλημα». Μάλιστα χαρακτήρισε τον μήνα Απρίλιο «δύσκολο».

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, αν δείξουμε υπομονή μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τον μήνα Μάιο, όπου και θα ξεμπερδέψουμε από τα μέτρα αλλά σταδιακά.

Όπως εξέφρασε συγκεκριμένα, τα μέτρα πρέπει να αρθούν σταδιακά με σύνεση και φειδώ γιατί αυτό που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση είναι να υπάρξει δεύτερο κύμα. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Όσον αφορά τις εξελίξεις σχετικά με την πορεία των ερευνών για την κατάλληλη θεραπεία, ο κος Σύψας ανέφερε πως εφόσον όλα πάνε καλά, τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη.

Σχολίασε πρόκειται για ένα πολύ καλό αντιικό φάρμακο για τους κορωνοιούς. «Ακούω ότι έχει πολύ καλά αποτελέσματα, θα δούμε όμως. Εφόσον, είναι έτσι θα πάρει έγκριση από τον ΕΜΑ και θα αρχίσει να παράγεται μαζικά», είπε συνοψίζοντας πως έτσι μέσα έως τέλος καλοκαιριού θα έχουμε και στη χώρα μας φάρμακο για τους ασθενείς.

Δείτε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καθηγητή Νίκου Σύψα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ:

ΠΗΓΗ: skai.gr